TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu Eskişehir’i önemsiyor. Her fırsatta, Eskişehir’e övgüler yağdırıyor.
Eskişehir’den kendisini kim ziyarete gitse,”Eskişehir’in benim gönlümde farklı bir yeri var” dediğini biliyorum.
2015’in 30 Aralık günü ETO, ESO ve Ticaret Borsası tarafından düzenlenen “Eskişehir Ekonomi Buluşması” toplantısına katılmak için Eskişehir’e geldi. Rixos Otel’de düzenlenen toplantıda söz kendisine verildiğinde Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ilk sözleri, Eskişehir’de olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söylemek oldu. Ve ekledi:
“Bu son 10 yılda Eskişehir’e 9’uncu ziyaretim. Aslında Eskişehir’e gelmemim sebebi sizlere bir şeyler anlatmak değil, tam tersine sizlerden enerji almak. Sizden aldığım enerjiyi Anadolu’nun diğer şehirlerine taşıyorum”.
Bu sözleri bile Eskişehir’i ne kadar önemsediğinin göstergesi.
ESKİŞEHİR’İ ÖNEMSİYORUM
Hala birileri “Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti olduk ta ne kazandık?” diye eleştirse de Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun, “Eskişehir Türk Dünyası’nın Kültür Başkenti” diye özellikle vurgulaması bile bu unvanın Eskişehir’e neler kazandırdığının bir ifadesi.
10 yılda 9 defa Eskişehir’e geldiğini özellikle vurgulayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Eskişehir’in tarihini de ezberlemiş.
Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasında, “Şeyh Edebali’nin yaşadığı, Battalgazi’nin şehit düştüğü bir şehir. Eskişehir demek Yunus Emre demek. Mevlana Celalettin Rumi demek. Hacı Bektaşi Veli Hazretleri demek. Eskişehir Anadolu’yu yücelten bir şehrimiz. Eskişehir’in ve Karacaşehir’in benim için önemli bir yeri var. Osmanlı’nın ilk Cuma hutbesinin Karacaşehir’de okunmasından dolayı önemsiyorum. Osmanlı’nın ilk tohumu bu topraklarda atılmıştır ayrıca Eskişehir Türkiye Cumhuriyeti’nin filizlendiği yer” diye bahsetmesi Eskişehir’in tarihi hakkında geniş bilgiye sahip olduğunu kanıtlıyor.
Hisarcıklıoğlu Eskişehir’in eski milletvekillerinden Hasan Polatkan’ı da anarak, “Eskişehir düzmece bir mahkeme ile idam edilen Hasan Polatkan’ın memleketidir” ifadelerini kullanmasıyla toplantıya katılan Eskişehirlilerin gönüllerine bir kez daha girmeyi başardı.
Hisarcıklıoğlu’nun yukarıda anlattıklarını doğup büyüdükleri ve yaşadıkları il Eskişehir olmamasına rağmen Eskişehir’den milletvekili adayı gösterilip milletvekili seçilip 4 yıl ‘Eskişehir Milletvekiliyim’ diyerek hava atanlara sorun bakalım kaçı anlatacak?
ESKİŞEHİR’İN 10 GÖMLEK DAHA İLERİDE OLABİLİR
Rıfat Hisarcıklıoğlu Eskişehir’e ve son yıllarda ETO, ESO ve Borsa’da başkan olarak görev yapanları çok önemsedi. Önemsemeye de devam ediyor.
Hisarcıklıoğlu, Eskişehir’in aynı zamanda üniversite, sanayi, yüksek teknoloji şehri olduğunu söylüyor. Evet, yüzde yüz haklı. Eskişehir’in dünya şehri olduğunu belirtiyor. Var mı itirazı olan? Hisarcıklıoğlu, “Valimiz, milletvekillerimiz, oda ve borsa başkanlarımız bir ve beraber. Bu birlik ve beraberlik Eskişehir’i dünya şehri yapmıştır. Güç birliğini daha da artırırsak, Eskişehir bugünkü olduğu yerden on gömlek daha ileride olma şansı var. Bu şehrin kanaat önderi konumunda olanlar, şehrin atanmış ve seçilmiş isimleri bir ve beraber hareket etme kültürünü tüm şehre aşılaması lazım. İşin formülü burada. Kazanmak istiyorsanız bir ve beraber hareket edeceksiniz” diyor.
Doğru. Son yıllarda TOBB’a bağlı oda başkanları arasında “kardeş” bağları geçmişe göre daha da güçlendi. Aslında Eskişehir’de bunun temeli bugün Milletvekili olan eski ETO Başkanı Harun Karacan atmıştı.
ESKİŞEHİRLİ FİRMALARA MADALYA TAKMALIYIZ
Eskişehir’in Türkiye ekonomi açısından önemli olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu’nun şu sözleri de çok dikkat çekici:
“Eskişehir’in tüm firmaların her birine madalya taksak yeridir. Resmi rakamlara göre gelir vergisi mükellef artışı son yılda Türkiye’de yüzde bir olurken, Eskişehir’de yüzde 3 olmuş. Kurumlar vergisi mükellef sayısı Türkiye’de yüzde üç artarken, Eskişehir’de yüzde 7 olmuş. İstihdamdaki artış Türkiye yüzde 6 artarken, Eskişehir yüzde 7 artmış. İşsizlik oranı yüzde 10’dan yüzde 8 buçuğa düşmüş. ‘İnsanın en hayırlısı insanlara faydası olandır’ diye bir söz var ya bugün insanlara fayda olacak olan iş bir kişiye iş ve aş vermektir. İşte onun için Eskişehirli firmalara tek tek madalya takmak gerekiyor. Türkiye’deki sanayi, tarım ve hizmet dağılımı yüzde 27 iken, Eskişehir’de 41. Eskişehir bir sanayi kenti. Eskişehir ihracatını AB ve ABD’ye yapıyor. Eskişehir malını parası olana satıyor. Zengine satıyor. Zengine mal satmak kolay değildir. Bir rekabetçi üretim var Eskişehir’de. Bir kalite var Eskişehir’de. Bunun için çok önemlisiniz. Verimlilik açısından Türkiye’nin üzerindesiniz. Türkiye’deki diğer iller Eskişehir gibi çalışabilse gayri safi milli hasıla 1 trilyon doların üzerine çıkar. Kişi başı yıllık üretim Türkiye’de 15 bin 500 TL ilken, Eskişehir’de 20 bin 300 TL. Ayrıca havacılık ve raylı sistemde Türkiye’nin kalbisiniz. Demiryolunda tam kavşaktasınız. Kocaeli, Bursa, Konya ile kesişmiş ve Ankara ile İstanbul’u bağlayan kentsiniz.”
SİZLE GURUR DUYUYORUM
Başkan Hisarcıklıoğlu ticari ahlak konusunda Eskişehir’in örnek gösterilen bir il olduğunu aktararak, “Bu tabloyu gururla Türkiye’nin 80 ilinde anlatın. Türkiye’de ödenmeyen senetlerde bir yılda yüzde 19 olmuş. Eskişehir’deki artış sıfır. Bu rakam sadece senetlerde değil, karşılıksız çeklerde de öyle. Türkiye artışının tam yarısındasınız. Geri dönemeyen kredilerde Türkiye’nin yarısındasınız. Bu tablo tüm Türkiye’ye örnek. Sizle gurur duyuyorum”.
DEMİRYOLUNU LİMANA BAĞLAMALIYIZ
Eskişehir’in limana bağlanması noktasındaki sıkıntısının giderilmesi gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu’nun bir başka dikkat çekici ifadeleri de şöyle:
“Bir tek eksiğimiz var o da limana bağlanmak. Sanayi olarak bizim olmazsa olmazımız. Biz Eskişehir’den Avrupa’ya ihracat yapıyoruz. Buradan bir malı Edirne’ye gönderene kadar Çinli malını Şangay’dan Avrupa’ya indiriyor. Biz içeride dünyanın en pahalı enerjisini tüketiyoruz. Onun için bizim hızla demiryoluyla limanlara ulaşıyor olmamız lazım. Rakiplerimiz ile rekabet edebilelim. Toplantı da son olarak konuşan Vali Güngör Azim Tuna ise, “Türkiye’nin ilk ağır sanayi işletmesine ev sahipliği yapan Eskişehir geçmişte olduğu gibi gelecekte de büyük hamleler yapma hususunda yüksek potansiyele sahiptir. Bugün uçak motorundan beyaz eşyaya geniş bir yelpazede üretim kapasitesine sahip olan Eskişehir’de sanayinin lojistik, otomotiv ve havacılık alanlarında büyük ölçüde ihtisaslaştığını görmekteyiz”.
Rıfat Hisarcıkoğlu’nun yukarıdaki söylemlerini okuyan Eskişehir’de hala birileri bir birini yemeye devam edecek olursa, Eskişehir’in gelişmesi, Türkiye’de söz sahibi il olması konusunda ayağına değil kalbine kurşun sıkmış olurlar.
*-******
CHP ve demokrasi
Dün üstadımız sevgili Önder Baloğlu’nun köşesini okudum. Emekli hâkim Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun Milliyet’e verdiği açıklamasını köşesine almış. Eminağaoğlu, barajın düşürülmesi savunan CHP’nin kurultayında genel başkan adayı olacak bir ismin neden delegelerin yüzde 10’unun değil de 125 delegenin önersiyle aday olmasını eleştirmiş.
Önder Baloğlu’nun yazısı şöyle:
“Ülkede demokrasi isteniyorsa önce parti içi demokrasinin yerleşmesi gerekir. Bunu bir kenara not edelim. Peşinden CHP’nin demokratça bazı çağrılarını anımsatalım…
Örneğin seçimlerde ülke barajının yüzde 10’un altında inmesini savunuyorlar. Ki son derece haklılar. Baraj yüzde 5 hatta yüzde 3’e inmeli. Diyor ve geliyoruz Emekli Yargıç “Ömer Eminağaoğlu’nun Milliyet’e verdiği haklı sorununa…
Diyor ki:
CHP madem demokrat, madem barajın yüzde 10’un altına inmesini savunuyor, o zaman…
Neden kurultayda bir isim delegelerin en az yüzde 10’u, yani 125 delegenin önerisiyle aday olabiliyor…
“Neden başkan adaylığı bu kadar zorlaştırılıyor?”