Gecikmiş ve sıkıştırılmış bir seçim süreci yaşıyoruz. Aslında Millet ittifakının çoktan Cumhurbaşkanı adayını belirlemesi ve propaganda sürecine başlaması gerekirdi. Burada daha şanslı olan tarafın AK Parti olduğu ortada. Çünkü en başından beri adaylarının Tayyip Erdoğan olacağı belliydi.
Gecikmiş ve sıkıştırılmış bir seçim süreci yaşıyoruz. Aslında Millet ittifakının çoktan Cumhurbaşkanı adayını belirlemesi ve propaganda sürecine başlaması gerekirdi. Burada daha şanslı olan tarafın AK Parti olduğu ortada. Çünkü en başından beri adaylarının Tayyip Erdoğan olacağı belliydi.
Öte yandan milletvekili aday adaylarının ortaya çıkması konusunda her iki ittifak da gecikti. Tabii 6 Şubat’ta meydana gelen büyük felaketin siyasete ara vermesi doğaldır. Her ne sebepten olursa olsun seçime iki ay kala partilerin aday adaylarının yeni yeni piyasaya çıkıyor olması, bu seçime özgü bir tuhaflık.
Kamuoyunda AK Parti ve CHP’nin aday adayları hakkında konuşuluyor. Bu arada İYİ Parti’de de aday adayları gün yüzüne çıkmaya başladı.
Şimdi ilk soru İYİ Parti’nin Eskişehir’de kaç milletvekili çıkartacağı. “Temenni, tarafsızlığın düşmanıdır…” Gazeteci olarak tarafsızlığı korumak lazım. Tarafsız gözlemciler ve ciddi anketler İYİ Partinin Eskişehir’de 1 veya 2 milletvekili çıkartacağını öngörüyor. “Hiç milletvekili çıkartamaz” diyenlerin de “3 – 4 vekil çıkartır” diyenlerin de iddialarını gerçekçi bulmuyorum. Tabii gerçek neticeyi 14 Mayıs akşamı hep birlikte göreceğiz.
Hemen belirteyim; mevcut milletvekillerinin, bir sonraki seçimler için doğal aday olduğunu düşünmüşümdür. Dolayısıyla Arslan Kabukcuoğlu’nu unutmayalım. Tabii aynı şey, şu anda görev yapan 7 Milletvekilimizin tamamı için geçerli. Bu arada Kabukcuoğlu’nun Sağlık Bakanı olma ihtimalini hiç yabana atmayın.
Kamuoyunda üzerinde en çok konuşulan isimlerden biri işadamı Nebi Hatipoğlu. Kendisinin açıkça milletvekili olmak istediğini deklare ettiğini duymadık. Ancak ateş olmayan yerden duman çıkar mı? Bu kadar dumanın, ateş olmayan yerden çıkması pek olası değil. Türkiye çapında bir işadamı olması, Eskişehirspor’un sevilen eski başkanlarından olması Hatipoğlu’nun şansı olarak görülebilir.
Bir diğer isim de Bilecikli eski Gençlik ve Spor Bakanı Bahattin Şeker. Sayın Şeker politikanın duayenlerinden ve İYİ Parti Genel Merkezi’nin Şeker gibi güçlü isimleri bünyesinde toplamak istediğini biliyoruz. Bahattin Şeker Bilecikli olmasına karşın Eskişehirliler tarafından da benimsenen bir isim. Ankara nezdinde temaslarının olduğu kulağımıza geliyor.
Bir diğer isim de Özlem Ayrancı. Sayın Ayrancı parti içinde ağırlığı olan bir isim. Eczacı olan Özlem Ayrancı,şu anda deprem bölgesinde gönüllü olarak sağlık hizmeti veriyor. İl Başkan Yardımcısı olan eşi Hulusi Ayrancı da teşkilatta ciddi kuvveti olan bir kişi. Odunpazarı İlçe Başkanlığı ve İl Başkan Yardımcılığı da yapan Özlem Ayrancı’nın kadın kontenjanı gibi bir avantajı da bulunuyor.
Partinin kalebentlerinden olan Ömer İbrahim Sayın ise hem teşkilatta hem de Ankara’da çok takdir edilen bir kişi. Maddi ve manevi İYİ Parti için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan İbrahim Sayın’ın güçlü bir aday adayı olduğunu unutmayalım.
Eskişehir basın camiasının önemli bir ismi olan Hakan Kaymak’ın da milletvekili olmak istediğini duyuyoruz. Sayın Kaymak’ın medya kuvveti ve gençlik enerjisi önemli avantajlarından olacaktır.
Ayrıca İşadamı Melih Aydın da kolları sıvayan isimlerden. Genç bir sanayici ve işadamı olan Aydın basını çok iyi kullanıyor ve görünür olmayı başarıyor.
Tabii bu arada aday adayı olmayı halen düşünen isimler olduğunu da tahmin ediyoruz.
Öte yandan bu oyunun adının siyaset olduğunu unutmayalım. Siyasette kesin olan şey, kesin olan hiçbir şeyin olmadığıdır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 27’inci dönem kapanıyor. Gazi Meclis’in 28’inci döneminde Eskişehirli 6 milletvekili olacak. Bunların kaçının İYİ Partili olacağını ve kimler olacağını şimdiden öngörmek imkansız. 6 Milletvekilimizin altısının da kentimize ve ülkemize hayırlı olmasını dileriz.