Odunpazarı Belediyesi, 2020- 2024 Stratejik Plan çalışmalarının boyutunu genişletiyor. Daha önceleri sivil toplum kuruluşları, muhtarlar, siyasi partiler ve kamu kurumlarının görüşü alınarak geniş zeminde hazırlanan Stratejik Plan, bu sefer bütün Eskişehir’in görüşü alınarak hazırlanacak.
*
Belediye, bu kapsamda bir anket çalışması hazırlamış ve www.odunpazari.bel.tr adresinden kamuoyuyla paylaşmış. İsteyen vatandaşlarımız bu adrese girerek ankete katılabiliyor; öneri, şikayet ve beklentilerini aktarabiliyor.
*
Belediye, bu anketin önemini, şöyle anlatıyor: “Bu anket çalışmasındaki amaç; Odunpazarı Belediyesi’nin hazırlamakta olduğu 2020- 2024 Stratejik Plan çalışmalarında paydaşlarımızın görüşlerinin alınmasıdır. Bu ankete verilecek samimi cevaplar sonucunda çıkan analiz ile sizlerin görüş ve düşünceleri yeni stratejik planımızda izleyeceğimiz politikalara ışık tutacaktır.”
*
Bu haliyle, iyi düşünülmüş bir çalışma olduğunu söyleyebilirim. Sosyal demokrat ve katılımcı belediyeciliğe yakışır bir örnek, bu çalışma…
*
Ancak… Söz konusu çalışmada büyük bir eksik, kusur ya da hata var! Ankete ben de katıldım, sorulan sorulara yanıt verdim, önerilerimi sundum. Sonra, iyice incelemek için anket sayfasına bir kez daha girdim ve bir kez daha ankete katılabildim! Sonra bir kez daha… Ardından bir kez daha… Yetmedi, bir kez daha…
*
Bazen, işletim sistemlerinden kaynaklanan sorunlar olabiliyor. Benim telefonum, İOS işletim sistemine sahip. Dedim ki içimden, “acaba İOS işletim sisteminden mi kaynaklanıyor…” Bu sorunun cevabını bulmak için, Windows işletim sistemine sahip olan bilgisayarımın başına geçtim. Anket sayfasını açtım. Ancak sorunun, işletim sisteminde olmadığını gördüm. Çünkü bilgisayarımdan da, defalarca ankete katılabildim!
*
Hem telefonumla hem bilgisayarımla, toplamda 10 kere ankete katıldım ve her defasında farklı yanıtlar verdim. Katıldığım bütün anketlerin sonunda da, “katılımınız için teşekkürler” notunu aldım.
*
Ancak aynı IP’den (İnternet Protokolü) ikici kez ankete katılmak istediğimde, şu notla karşılaşmam gerekiyordu: Bu ankete daha önce katıldınız, bir daha katılamazsınız!
*
Yani görülüyor ki, bu ankette, IP duyarlılığı yok! Bir kullanıcı, aynı IP adresinden, milyonlarca kez bu ankete katılabilir; muhtemelen katılıyor da… O halde, bu anketin sonunda çıkacak verilerin, güvenilir olduğu düşünülebilir mi? Tabii ki düşünülemez. Peki, söz konusu anketin sonunda çıkacak verilerin, Belediye Başkanı Kazım Kurt başta olmak üzere, belediye yöneticilerini hataya sürükleyeceği söylenebilir mi? Kesinlikle!
*
O halde, Odunpazarı Belediyesi söz konusu anketi iptal etmeli, ancak Stratejik Plan için vatandaşların katılacağı bir anket yapmaktan asla vazgeçmemeli. Hatası, kusuru ya da eksiği giderilmiş, kamuoyuna sunmadan önce denenmiş yeni bir dijital anket çalışması gerçekleştirmeli. Gerekiyorsa, profesyonellerden destek istemeli. Ki, halkın katılımıyla yapılmak istenen Stratejik Plan hedefine ulaşabilsin…
*
NOT 1: IP (İnternet Protokolü) adresi, bir bilgisayar ağında iletişim için internet teknolojisini kullanan bir aygıtın belirleyici numarasıdır. IP adresi, o cihazın hangi servis sağlayıcısı veya ağı kullandığını ve internete hangi lokasyondan bağlandığını belirler. İnternet Servis Sağlayıcısı, internete bağlanan her cihaza benzersiz bir IP adresi tanımlar. IP adresi aynı zamanda, bir dijital aygıtın bir başka dijital aygıtla da internet aracılığıyla iletişime geçmesini sağlar. IP adresi olan iki cihaz, internete bağlı oldukları sürece, aynı ağa bağlı olmaksızın da birbiriyle etkileşim kurabilir. Ayrıca bir internet sitesine, alan adı yerine sadece IP adresi yazılarak da erişim sağlanabilir.
NOT 2: İşletim sistemi; bilgisayar, cep telefonu, beyaz eşya, oyun konsolları ve daha birçok cihazda bulunmaktadır. İşletim sistemleri, saydığımız bu cihazlarda var olan tüm donanımları yöneten ve sistemli bir şekilde çalışmasını sağlayan yazılımlardır. (Windows, İOS, Android)