Eskişehir ve ev kiraları söz konusu olunca herkesin söyleyeceği birkaç kelam ve görüş vardır. Normal diyen de, çok pahalı diyende bulmak mümkündür. İlla ki bir ortalama yapacak olursak ve Eskişehir’de ki kira fiyatlarını benzeri nitelikteki şehirlerle kıyaslarsak kiraların sadece yüksek olduğunu değil çok abartılı olduğunu söylemek de mümkündür.
Üstelik bu fiyatlar ve karşılığında yaşadığımız konutların bir standart değerlendirmesi de yok. Kim nasıl tutturur, nasıl yutturur ve kusura bakmasın ama bazıları nasıl ittirirsem derdinde..
Bunun altında yatan temel sebep öğrenci diyenler artık Türkiye’nin her şehrinde öğrenci olduğunu ve hatta Bursa, Kayseri, Konya gibi şehirlerde bizden daha çok öğrenci bulunduğunu unutmasın. Bence bunun altında biraz fırsatçı zihniyet var. Aileleri yok sayıp öğrenciden fazlasını koparırım ne de olsa taban fiyatlar belli ben de kar yaparım diyen zihniyet yatıyor.
Öyle ki, bir hafta önce 600 TL ile ilan verdiği kiralık evini, kayıtlar başlayıp öğrenciler gelince 750 TL ile yeniden ilana çıkaranlar da mevcut. Üstelik öyle yeni, lüks, geniş evler de değil bunlar. 30 Yıllık, 20 yıllık hemen her ay bir yerinden sorun çıkaran eski evler. Dedim ya standart yok. Zamanınız ne kadar dar, ihtiyacınız ne kadar acil ise fiyat o kadar büyüyor. Bir nevi iş, sosyal ve toplumsal gelişmeleri takip eden, spekülasyonlara açık serbest piyasa ekonomisine veya hiç puan kaybetmeyen bir borsaya dönmüş durumda.
Hal böyle olunca 2+1, 3+1 evlerde öğrenciler, 1+1 evlerde aileleri görüyoruz. Ya da ulaşım sorununa göğüs gerip şehrin dışına doğru yerleşen, belki daha ucuz kira ödeyen ama daha çok çile çeken aileler. Kendi şehrinde mülteci gibi yaşatılmak zorunda kalan aileler var.
Ee İstanbul, Ankara gibi yüksek fiyatlı örnekleri gösterip Eskişehir’de onlardan aşağı kalmıyor diyenler de bir zahmet o şehirlerde en düşük maaş kaç lira onu da bir öğreniversinler…
Birçok madde sayılabilir ama yine altını çiziyorum. Bu şehrin en ciddi sorunlarından biri kira ve konut fiyatlarıdır bana göre. Laf olsun beri gelsin diye değil, en kısa sürede üzerine düşülmesi, proje üretilmesi ve bu şehir insanının mülteci muamelesi görmemesi için bir şeyler yapılması gereken bir sorundur.
Toplu konutmu, hazine bağışımı, kira denetimimi, kira değeri için ekspertiz hizmeti mi çare olur bilemem ama lütfen birileri sorumluluk alıp bir şeyler yapsın.
Hadi gel köyümüze geri dönelim ...
Darbe girişimi, Demokrasi nöbetleri, FETÖ operasyonları derken yaklaşık 40 günü ardımız da bıraktık. Artık normalleşme ve rutin gündeme dönme vaktidir diye nicedir beklentideyiz. Elbet kolay değil biliyoruz ki normalleşme zaman gerektirecek ama yavaş yavaş da olsa şehre dönme, şehrin gidişatını gündeme alma zamanı geldi.
Ak Parti ve CHP’li vekillerimiz TBMM’de ve parti içinde aldıkları görevler nedeniyle yoğun çalışıyor. Lakin bu ara Eskişehir’in biraz uzağında, berisinde kaldılar. Şehirle ilgili gelişmelerin biraz rafa kaldırılmış, bekletiliyor olduğunu görüyoruz. Başka şehirlerde de durum böylemi bilemiyoruz ama Eskişehir’de daha fazla zaman kaybetmeyelim.