AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı’nın öncülüğünde, Eskişehir’den çıkan ve Türkiye’ye yayılan ciddi bir proje var. Nedir o? Millet Bahçesi Projesi!
*
Eskişehir özelinde, yıkılan eski Atatürk Stadı’nın olduğu alana yapılacak projenin nasıl olacağı merak konusuydu. Bu merak, tam olmamakla birlikte, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Deniz Kılıç tarafından bir nebze de olsa giderildi. Çünkü Kılıç, ihalesini Ankaralı bir firmanın aldığı, alanında uzman peyzaj mühendisinin hazırladığı Millet Bahçesi projesini, ES TV ekranlarında anlattı.
*
Kılıç’ın anlattıklarına göre, Millet Bahçesi’nde neler olacak? Sıralayalım…
- Millet Kıraathanesi
- 459 araçlık yer altı otoparkı (Daha önce 700 araçlık yer altı otoparkı yapılacağı söyleniyordu. Ancak projede 459 araçlık yer altı otoparkı yapılacağı görüldü. Otoparkın üstünde, çim doku oluşturulmuş. Eğer 700 araçlık yer altı otoparkı olsaydı, büyük bir alana ağaç dikilemeyecekti. Sadece çimle kaplanabilecekti. O nedenle araç sayısının düşürülüp otoparkın küçültülmesi mantıklı olmuş.)
- Su aynası
- Çocuk oyun alanı
- Spor alanı/Basketbol alanı
- Yürüyüş yolu
- Bisiklet Yolu
- İki tuvalet
- Oturma grupları
- Eskişehir’in dokusuna uygun ağaçlar
*
Başkan Kılıç, Millet Bahçesi içerisinde yer alan unsurları, yukarıda okuduğunuz şekliyle anlattı. Ancak Kılıç’ın, söz konusu projeye ilişkin ciddi çekinceleri var. Şimdi, o çekinceleri, bir yönüyle de uyarıları, Kılıç’ın anlatımıyla okuyalım:
*
ESKİŞEHİR RUHU YOK
“Güzel bir proje gibi duruyor ama şöyle bir durum var: Bu projede her şey var ancak Eskişehir ruhu yok. Burası Eskişehir ruhunu, kent belleğini oluşturan önemli bir alan. Bizim buradaki alanımızın ruhu, Eskişehirspor ruhu. En fazla vurgulanması
gereken buydu. Eskişehir’le ilgili hiçbir tema yok burada. Olacağı söylenen herhangi bir santra noktası değerlendirilmemiş burada, olsa görürdük projede. Burada Eskişehirspor’la ilgili bir şey yok, Eskişehir’le ilgili bir şey yok. Santrayla ilgili bir şey yok. Ve çok önemli bir şey daha var: Alanda spor aktiviteleri çok az. Burası spor ruhuyla özdeşleşmiş bir alan ancak en basitinden bu kadar büyük bir alanda koşu parkurumuz yok. Birçok yürüyüş yolu var ama spor adına sadece üç tane basketbol potamız var.
OSMANLI BAHÇESİ GİBİ
Projeyi incelediğimiz ve motiflerden gördüğümüz kadarıyla bir Osmanlı bahçesi gibi değerlendirilmiş bu alan ama dediğimiz nokta şu: Burası Eskişehir, bu alan önemli bir alan, Eskişehirspor’la özdeşleşmiş bir alan, kentin belleğini oluşturan bir alan ve bu alana kentin belleğini öne çıkaracak bir tasarım yapılması lazım.
KİMSEDEN GÖRÜŞ ALINMADI
Şimdi buranın ihalesini Ankara firması aldı, alabilir, açık ihale sonuçta. Ancak daha sonrasında Eskişehir’e gelip, Eskişehir’de yaşayan insanlardan bilgi alınması en önemli noktaydı. Mesela İnşaat Mühendisleri Odası’ndan görüş alınmadı. Kimseden görüş alındığını sanmıyorum. Eğer görüş alınsaydı böyle bir durumun ortaya çıkacağını zannetmiyorum. Tabi bu projenin aceleye gelmiş bir proje olduğunu da seziyorum. Ve yapılan araştırma sonucu hiçbir noktada Eskişehir halkını yansıtacak bir durum yok.
ESKİŞEHİRSPOR NEREDE?
Burada Eskişehirspor ruhunu da yansıtmamız lazımdı. Mesela açık tribününün bir kısmı güçlendirilerek bırakılabilirdi. Altı da müze haline getirilebilirdi: Eskişehirspor Müzesi! Eskişehirspor tarihini biz nerede anlatacağız şimdi insanlara? Şu anda Eskişehirspor tarihini aktaramıyoruz bakın. Bundan sonra yeni tarih yazabilirsek artık… Ve bunlar 50 yıllık 60 yıllık uzun süreçler. Öyle kolay tarih yazılmaz.
BURADA BİZ YAŞAYACAĞIZ!
Biz Gar’ın yeri ile ilgili, Odunpazarı ile ilgili, Hatboyu ile ilgili de bunları söylemiştik. Kentin belleğini oluşturan noktalar vardır… Eskişehir’de kaç tane nokta vardır kentin belleğini oluşturan? Şu an hepsi yıkım içerisinde. Bu alanları değerlendirirken, sadece yıkalım ve hemen yenisini yapalım değil... Bakın bu iş Avrupa’da böyle değil. Bu işi yaparken herkesle mutabık kalınıyor; sivil toplum örgütleri, meslek odaları, basın mensupları, taraftar dernekleri… Yine halkın katıldığı büyük anketler yapılıyor. Herkesin fikri alınıyor. Çünkü herkes burada yaşıyor. Ancak Eskişehir Millet Bahçesi projesini yapan insan bu kentte yaşamayacak. Bunun imalatını yapan insan da burada yaşamayacak. Biz yaşayacağız burada. Bu proje ihaleye çıksa dahi, bu projenin yapılması doğru değil. Bir kere kamuoyuna anlatılması lazım, görüş alınması lazım.
*
Evet… İMO Başkanı Deniz Kılıç’ın Eskişehir Millet Bahçesi projesine ilişkin açıklamalarını okudunuz. Kılıç’ın anlattıklarına bakılırsa, söz konusu projeye ilişkin ciddi tartışmaların yaşanacağını şimdiden söyleyebilirim. Çünkü AK Parti’nin en çok eleştirildiği unsur, Eskişehir’e yapılacak bir yatırım öncesi, Eskişehirlinin görüşünün alınmaması ve Eskişehir’in yapısıyla alakasız işler meydana getirilmesi. İşte Kılıç’ın anlattığı, tam da bu soruna işaret ediyor. Zira bu kent… Yeni stadın, mevcut yerine yapılmasını istiyordu, olmadı. TOKİ, eski stadın yerine AVM dikeceğim diyordu, kent dinamikleri harekete geçerek buna engel oldu. Nabi Avcı, eski stadın yerine ‘Millet Bahçesi yapacağız’ deyince sevindik, umutlandık, destekledik ve hatta desteklemeye de devam ediyoruz. Ancak… Millet Bahçesi yapılacaksa, o bahçenin içerisinde Eskişehir ve Eskişehirspor olmalı. Yani bu proje, yine Eskişehirliye rağmen, ‘yaptım oldu’ bir proje olmamalı.
*
NOT 1: Kılıç, Millet Bahçesi’deki yeşil ve beton oranını aşağı yukarı şöyle verdi: yüzde 60 yeşil, yüzde 40 beton.
NOT 2: Millet Bahçesi’nin yapım ihalesi 7 Şubat’ta gerçekleştirilecek. Yer tesliminden sonra, 300 gün içerisinde, Millet Bahçesi yapımı bitecek.
NOT 3: Millet Bahçesi projesinde anıt ve heykel yok.
Çomaklı savaştı!
Eskişehir’in bir klasiği var. Nedir o? Kentimizdeki ilk yoğun kar yağışı meydana geldiği gün, üniversite öğrencileri bir araya gelir ve ‘barış’ içerisinde kartopu savaşı yapar. Bu, bir anlamda, kışın kutlandığı ve kendiliğinden gelişen bir etkinliktir. 15 Ocak günü, kentimizde, ‘evet, artık kış geldi’ dediğimiz bir gündü. Ciddi bir kar yağışı meydana geldi. Bununla beraber, güzel Eskişehir’imizde harika manzaralar oluştu ve yine dedik ki: Kar, Eskişehir’e çok yakışıyor! Ve akşamında, öğrenciler yine kartopu savaşı yaptı. Ancak bu kez, her zamankinden daha bir anlamlıydı. Çünkü kartopu savaşı çağrısı, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı’dan geldi. Çomaklı çağrı yapmakla kalmadı, ‘ben de katılacağım’ dedi. Katıldı da! Çomaklı öğrencilere, öğrenciler Çomaklı’ya ‘barış içinde’ acımasızca kartopu fırlattı. Harika görüntüler meydana geldi. Kahkahalar havalarda uçuştu. Üniversite yöneticileriyle öğrenciler arasındaki bu görüntü, özlediğimiz görüntülerden biriydi. Buz gibi havada içimizi ısıttı. Gelecek için umutlandık. Çomaklı’yı tebrik ediyorum.
Bıyığını yerim :)
Kısa süre önce Eskişehir’e ani bastıran kar yağışı nedeniyle Vali Özdemir Çakacak tarafından öğrencilere ‘tatil’ ilan edilmiş, bununla birlikte Çakacak, öğrencilerin, deyim yerindeyse sevgilisi haline gelmişti. Öyle ki öğrenciler, sosyal medya hesaplarından Vali Çakacak’la ilgili dikkat çeken olumlu espriler yapmış, önemli mizah örnekleri sergilemişlerdi. Önceki gün kentimizde yine yoğun kar
yağışı hakimdi. Bununla beraber Vali Çakacak, öğrencilere ‘okula gitmeyeceksiniz, yarın tatil’ dedi. Çakacak’ın açıklamasıyla birlikte öğrenciler, sosyal medya hesaplarından yine esprili ifadeler kullanarak Çakacak’a teşekkür etti. O teşekkürlerin bazılarını derleyip toparladım ve incelemeniz için paylaştım...
Müzede selfi
AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Burhan Sakallı ile Odunpazarı Belediye Başkanı Volkan Doğan’ın, sosyal medya platformunu çok iyi kullandıklarını ve başarılı kampanyalar yürüttüklerini daha önce söylemiştim.
*
Yine, bunun örneklerinden birine rastladım…
*
Dün ‘Müzede Selfi Günü’ydü. Sakallı bu günü iyi yakalamış. Sabah kalktığında ilk işi ETİ Arkeoloji Müzesi’ne gidip, eserleri inceleyip selfi yapmak olmuş. Bunu da Twitter hesabından şu notla paylaşmış: “Bugün Müzede Selfie Günü... Son yıllarda dünya genelinde kutlanan güne, bu sene Kültür ve Turizm Bakanlığımız da dahil oldu. Ben de ETİ Arkeoloji Müzesinde kampanyaya katıldım. Öncelikle şehrimize katkı sağlayan ETİ ailesine teşekkür ederim. Ve siz değerli öğrenciler! Siz de bu kar tatilinde bir müze gezip kampanyaya katılsanız ne güzel olur...”
*
Sakallı’nın bu paylaşımı, şunları gösteriyor:
- Sakallı gündemi sıkı takip ediyor.
- Teknolojiyi kullanıyor.
- Müzeciliğe, kültüre ve sanata önem veriyor.
- Öğrencileri sanata, teknolojiye teşvik ederken, selfi ve müzecilikle ilgili son gelişmeden haberdar olmalarını sağlıyor.