Eskişehir, ülke genelinde özellikle son çeyrek asırda, “bozkırın ortasında bir vaha” tanımına uygun olarak adından söz ettiren önemli bir kent haline geldi
Eskişehir, ülke genelinde özellikle son çeyrek asırda, “bozkırın ortasında bir vaha” tanımına uygun olarak adından söz ettiren önemli bir kent haline geldi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in adıyla anılan Eskişehir, artık bir marka şehir haline geldi.
Bunu siyaseten inkar edenler olacaktır tabi ama “yiğidin hakkını yiğide vermek lazım” diyerek konumuzu dağıtıp, başka mecralara dalmadan işin özüne gelelim…
Eskişehir’de ülkücü ve muhafazakar kesim de dahil sağ seçmen, yerel seçimlerde tercihini Büyükerşen’den yana kullanmaktan çekinmemesi konumuz.
Önce DSP, daha sonra CHP’den seçilerek Eskişehir- lilere hizmet eden Büyükerşen, “siyaset üstü” olmayı başardı.
Bununla da kalmadı, ül- kücü ve muhafazakar kesim dahil sağ seçmeni CHP’nin 6 okuyla tanıştırdı, partisi CHP’ye ol kullanmalarına yol açtı.
Ülkücü, muhafazakar ve sağ seçmen için “Elleri CHP’ye oy vermeye gitmez” metaforu en azından Eskişehir için geçerli değil anlayacağınız.
Bu iddiamızı rakamlarla desteklersek…
2018 yılının 24 Haziranı’nda 27. Dönem Milletvekilliği Genel Seçiminde Eskişehir’de kayıtlı 646 bin seçmen vardı. Oy kullanan seçmen sayısı 575 bin oldu. Seçime katılım oranı yüzde 89. Geçerli oy sayısı 564 bin olurken, yurt dışı geçerli oylardan 17 bin eklendi. Böylece toplam geçerli oy sayısı 581 bin oldu.
7 milletvekili için seçim sonuçlarını birlikte hatırla- yalım…
AK Parti 9 bini yurtdışı olmak üzere 225 bin (3 vekil), CHP 3 bini yurt dışı oyu olmak üzere 187 bin (2 vekil), İYİ Parti 700’ü yurtdışı oyu olmak üzere 76 bin (Bir vekil), MHP bin 400’ü yurtdışı oyu olmak üzere 57 bin (Bir vekil), HDP 3 bini yurtdışı oyu olmak üzere 24 bin. Saadet Partisi 6 bin, Vatan Partisi bin 455, HÜDA-PAR 780.
O dönemki seçim sistemine göre ittifakların artık oyları ittifaktaki diğer partiye yazılıyordu. Bu nedenle normalde vekil çıkaracak oyu alamayan MHP’den Metin Nurullah Sazak milletvekili olmuştu. Bildiğiniz gibi 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimi için de oy kullanmıştık.
Eskişehir sonuçları şöyle olmuştu:
Recep Tayyip Erdoğan 262 bin oyla yüzde 46,5, Muharrem İnce 231 bin oyla yüzde 41,1, Meral Akşener 54 bin oyla yüzde 9,7, Selahattin Demirtaş 10 bin oyla yüzde 1,8, Temel Karamollaoğlu 4 bin 500 oyla yüzde 0,8, Doğu Perinçek bin 300 oyla yüzde 0,2.
Yerel seçimler…
Genel seçimlerden 9 ay sonra Mart 2019’daki yerel seçimlere baktığımızda ise Yılmaz Büyükerşen 285 bin oyla yüzde 52,3, Burhan Sakallı 246 binle yüzde 45,1 oy almıştı.
Cumhurbaşkanı adayı çıkarmayan MHP’nin il genel meclisi oylarının toplamı 7 bin yüzde 1,3 oldu.
Seçimi etkileyecek ölçüde değil yani.
Yukarıdaki satırlarda dile getirdiğim Büyükerşen faktörü burada ortaya çıkıyor.
CHP, 2018 genel seçimlerinde 187 bin oy alarak 2 milletvekili ancak çıkartabi- lirken 9 ay sonraki yerel seçimlerde Yılmaz Büyükerşen, 285 bin seçmenin onayını alarak yüzde 52,3 oy oranına ulaşabiliyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP’nin adayı Muharrem İnce 231 bin an- cak alabilmiş Eskişehir’den.
Bu rakamlardan da anlaşılacağı üzere sağ, ülkücü ve muhafazakar seçmene temas etmeyi başarmış, gönüllerini kazanmış Büyükerşen, bu seçimde de Eskişehir seçim propagandasında yine ön saflarda yer alabilir.
Önceki gün Millet İttifakı’nın il ve ilçe başkanlarıyla iftarda bir araya gelip, seçim stratejisini ele alan Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt
ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ile diğer CHP’li ilçe belediye başkanlarını da sahaya sürüyor.
Ülke genelinde bazı illerde CHP listesinden seçime giren Millet İttifakı’nın milletvekili adaylıkları için Eskişehir kapsam dışı tutuldu.
Pandeminin ve öğrencilerin ikametlerini Eskişehir’e taşımamalarının da etkisiyle toplam seçmen sayısı 642 binden 602 bine düşen Eskişehir’in milletvekili sayısı da 7’den 6’ya geriledi.
Eskişehir’de seçime katılım oranı önceki seçimde olduğu gibi yüzde 89 olursa bir milletvekili çıkarabilmek için partilerin yaklaşık 90 bin oy alması gerekecek.
Değişen seçim sistemi kime yarar?
Bunu neden yazdım?
Çünkü bu seçimlerde sistem değişti. Yani ittifakların “artık oyu” diye bir şey yok yeni sistemde. 2018 seçiminde örneğin 57 bin oyla bir milletvekili çıkarabilen MHP, bu seçimde 90 bin oy almak zorunda.
Ha keza diğer partiler için de böyle.
Peki kime yarar bu sistem?
Eskişehir’de en fazla oyu alan, yani birinci olmayı başaran parti en azından 3 milletvekili çıkarabilir.
Buna aday en güçlü iki parti AK Parti ve CHP görünüyor.
Seçime şunun şurasında bir aydan az bir zaman kaldı.
Kim çok çalışmış, kim neyi nasıl anlatmış?..
TOGG mu, yoksa soğan ve kıyma fiyatları mı yurttaşı etkilemiş...
Din elden gidiyor, bunlar terörist, dış mihraklar, beka, vatan, millet, Sakarya…
Hak, hukuk, adalet…
……............................................
Bu boşluğu değerli okur- larım siz doldurarak listeyi uzatabilirsiniz.
Uzatmayabilirsiniz de… Orası size kalmış.
Ama görünen köy kılavuz istemez.
Artık başta gençler olmak üzere insanlar yeni hikaye yazacak siyasetçi istiyor.
Yeni bir başlangıç, değişim isteği çokça dillendiriliyor.
Fazla değil 27 gün sonra hep birlikte göreceğiz…