Hem Türkiye’nin hem de Eskişehir’in “Üçüncü partisi” konumuna gelen İYİ Parti, her alanda birinci olmak istiyor. Kolay bir hedef değil elbette. Ancak Eskişehir siyasetine baktığınız zaman AK Parti’ye göre de CHP’ye göre de seçime daha hazır olan parti İYİ Parti.
Partinin en önemli avantajı temayül yaptırması oldu. Zaman zaman Eskişehir’de “Dostlar alışverişte görsün” kabilinden temayüller yapılıyor. Ancak bu eğilim yoklamalarının işe yaraması için parti üyelerinin eğiliminin gerçekten dikkate alınması gerekiyor. Sonuçlarını oy veren partililerin bile bilmediği temayülleri ciddiye almamak mümkün değil.
İYİ Parti bu kısır döngüyü aşmasının faydalarını görüyor. Parti içinde ciddi bir heyecan var.
Bu heyecanın AK Parti ve CHP gibi köklü ve güçlü partilerde görülmüyor olmasının nedeni ise, teşkilatlara tepeden inme listelerin dayatılıyor olması.
Özetlemek gerekirse bir kere daha gördük ki demokrasi en güzel rejimmiş. Demokrasinin olmadığı partilerde huzur kalmıyor.
Eğilim yoklamasını açık ara farkla kazanan Nebi Hatipoğlu, İYİ Partililerin moralinin yükselmesinin nedenlerinden biri oldu. Hatipoğlu Eskişehir siyasetinde uzun süredir görülmeyen popüler bir isim. Eskişehirsporlu olması ve tuttuğunu kopartan bir isim olması partisinin avantajı. Maddi ve manevi hiçbir fedakarlıktan kaçınmıyor ve İYİ Parti’nin oylarını artıracağı açık.
İkinci sıradaki Özlem Ayrancı İYİ Parti’de Odunpazarı İlçe Başkanlığı ve İl Başkan Yardımcılığı yapan, teşkilattan gelmiş bir kişi. Eşi Hulusi Ayrancı’yla birlikte siyasetin kurdu olan isimler. Teşkilatta ciddi ağırlıkları var ve bu durum zaten temayülde aldıkları oylardan da belli. Seçimler mahalle mahalle dolaşarak ve en kılcal sokaklara kadar girerek kazanılıyor. Sayın Ayrancı’nın buradaki desteği çok önemli.
Üçüncü sırada bulunan Murat Aydın’ın milletvekili olabilmesi için İYİ Parti’nin 200 binin üzerinde oy alması gerekiyor. Bir önceki seçimde 76 bin oy alan İYİ Parti’nin böyle bir hedefe ulaşma ihtimali yok denecek kadar az. Ancak Murat Aydın’ın da “Seçilemesem bile çabalarım ilk iki adayımıza yarasın” mantığıyla maddi – manevi fedakarlıktan kaçınmadığını görüyoruz.
Yine Hakan Kaymak da büyük fedakarlıklarla çalışıyor. Genç kadın aday Yağmur Gürsöğüt de bu seçimin parlayan isimlerinden.
İYİ Parti de suların durulup, teşkilatın seçimlere asılıyor olmasının sebebi, Genel Merkez’in üyeleri dinlemiş olması. Maalesef Türk siyasetinde “Genel Merkez emir verir, teşkilat gıkını bile çıkartamaz” gibi kötü bir kural var. Ancak İYİ Parti – en azından Eskişehir’de üyelerinin dediğini yaptı.
Her parti milletvekili listesini belirledikten sonra listeleri beğenmeyenler tarafından şaibeler üretilir. Yani herhangi bir parti içerisinde şaibeleri sıfırlamanın yolu yok. Mutlaka kaybeden taraf, yenilgisine bir kılıf uyduracaktır. Ancak kavgaları en aza indirmenin, kötü niyetli dedikoduları en zararsız hale getirmenin, fitne ve fesatı en zararsız hale getirmenin yolu var. Bunu yapmanın yolu ise parti içi demokrasi.
İYİ Parti bunu yaptı ve bir – iki komplo teorisinin dışında herkes sonuçları kabullendi.
İYİ Parti’nin açtığı parti içi demokrasi yolunun, bütün siyasi partilerimize örnek olmasını dileriz.