Kanunu bilmeden eleştiriyorlar

Sadi Seda yazdı

13 Ocak 2016 00:07
A
a
Sütiş Eskişehir
Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Genel Merkez Yönetim Kurulu, geçtiğimiz günlerde 53 yıldır kullanılan logoyu yeniledi. 53 yıl önce kurulan ve Bakanlar Kurulu tarafından “Kamu Yararına Dernek” sıfatı verilen TSYD’nin yeni genel merkez yöneticileri, modern çağa ve yeniliklere ayak uydurmak adına bir logo çizdirmiş.

Bu logo da ilk kez 8-9-10 Ocak 2016 tarihleri arasında Antalya’da Gloria Hotel’de yapılan “Toros Zirvesi” seminerinde üyelerin beğenisine sunuldu.

İlk kez yeni logoyu gören üyelerden bazıları beğendi bazıları ise başta Türk Bayrağı ile sporun diğer branşlarının olmamasını eleştirdiler.

Bu eleştirilere cevap veren TSYD Genel Başkanı Oğuz Tongsir, eleştirilere her zaman açık olduklarını, amaçlarının da tartışmaya açılarak en kusursuz bir logoyu yaratmak olduğunu vurguladı.

Yeni Logo’da esas futbol dışında diğer spor branşlarının neden gösterilmediği eleştirilmesi gerekirken Eskişehir’de ‘Logadan neden Türk Bayrağı kaldırıldı’ diye iki gazetede de eleştirilmiş.

Eskişehir dışında çalışan gazeteci arkadaşların eleştirilerine elbette TSYD’nin Genel Başkanı Sayın Oğuz Tongsir gereken cevabı verecektir. Bu bilgilendirmeyle onlarda yeteri kadar bilgi sahibi olmadan yazmış olacaklarını anlayacaklardır.

Ben yeteri kadar bilgi sahibi olmadan eleştiri yazısı yazan başta aynı gazetede çalıştığımız Osman Cemoğlu ile adını yazmayacağım diğer bir gazetede çıkan habere, TSYD Eskişehir temsilcisi ve o kurumun bir mensubu olarak bu köşeden cevap verme mecburiyeti hissettim.

Bilgi sahibi olmadan yazılan yazılarla, logodan Türk Bayrağının kaldırılması karşısında kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesine sessiz kalamazdım.

1-TSYD’nin yeni logosunda neden Türk Bayrağı yok? Eleştirisine cevap:

“22 Eylül 1083 tarihli resmi gazetede yayımlanan yeni “Türk Bayrağı Kanunu”na göre artık önüne gelen Türk Bayrağını logosunda veya herhangi bir yerde kullanamıyor.

İşte Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı:

TÜRK BAYRAĞI KANUNU

Kanun Numarası         : 2893

Kabul Tarihi      : 22/9/1983

Yayımlandığı Resmi

Gazete sayı          : 18171

Yayımlandığı Düstur: Tertip 5 Cilt: 22 Sayfa: 599

Yasaklar

Madde 7 - Türk Bayrağı, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk veya layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz. Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara kürsülere, örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya Bayrağın şekli yapılamaz. Elbise veya üniforma şeklinde giyilemez.
Hiçbir siyasî parti, teşekkül, dernek, vakıf ve tüzükte belirlenecek kamu kurum ve kuruluşları dışında kalan kurum ve kuruluşun amblem, flama, sembol ve benzerlerinin ön veya arka yüzünde esas veya fon teşkil edecek şekilde kullanılamaz.
Türk Bayrağına sözle, yazı veya hareketle veya herhangi bir şekilde hakaret edilemez, saygısızlıkta bulunulamaz. Bayrak yırtılamaz, yakılamaz, yere atılamaz, gerekli özen gösterilmeden kullanılamaz.
Bu Kanuna ve tüzüğe aykırı fiiller yetkililerce derhal önlenir ve gerekli soruşturma yapılır.

Cezalar

Madde 8 - Bu Kanuna ve çıkarılacak tüzüğe aykırı olarak Bayrak yapmak, satmak ve kullanmak yasaktır. Bu yasağa aykırı olarak yapılan Bayraklar o mahallin yetkili amirlerince toplatılır.
Bu Kanun hükümlerine aykırı davranışta bulunanlar suçları daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde Türk Ceza Kanununun 526 ncı maddesi uyarınca cezalandırılır.

Yürürlükten kaldırılan kanun:

Madde 10 - 29 Mayıs 1936 Tarih ve 2994 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır.”

Bu kanun yeni logo’da Türk Bayrağının neden kullanılmadığını, daha doğrusu kullanılmasının yasak olduğunu açık seçik ifade ediyor.

Koskoca bir spor basını kuruluşu kanuna karşı mı koymalıydı?

TSYD Genel Merkez Yönetimi,”Biz kanun dinleyemeyiz, çiğneriz mi?” deseydi. Kanunları çiğneyenleri eleştiren gazeteciler, eleştirdikleri kanunu kendileri mi çiğneseydi? Bu doğru olur muydu?

Neden üyelere sorulmadı? Sorusuna ise cevap şöyle:

Logo yeni yaptırılmış. O nedenle üyelere sorma fırsatı ancak Antalya “TOROS ZİRVESİ” seminerinde gerçekleştirildi. Yukarıda bahsettim. Üyeler ilk kez yeni logoyu seminerde gördü. Eleştirilerde burada yapıldı. Antalya’daki seminere gelenler kimler? Dernek üyeleri.

Üyeler ilk kez gördükleri logo hakkında olumlu-olumsuz görüşlerini açık seçik ifade etti.

Genel Başkan Tongsir’de 1983 yılından itibaren getirilen yasak doğrultusunda yeni logoya “Türk Bayrağı”nı koyulmadığını, gerekli yerlere sorup soruşturacaklarını, kullanılmasında “bir sakınca yok” denilmesi halinde yeniden konulacağını söyledi.

Tongsir, yeni logoya diğer spor branşlarının da simgelerinin yerleştirileceğini söyleyince, bu kararı seminer salonunda bulunan tüm TSYD ülkeleri alkışladılar.

Eskişehir Kamuoyunda bazı arkadaşların TSYD’de yapıştırmak istedikleri “Türk Bayrağını hazmedemiyorlar” konusu hakkında sizi bilgilendirmiş oldum. 

Takdir siz değerli kamuoyunun…

 

*-*****

 

Elektriğe yüzde kaç zam yapıldı?

 

Dün evime ve apartmana ait elektrik faturalarındaki yüksek rakamları görünce şaşırdım. Gözlerime inanamadım.

Apartmandaki diğer komşulara da aynı sıkıntıdan yakındılar. Gazetedeki evli ve elektrik abonesi olan arkadaşlarıma sordum. Onlarda “sanki evi elektrikle ısıtıyoruz. Yüklü fatura geldi” dediler.

Yeni yıl öncesinde Enerji Piyasası Denetleme Kurulu, perakende elektrik satış fiyatlarının yüzde 6,8 oranında artırıldığını açıklamıştı.  

Geçen 2015 yılı başında da elektriğe zam yapılmamış olmasından dolayı 2016 yılının Ocak ayından geçerli yüzde 6,8’lik zammı normal karşılamıştık.

Kaldı ki elektriğe yapılan zam 2016 yılının Ocak ayından itibaren geçerli. Ocak ayında kullandığımız elektriğin fatura bedelini Şubat ayında ödememiz gerekir.

Ama dağıtım şirketleri sanıyorum 2016 yılından geçerli yüzde 6,8’lik zammı 2015’in Aralık ayından geçerli anlamış olacaklar ki faturaları şişirmişler.

Kendimden örnek vereyim.

Her ay 50 ile 60 TL arasında fatura geliyordu. Ocak ayı faturasındaki rakam 84,50 TL. Aradaki bu fark nereden kaynaklanıyor?

2016 yılının Ocak ayından itibaren geçerli olmasına rağmen yüzde 6,8’lik zamma göre fatura çıkarılmış olsa bile fatura bedeli 84,50 TL olması mümkün değil.

60 TL fatura geldiğini kabul edelim. 60 TL’ye yüzde 7 zam yapılmış olsa 4 Lira 20 Kuruşluk artış olur. Yani ödeyeceğim rakam en fazla 65 TL olması gerekirken nasıl 84 TL 50 kuruş olmuş anlamış değilim.

Kızıma da 104 TL 50 Kuruş fatura gelmiş. Karı-koca çalışıyorlar. Gündüz evde oturan yok. Sadece akşamları elektrik yakıyorlar. Isıtma merkezi sistem.

Bu konuda valilik veya yetkili kurum kim ise OEDAŞ’a bu yüksek elektrik bedellerinin gerekçesini sormalı.

OEDAŞ Eskişehir’in elektrik hatlarını yeniliyor da bu yatırımın bedelini tüketicilere mi yüklüyor diye de kafamdan soru işareti oluştu.

Tekrar ediyorum. Eğer faturalar zamlı ise yapılan 6,8 TL’lik zam 2016 yılının Ocak ayından itibaren geçerli. Ocak ayında zamlı elektrik kullanacağız. Bunun bedelini de Şubat ayında ödeyeceğiz.

OEDAŞ, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’nun elektriğe yaptığı yüzde 6,8’lik zammı, acaba yüzde 68 mi anladı! Acaba diye şüphe ediyorum...
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi