Kazım Kurt haklı

Sadi Seda yazdı

8 Mart 2016 09:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Odunpazarı Belediyesi Faaliyet Değerlendirme Çalıştay’ı güzel düşünülmüş. “Fikir Babası” kim ise tebrik ediyorum.
110 katılımcı sabahın 10.00’undan öğleden sonra saat 16.00’ya kadar 10 masayı dolaşarak konu başlıkları “Kaynakların Kullanımı”, “Çevre”, “Sağlık”, “Kültür-Sanat, Turizm”, “Sosyal Belediyecilik”, “Kırsal Hayatın Desteklenmesi”, “İmar-Şehircilik”, “Eğitim”, “Spor”, “Üst Yapı ve Trafik” hakkında belediyenin çalışmalarını, yaptıklarını, yapamadıklarını, öneriler ile öncelikle hangileri yapılmalı konularında özgürce fikirlerini söylediler…
Çalıştay’ın açılış konuşmasını yaptıktan sonra Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ile belediye de çalışan üst düzey yöneticiler salonu terk ettiler.
Gerekçe ise,”Biz burada görüldüğümüz sürece katılımcılar fikirlerini özgürce beyan edemezler. Çekinebilirler. Baskı unsuru gibi algılanabilinir. Bizim görülmediğimiz ortamda görüş beyan etmek daha rahat olur” idi.
Haklılar.
Her ne kadar insanlar görüşlerini masaların arkasındaki duvarda konu başlıkları yazılarak asılmış konu başlıklarının altlarına yapıştırsalarda, belediyeden üst düzey görevlileri (başkan, başkan yardımcısı ve daire müdürleri) orada olsa belki baskı altında tutuldukları sanacaklardı.
 
10 ana konu başlığı vardı
10 ana konu başlığı vardı. Her konu başlıklarının altında 8-10 adet ara madde vardı.
Katılımcılar bu ara maddelerinden hangilerinin öncelikli, öneri ve ‘acil yapılmalı’ gibi önerilerini başlıkların altına yapıştırdı.
Veya belirlenenen ‘ana başlıklar’ hakkında yazılı olmasa da kendi önerilerini de yazma imkanını buldular.
Ben 40 yıllık gazeteciyim, bugüne kadar böyle bir belediyenin böyle bir çalıştay yaptığını hatırlamıyorum.
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 1999 yılında göreve ilk geldiğinde “Ortak Akıl Projesi” yapmıştı.
Ama Pazar günü Odunpazarı Belediyesi’nin yaptığı “Faaliyet Değerledirme Çalıştayı” farklı idi.
110 katılımcının ortaya koyduğu görüşler önemli.
Kimileri masalarındaki konu başlıklarının altına açılmış maddeleri, kimileri ise kendi görüş ve düşüncelerini yazdılar.
Bende katılımcılar arasında idim. Katılımcıların değerlendirmeleri tamamlandıktan sonra ben 10 masadaki değerlendirmeleri tek tek gezerek inceledim.
İstekler, öneriler bir birine benziyordu..
Mahallelere yapılması talep edilen özel isteklerde vardı.
Onlar da kişilerin kendi sokağına özel isteği değildi.
 
110 KATILIMCI YER ALDI
Odunpazarı Belediyesi Pazar günü 110 katılımcının belirlediği “istek”, “öneri” ve “yapılması gerekenler” gibi konu başlıklarından çıkan sonuçları iyi değerlendirebilirse, tabi bu önerilerin yerine getirilmesi kaynak gerektiriyor…
Örneğin:
“Spor Salonu”, Tepebaşı Belediyesi’nin yaptırmış olduğu “Su Sporları Merkezi” gibi.
Bunlar ciddi yatırımlar.
Kaynak bulup talep edilenleri gerçekleştirebilirse Odunpazarı Belediyesi, kuruluşundan bugüne kadar geçen süre içerisinde gerçekleştirilen hizmetlerin belki de en ciddilerini hayata geçirebilir.
Pazar günü katılımcıların ortaya koydukları görüşler Odunpazarı Belediyesi’ne önemli ışık tutacak. Hepsini
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un değerlendirmelerin sona ermesinden sonra yaptığı konuşmada bazılarına sitem etti.
 
İKİ ÜNİVERSİTEDEN DE
KATILIMCI GELMEDİ
“Biz kimseyi ayırmadan tüm iki üniversiteye, siyasi partilere, sivil toplum kuruluşlarına, sendikalara da davetiye gönderdik. Üniversitelerden bir tek katılımcı gelmedi. Siyasi partilerden de bir tek CHP temcilsi vardı. Sendikalardan da bir tek memur sendikası katıldı. Oysaki biz eleştirenlerin bizi gelip bu masalarda yer alarak ‘şunları şunları yapmadınız’ diye eleştilerini ve önerilerini yapmalarını isterdim. Eksiklerimizi bize buradaki masalarda oturarak not halinde yazmış olsalardı, bize eksiklerimizi gösterselerdi. Üzüntümü paylaşmak istedim. İnanin bu notlardan doğruları bulup kendimize ona göre yol haritası çizeceğiz.”
Kazım Kurt haklı.
Özellikle iki ünversitesi bulunan bir şehirde bu çalıştaya birer kişi görevlendirilmemesini üniversitelerin ayıbı olarak değerlendiriyorum.
Sadece üniversiteler mi?
Bugün 8 Mart. “Yani Dünya Kadınlar Günü”.
Odunpazarı’nın çalıştayına katılmayan özellikle sosyal demokrat olduklarını iddia eden TMMB’a bağlı odalar, Türk-İş ve DİSK’e bağlı sendikalar, Sanayi Çarşısının planlarına fırtınalar estiren meslek odaları, 400 bin insanın yaşadığı Odunpazarı İlçesinde gördükleri eksikleri, yapılması gerekenleri önermeyenler, gazete sayfalarında ve TV’lerde haber olmak için basın toplantıları yaparak “Emekçi Kadınlara” destek olma adına boy gösterdiler. Bir kısmı da bugün etkinlikler yaparak boy gösterecek.
Keşke ‘Emekçi Kadınlar’a gösterdiğiniz ilginin çeyreğini Odunpazarı Belediyesi’nin çalıştayına katılarak da göstermiş olsaydınız…
 
KATILIMCILARA KALICI
TEŞEKKÜR EDİLMELİ
”Üniversiteler şehre yön vermeliler. Belediyelere proje üretmeliler. Bizim üniversitelerimiz belediyelerden uzak duruyorlar” diye eleştirilerenlerin, eleştirilerinde ne kadar haklı olduklarına Pazar günü tanık oldum.. 
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, bence Pazar günü eşi ve çocuklarına ayıracağı zamanı “Faaliyet Değerlendirme Çalıştayı”na katılarak burada 8 saatini geçiren, Odunpazarı Belediyesi’nin “Geleceğine Işık Tutan”  110 katılımcıya teşekkürün haricinde bu günü her zaman hatırlayacakları kalıcı bir teşekkür etmeli.
Bu benim acizane önerim.
 
 
*-********
 
Hani cep telefonları yasaklanacaktı?
 
Daha önce yazmıştım. Üzerinden 4-5 ay geçti. Ancak herhalde ya yazımı okumadılar ya da umursamadılar.
Özel Halk Otobüs Sürücülerinin ellerinden cep telefonları düşmüyor.
Otobüsün içi dolu.
50-60 yolcu var.
Yolcular sıkış tepiş içerisinde yolculuk yapıyor.
Ama Özel Halk Otobüsü sürücüleri, yolcularla birlikte kendi hayatını da hiçe sayarak cep telefonları ile dakikalarca sohbet ediyorlar.
Bir saniye dikkati dağılsa ya önündeki araçlara ya da binalara toslayacak.
Ondan sonrasını düşünemiyorum.
Araçlardaki telefonlar acil bir durum karşısında kullanılmak üzere alınmış.
Cep telefonundan şikayet ederken bir dünde başka bir olaya şahit oldum.
Özel Halk Otobüsü Sürücüsü cep telefonuna kulaklık takmış.
Sanıyorum müzik dinliyor.
Yine otobüsün içerisinde 50-60 yolcu var.
Araç hareket halinde iken cep telefonları ile konuşmak, kulaklık ile müzik dinlemek herhalde bir tek Eskişehir’de serbest!
Zaman zaman gittiğimiz Ankara, İstanbul gibi illerde hiç karşılaşmadım.
Bu konuda sorumlu Büyükşehir Belediyesi mi? Yoksa Trafik Şube Müdürlüğü mü?
Hangisi ise Özel Halk Otobüs sürücülerini denetlemeli.
Cep telefonu ile konuşanlar veya kulaklıkla müzik dinleyen şoförler tespit edilerek gereken cezaları verilmeli.
Daha önce konuyu yetkililere ilettiğimde “Özel Halk Otobüs sürücüleri uyarıldı. Hareket halinde iken cep telefonları ile konuşmaları yasaklanacak” demişlerdi.
İnsanları kelle koltukta seyahat etmekten kurtarın.
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi