Soner Yüksel yazdı
İktidar partisinin yeni Stadyum yatırımı yaparken o stadyum parasını TOKİ’ye TDKB Ajansı tarafından verilip mevcut Atatürk Stadyumu yerine de meydan yapacağız sözü ve akabinde yapılacak meydan çalışması ile ilgili maketler, örnekleri görünce şehirce rahatladık.
Atatürk stadyumu yıkılınca yerine muhakkak meydan, bahçe v.s. bir şey yapılacak ama AVM, Rezidans gibi diğer şehirlerde gördüğümüz örnekler inşa edilmeyecek diye de sevindik, takdir ettik.
Bu sözler verilirken Nabi Hoca Bakan, Güngör Azim Tuna Vali ve dönem vekilleri farklı isimlerdi.
Sözün üzerinden 3 sene geçti, Atatürk Stadyumu yerinde duruyor ve yıkılmasıyla ilgili herhangi bir emareyi duymadık, işitmedik. Üstüne üstlük Vali Tuna Eskişehir’den ayrıldı, Nabi Hoca Bakanlığı bıraktı ve Meydan konusunu kimse pek dile getirmiyor.
Yıllar önce maketleri bile halka arz edilen meydan çalışması ile ilgili akıbette tek bir ilerlemede, ne olacağını bilen de yok.
Hal böyle olunca zamanında yaşadığımız rahatlık şimdiler de ufak bir endişeye, acaba’ya dönüşmüş durumda.
Bu alanın Büyükşehir Belediyesi’ne verilmek istenmediğini biliyoruz ama herhangi bir şey yapılmadan beklenmesini de anlayamıyoruz.
İnşallah sözler de görevler gibi zaman aşımına uğramaz, inşallah Eskişehir’li için şehrin ortasında koca bir hayal kırıklığı olmaz.
Şehir insanını bilgilendirmek için ara ara birilerinin şu akıbetle ilgili konuşmasını beklemek de sanırım haksız bir talep olmaz değil mi?
Örnek Arşiv Çalışması
Önceki akşam Odunpazarı Belediyesi Dijital Arşiv kompleksini tanıttı Eskişehirli gazetecilere. Eleştirilecek tek yanı olmayan tesiste bundan sonra projeden, ruhsata aklınıza gelen ne varsa hem belgesini hem de kopyasını dijital ortamda saklamanın ne kadar kolaylaştığını ve bunun ne denli önemli olduğunu tecrübe etmiş olduk.
Yıllar önce Odunpazarı Belediyesi’nin en büyük tepki çeken konularından biriydi bu arşiv meselesi. Vatandaşı bırakın Belediye’nin kontrolörleri bile aradıklarını bulamayacak kadar biçare bir tablo vardı. Hizmet binası ya da ek hizmet binalarının altında rutubet, nem, biraz da sağlıksız bir ortamda saklanan ya da saklanmaya çalışılan belgeler işleri zorlaştırıyor. Maddi manevi kayıplara yol açıyordu.
Şimdi tüm bu sıkıntıları bertaraf edecek bir tesis var artık. Sadece Belediye’nin 30 yıllık plan, projeleri değil bölgedeki tüm konutların, binaların 70 yıl önceki projelerine ulaşmak bile 2 tık uzakta. Devletin fiyatını belirlediği 30 TL’lik bir harç parası ile tüm vatandaşlar gidip dijital ortama kaydolmuş bilgilerine erişebilecek ve bunun için kapı kapı gezip, saatlerce beklemeyecek.
Öğrendiğimiz kadarıyla hem kapsamı hem de yazılımı ile bu iş Türkiye’de bir Belediye tarafından ilk kez hayata geçiriliyormuş. Kim düşündü, emek verdi, gerçekleşmesi için uğraştıysa emeklerine sağlık. Başarılı ve örnek bir iş çıkartmışlar.