Bu noktada önde gelen isimlerden bir tanesi AK Parti İl eski Başkanı Dündar Ünlü! Dündar Ünlü’nün ismi, hem Büyükşehir Belediyesi hem de Tepebaşı Belediyesi için geçiyor.
CHP’nin mevcut belediye başkanları bir kez daha aday yapılınca, gözler AK Parti’ye çevrildi. Öyle ki çarşıda pazarda, caddede sokakta, evde kahvehanede; AK Parti’nin adaylarının hangi isimler olacağı tartışılıyor.
*
Bu noktada önde gelen isimlerden bir tanesi AK Parti İl eski Başkanı Dündar Ünlü! Dündar Ünlü’nün ismi, hem Büyükşehir Belediyesi hem de Tepebaşı Belediyesi için geçiyor.
*
Peki, neden özellikle Dündar Ünlü’yü ele aldım?
Anlatayım…
Hatırlayın, AK Parti İstanbul Milletvekili, İç Anadolu Bölge Koordinatörü Yardımcısı ve Eskişehir Koordinatörü Abdullah Güler bir dizi temasta bulunmak üzere kısa süre önce Eskişehir’e gelmişti. Temastan kastım şu: Yerel seçim süreci ve öne çıkan potansiyel aday isimleri!
*
Abdullah Güler Eskişehir’e geldiğindeTepebaşı Belediye Başkanı adaylığına ilişkin Dündar Ünlü’yle yüz yüze görüşmek istemiş ve telefonla arayarak 18.30’da buluşmak üzere partiye çağırmış. Dündar Ünlü ise 18.30’da müsait olmadığını, 20.00’de görüşebileceğini ifade ederek, “partide görüşmeyelim, ilke kararım gereği bunu doğru bulmuyorum, sonuçta il eski başkanıyım, bu doğru olmaz, sizi ofisimde ağırlayayım” demiş. Bu tavır üzerine Abdullah Güler, ofise gitmemiş. Kısacası, Güler ve Ünlü görüşememiş!
*
Bu gelişmeyi duyduğumda, ne derece doğru olduğunu merak ettim. Bununla beraber konunun birinci dereceden muhatabı olan Dündar Ünlü’yle görüştüm, yukarıda okuduklarınızı anlattım ve sordum: “Bütün bunlar doğru mu?”
*
Bu soru üzerine Ünlü, net bir cevap verdi ve dedi ki: “Doğru!”
*
Ve niçin böyle bir tavır koyduğunu anlatmaya başladı.
Okuyalım…
GÖRÜŞMEK İSTEYEN YANIMA GELİR
“Benim kimseyle herhangi bir konuda görüşme talebim söz konusu değil. Benimle görüşülsün diye bir talebim ya da ısrarım da yok. Kimseyle dedikodu yapma ve dedikodu yaratma peşinde de değilim. Ancak bakın, ben dört yıl il başkanlığı yaptım. Birisi benimle görüşmek istiyorsa yanıma gelmeli, bir çayımı içmeli. Ben il başkanlığım döneminde kimseyi partiye ya da başka bir yere çağırmadım, görüşmek istediğim kişinin yanına gittim; konumu ne olursa olsun bu davranışı sergiledim. Bu bir nezaket kuralıdır, bu bir şıklıktır.”
*
Dündar Ünlü’nün tavrını doğru buluyorum. Zira Ünlü; İl Genel Meclisi üyeliği yaptı, Tepebaşı ilçe başkanlığı yaptı, AK Parti’nin en zor döneminde il başkanlığı yaptı ve teşkilatı toparladı, 24 Haziran parlamento seçiminde milletvekili adayı oldu ve hak ettiği sıraya yazılmamasına rağmen yüksek perdeden isyan etmedi. Yani soruyorum: Dündar Ünlü daha ne yapsın? AK Parti’nin yetkilileri, Ünlü gibi bir ismi hala tanımaya çalışıyorsa ve değerlendirmeye tabi tutuyorsa, bıraksınlar bu işi! Lafı eveleyip gevelemeye, konuyu dallandırıp budaklandırmaya lüzum yok; Ünlü aday yapılacaksa yapılsın, yapılmayacaksa ortalık karıştırılmasın. Çünkü bu durum, yıpranmamış isimlere ciddi zarar veriyor.
Ne temayülmüş arkadaş!
AK Parti’de temayül gerçekleştirildi. Bununla beraber yeni bir tartışma konusu baş gösterdi. Biri çıkıyor, “şu kişi çok oy aldı” diyor. Bir diğeri atlıyor, “hayır, bu kişi çok oy aldı” diyor.
Vesaire…
Elimizde herhangi bir belge olmadığı için, kimin ne kadar oy aldığını ispatlama şansımız yok. Ancak şunu söyleyebilirim: İl ve ilçe başkanlarının temayülde başarılı olmasından daha doğal bir durum yok. Çünkü teşkilata hakimler. Ayrıca söz konusu temayül üye bazında değil, yöneticiler bazında. E, yöneticiler kime oy verecek? Bağlı bulundukları il ve ilçe başkanlarına.
*
Her neyse…
Dijital olarak yapılan temayülle ilgili şöyle bir iddia var. Oy kullanan her partiliye bir kart veriliyor, partili o kartı okutarak oyunu kullanıyor. Ancak bazı partililer oy kullandıktan sonra “kartım bozuk, oy kullanamıyorum” diyerek yeni bir kart alıyor ve aldığı yeni kartla bir kez daha oy kullanıyor. Aslında kart bozuk değil, ancak birden çok oy kullanmak için hile yapıyor…
Eğer bu iddia doğruysa ki artık ayyuka çıkmış durumda, temayülün ne kadar sağlıklı gerçekleştirildiği ciddi tartışma konusu.
*
Diğer taraftan…
İl yönetim kurulu üyeleri temayülde oy kullanıyor. Merkez ilçe ve dış ilçelerin yönetim kurulu üyeleri temayülde oy kullanıyor. İl ve merkez ilçe kadın kolları yönetim kurulu üyeleri temayülde oy kullanıyor. İl ve merkez ilçe gençlik kolları yönetim kurulu üyeleri temayülde oy kullanıyor. İl ve merkez ilçelerin erkek mahalle başkanları temayülde oy kullanıyor!
*
Yanlış okumadınız. Erkek mahalle başkanları oy kullanabilmiş. Kadın mahalle başkanlarına oy kullanma hakkı verilmemiş! Bunun gerekçesinin ne olduğunu bilmiyorum ancak hangi gerekçe öne sürülürse sürülsün, bu demokrasi dışı çarpık uygulama kabul edilemez.