GÜNÜN SÖZÜ : İnsanlar umutlarına göre söz verip korkularına göre hareket ederler. LA ROCHEFOUCAULD
DEDEM DİYOR Kİ : Hayatı seyirci koltuğundan kalkıp yaşamak lazım. Oyun ya da film bitecek çünkü.
Son yıllarda Eskişehir’e ciddi anlamda turist gelmeye başladı…
Odunpazarındaki tarihi evler ve Atlıhan Çarşısına gittiğimizde bunu görebiliyoruz…
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in Odunpazarında açtığı “Balmumu Heykelleri Müzesi”…
Akşamları da barlar sokağı…
Ama gündüz baktığımızda sanki yabancılar tarafından işgal edilmiş…
Ama akşamın belli saatinden sonra o yabancıları göremiyoruz…
Sanırsısınız ki hepsi gece konaklayacakları otellere gittiler…
Hayır…
Barlar sokağı son durakları oluyor…
Gecenin 11.00-12.00 sine kadar burada eğlendikten sonra geldikleri otobüslerle memleketlerine dönüyorlar…
Kalanlar yok mu?
Onlar iki elin parmak sayısını geçmiyor…
Gelen turistler sadece şehir merkezini geziyorlar…
İlçelerdeki tarihi turistik yerlere gitmiyorlar…
Neden gitmiyorlar?
Çünkü konaklayacakları tesisler yok…
İkincisi özellikle Frig Vadisini gezecekler ancak yol yok…
Frig Vadisini gezmek için gelen turistler ilçelerde veya tarihi köylerde konaklama yerleri olmadığı için bir günde ne kadar gezebiliyorlarsa sonrasında Eskişehir’e geri dönüyorlar…
Her gün de Eskişehir’e gidip gelmek hem yorucu hem de ekonomik açıdan maliyetli…
Geçtiğimiz gün Gürleyik ve Tarihi Varlıkları Koruma Geliştirme Derneği Başkanı Halit Gürsoy, Seyyar Tuhafiyeciler Odası Başkanı Ali Sefa Şen’i ziyaret etmiş…
Bu ziyarette Halit Gürsoy, kendisi aslen Mihalıççıklı hem de Tarihi Varlıkları Koruma Geliştirme Derneğinin başkanı olmasından dolayı ilçelere gelen yerli ve yabancı turistleri yakından takip ediyor…
Gürsoy, Eskişehir’e gelen turistlerin sadece şehir merkezini dolaştığını, ilçeleri ve ilçelerdeki tarihi turistik yerleri ziyaret etmediğini özellikle vurgulamış…
Seyyar Tuhafiyeciler Odası Başkanı Şen’de, Eskişehir’de günübirlik turizm yerine, yatılı turizmin artırılmasını vurgulamış.
Sefa Şen,”Bunun için de Gürleyik gibi doğal güzelliklerimizi daha çok tanıtmalıyız. Şehrimize ciddi manada turist gelemeye başladı. Ancak gelen turistlerin ziyaretleri günübirlik oluyor. Bölgemizde, şehrimizde gerçekten doğa harikası yerler var. Turizm şirketleri ve rehberlerin buraların da görülmesini sağlaması gerek. Yatılı turistin gelmesi esnafımızın kazancı açısında da çok önemli” demiş.
Çok haklı…
Ama yukarıda vurguladım…
İlçelerde, köylerde tesis yok Sefa Başkan…
İlçelerimiz, köylerimizin her tarafı buram buram tarih kokuyor…
Özellikle de yabancı turist gidip bu tarihi bölgeyi görmek, fotoğraflamak istiyor…
İstiyor ama kalacak tesis yok…
İşte bu nedenle gelmiyor…
En azından ilçelerde pansiyon veya butik oteller olsa, gelen turist bir hafta rahat kalır…
Özellikle Frig Vadisi bölgesinde olan ilçelerimizin belediye başkanları bu konuda adım atmalı…
Bir belediye başkanı yapsa, onu gören diğer ilçe belediye başkanları da yapacaktır…
Bakalım o ilk adımı kim atacak?
*-********
Sivrihisarlılardan uçak, Seyitgazililerden kitap
Vakıflar Haftası nedeniyle geçtiğimiz Cuma günü akşamı ES TV’deki “Eskişehir Gündemi” programıma Seyid Battalgazi Vakfı Başkanı Dr. Sırrı Kabadayı ile kısa adı SEV olan Sivrihisarlılar Eğitim, Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı Naci Şakar’ı konuk ettim…
Naci Şakar, yanlış hatırlamıyor isem 25 yıla yakın süredir beri Sivrihisarlılar Eğitim, Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanlığını yapıyor…
Kendisi de öz ve öz Sivrihisarlı…
Yaptı hizmetten dolayı da çok yüklü miktarda maaş aldıkları sanılmasın…
Daha doğrusu maaş aldığını da sanmıyorum…
Tamamen gönüllülük esasına göre fedakârlık yapıyor…
Sivrihisarlılar Derneği ile aynı çatıda olmaları bir avantaj…
Birçok hizmeti birlikte yapmaya çalışıyorlar…
Şakar, programda Eskişehir’in ilçelerinin gelişip kalkınmadıklarını, bunun için tüm ilçeler el birliği vererek siyasetçilere baskı yaparak ilçelerinin gelişmesi için gereken yatırımların kurulmasını sağlamalarının altını çizdi…
Doğru bir düşünce…
AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, ilçelerin kalkınması için bir proje başlattı…
Bu proje tüm ilçelerde uygulanabilirse, Naci Şakar’ın “ilçelerimizi kalkındırmalıyız” söylemi böylelikle hayata geçmiş olacak…
Seyid Battalgazi Vafkı’nın altı yıldır başkanlığını yapan eğitimci, yaptığı hizmetler, attığı adımlarla son yıllarda dikkatleri üzerinde toplayan Sırrı Kabadayı’da, uzun yıllar onarım görmeyen Seyid Battalgazi Türbesinin bakım ve onarımı Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından yapıldığını, bu nedenle Türk Dünyası Vakfı Başkanı Vali Güngör Azim Tuna’ya teşekkür etti…
Kabadayı da, Seyid Battalgazi’nin daha çok kitlelere tanıtımı için Türk Dünyası Vakfı ile Seyid Battalgazi Vakfı’nın iş birliği yapacaklarının altını çizdi…
Bu atılmış olan önemli adım…
Türk Dünyası Vakfı ile Seyid Battalgazi Vakfının işbirliği sağlıklı bir şekilde yürür ise çok daha farklı hizmetlere birlikte imza atacaklarını düşünüyorum…
Programın sonunda Sivrihisar Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı çok değerli ağabeyim Naci Şakar, manevi anlamı çok büyük olan o meşhur Sivrihisar Uçağı’nın maketini hediye etti…
Seyid Battalgazi Vakfı Başkanı Sırrı Kabadayı ise, Vakfın eski başkanlarından İlyas Küçükcan’ın yazdığı Seyitgazi ilçesi ile Seyid Battalgazi’yi tanıtan kitabını hediye etti…
İki anlamlı hediyeyi de evimin en önemli köşesinde saklayacağım…
*-******
Hüseyin Erbay’a büyük ödül
Hüseyin Erbay kendini Odunpazarı Halk Eğitim Merkezi Türk Sanat Müziği Korosunun öğrencilerine ve Eskişehir’e adamış, şehrimizin yetiştirdiği ünlü bir sanat adamı…
51 yıldan beri sanat müziğine, Eskişehir’e hoca-şef Bestekâr olarak hiçbir menfaat beklemeden ve birçok fedakârlıklar yaparak hizmet ediyor…
Birçok ses-saz sanatçıları, bestekârlar, hocalar, şefler yetiştiren, hocaların hocası bir müzik emektarı olan Erbay, besteci olarak da 125’e yakın besteye imza attı…
Bu eserlerin 73’ü TRT Repertuar Kurulu’ndan geçerek, besteleri değişik birçok sanatçı tarafından longplay, plak, kaset, CD ve albümlerde okundu…
Hüseyin Hoca ayrıca katıldığı 15’e yakın beste yarışmalarında dereceler almayı başardı…
İşte şehrimizin bu değerli müzik adamı Hüseyin Erbay’a, Ankara’da faaliyet gösteren Engürü Türk Müzik Derneği, “2016’nın Türk Müziğine en iyi hizmet onur ödülü” verdi…
Her yıl verilen bu ödül geçmiş yıllarda Bestekâr Prof. Dr. Alaaddin Yavaşça, Bestekâr Prof. Dr. Selahattin İçli, Ahmet Hatipoğlu, Ahmet Özhan ve Ayten Zenger’e de verilmiş…
Erbay kendisine verilen “2016’nın Türk Müziğine Hizmet Onur Ödülü”nü dün Ankara’da Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Farabi Konser Salonu’nda düzenlenen tören de aldı.
Ödül töreninde duygulanan Hüseyin Erbay, kendisini bu ödüle layık gören dernek başkanı ve derneğin Türk Sanat Müziği Korosu Hocası ve Şefi, TRT’nin en değerli sanatçılarından birisi olan Vedat Kaptan Yurdakul’a teşekkür etti…
Ağabeyim, değerli büyüğüm Bestekar, Koro Şefi ve Hocaların Hocası Hüseyin Erbay’ı bu almış olduğu büyük ödülden dolayı kutluyor, Eskişehir’e ve Odunpazarı Halk Eğitim Merkezi Türk Sanat Müziği Korosuna sağlıklı daha uzun yıllar hizmet etmesini diliyorum…
*-*******
FIKRA:
FİNCANCI KATIRLARI
Nasrettin Hoca ahrette ne var ne yok çok merak edermiş. Bir gün mezarlıkta boş bir mezar gören Nasrettin Hoca, eve gidip karısına demiş ki:
- Hanım, ahrette ne var ne yok merak ediyorum. Bugün boş bir mezar gördüm, gidip içine yatacağım bakalım ne olacak?
Hanımı "Etme, eyleme!" diye yalvarsa da Hoca mezarlığa gidip, yol kenarındaki boş bir mezara yatmış. "Acaba ne olacak?" diye başlamış sağı, solu dinlemeye. Gece saat dörde doğru "Haldırt!.. Huldurt!.." diye sesler duymaya başlayan Hoca, boş mezarın içinde ansızın ayağa kalkıp sormuş:
- Ne oluyor yahu?
O anda yoldan geçmekte olan fincancı katırları da Hocayı o vaziyette görünce ürkmüş; katırlara yüklenen fincanlar da kırılmış. Fincancılar birbirlerine sormuş:
- Bu deli ne arıyor burada?
Kırılan fincanlar yüzünden Nasrettin Hocayı bir güzel dövmüşler. Sabah olmuş, Hoca ağzı burnu kan içinde eve gelmiş. Karısı Hocayı o vaziyette görünce telaşlanmış:
- Hoca Efendi, ne oldu sana böyle?
- Ah hanım başıma gelenleri bir bilsen!
Bu söz üzerine Hocanın karısı çok merak etmiş:
- Hocam Efendi, ahrette ne var ne yok?
Hoca da cevap vermiş:
- Fincancı katırlarını ürkütmezsen, hiçbir şey yok!..
Doğa Sever15 Mayıs 2016
14:42
Evet ; Yatılı Turistin kalacağı tesislerin yapılacağı Kızılinler ve Mihalgazi arsa ihale sonuçları , Bakanlık tarafından bir an önce açıklansa ve tesislerin inşaatına başlansa iyi olacak!