Her seçim öncesi milletvekili aday listeleri açıklanıp, sıralar belli olunca kimileri sevinir kimileri ise üzülür.
“Çok emek verdim, çalıştım bu sırayı hak etmedim” diyen, “Hak ettim ve istediğim sırada yerimi buldum” diyen, “Listeye bile almamışlar” diyen de olur...
Her seçim öncesi milletvekili aday listeleri açıklanıp, sıralar belli olunca kimileri sevinir kimileri ise üzülür.
“Çok emek verdim, çalıştım bu sırayı hak etmedim” diyen, “Hak ettim ve istediğim sırada yerimi buldum” diyen, “Listeye bile almamışlar” diyen de olur...
Ama kuşkusuz liste ve sıralarına - gerçek önseçim yapılmazsa ki neredeyse son seçimlerde bunu yapan parti yok - parti genel başkanları ve kurmayları karar verir.
Eskişehir’i bir istisna olarak bunun dışında tutmak kaydıyla tabii ki…
Burada Yılmaz Büyükerşen faktörünü bir kenara not düşmezsek olmaz.
64 milyon seçmen arasında yer alan parti üyeleri, sempatizan ve partisine gönül verenlerden, listelerde yer alan isimlerin sevenleri, sevmeyenleri, burun kıvıranları, aleyhinde konuşanları, takdir edenleri bakar, karar verir…
AK Parti’nin listesi
İktidar partisi AK Parti’nin açıklanan milletvekili adayları listesine bakarsak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ilk sırada yer alırken, ikinci sırada eski bakanlardan Ayşe Gürcan, üçüncü sırada ise Ali Demirel bulunuyor.
Eski Tepebaşı İlçe Başkanı Hakan Çizmelioğlu kendine 4. sırada yer bulabilirken, 5’inci sıra Pınar Turhanoğlu, 6’ncı sıra da Derya Çıraklı’nın oldu.
Listenin üst sıralarında görevlendirileceğine neredeyse kesin gözüyle bakılan eski İl Başkanı Zihni Çalışkan listede hiç yer almadı.
Yani Dündar Ünlü’ye önceki seçimde yapılan 4. sıra ayıbı, bu kez Zihni Çalışkan’a da yapılmış gibi bir hava var. Yerini beğenmeyip listede hiç yer almamayı tercih etmiş gibi sanki Zihni Çalışkan…
Bu konu çok konuşulur gibi geliyor bana.
İlk 2 sırayı Eskişehir dışı kontenjan adaylara veren genel merkezin, Eskişehir teşkilatının buna nasıl bakacağını pek düşünmemişe benziyor...
Listenin 3. sırasında yer alan Kırşehir doğumlu 53 yaşındaki Ali Demirel, 2015 yılında ise 5. sıradan milletvekili adayı gösterilmişti.
Bir dönem polislik yapan, daha sonra istifa edip müteahhit olan Demirel, 2009-2014 yılları arasında partisinin il yönetim kurulu üyesiydi. Demirel, bir dönem İlim Yayma Cemiyeti başkan vekilliği yaptı, TÜMSİAD yönetiminde yer aldı.
AK Parti’nin mevcut milletvekilleri Nabi Avcı üç dönem kuralına takılırken, Harun Karacan’ın yakın çevresine milletvekili olmak istemediğini söylediği biliniyor.
Eskişehir seçim çevresiyle vedalaşan Emine Nur Günay da aynı durumdaydı. Artık vekillik istemiyordu.
CHP’nin listesi
Listenin ilk 2 sırasında mevcut milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü yer alırken, 3. sıraya Eskişehir’in “sol” yüzü İbrahim Arslan yerleşti.
CHP’nin Eskişehir’de 3 milletvekili çıkarabilecek potansiyeli olduğunu düşünürsek İbrahim Arslan’ın şansı var.
Muhasebe kökenli, Eskişehir’de “sol siyaset” denilince ilk akla gelen isim olan İbrahim Arslan, uzunca süredir Yılmaz Büyükerşen’in özellikle belediye meclisinde olmazsa olmaz isimlerinden biri.
Odunpazarı ve Büyükşehir Belediye meclislerinde önemli katkıları bulunan İbrahim Arslan, seçilmesi durumunda Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü gibi, birikimini aktif ve her kesime hitap edebilecek şekilde kullanabilecek enerjiyi ortaya koyacaktır.
Çakırözer ve Süllü’nün geçen seçimde olduğu gibi yine ilk ikide belirlenmesinin karşılığı, “Çok çalıştılar ve hak ettiler” ifadesidir…
CHP’yi en iyi şekilde temsil eden iki ismin yerini koruması, genel merkezin ve Büyükerşen’in çalışmalarını iyi gördükleri anlamına gelir.
Dördüncü sırada bulunan Abdülkadir Adar da eski il başkanı ve partide karşılığı bulunan bir isim olarak örgütü seçime yönlendirebilecek potansiyeli taşıyor.
İYİ Parti’nin listesi…
Aslında İYİ Parti’de beklenen oldu.
Temayülden açık ara birinci çıkan eski Eskişehirspor Başkanı, iş insanı Nebi Hatipoğlu, genel merkez tarafından da onanarak listenin başına yerleşti.
Hatipoğlu’nun ardından Özlem Ayrancı ikinci sırada, Melih Aydın da 3. sırada kendine yer buldu.
İYİ Parti’nin Eskişehir’de ikinci vekilliği çıkarabilmesi için seçime kalan bir aya yakın sürede iyi bir performans göstermesi gerekiyor.
Özlem Ayrancı’nın Emirdağ lobisini harekete geçirip TBMM’ye gitmek için çok çaba sarf edeceğini düşünüyorum.
Bu listeyle bana göre İYİ Parti ikinci vekilliği kazanmaya çok yakın.
Kulislerde mevcut milletvekili Aslan Kabukcuoğlu’nun Millet İttifakı’nda Sağlık Bakanlığı veya bakan yardımcılığı için vekil yapılmadığı konuşuluyor…
Hasılı…
Listeler de açıklandığına göre, artık gerçek seçim atmosferine girdik.
Yukarıdaki satırlarda da belirttiğim gibi, küsenler, istifa edenler, yerini beğenmeyip aksi kulis yapanlar olacaktır…
Bu pilav seçime kadar çok su kaldırır.
Bekleyip göreceğiz.