Daktilo sayısı 78 olmuş

19 Haziran 2016 09:00
A
a
Sütiş Eskişehir
GÜNÜN SÖZÜ       : Sanatı duyan insanlarla, sanatı anlayan insanlar çoktur; ama sanatı hem duyan, hem de anlayan insan pek azdır . G.S. HİLARD
DEDEM DİYOR Kİ: Üç çeşit dost vardır: Bir dost vardır ki gıda gibidir. Sen onu her gün ararsın. Bir dost vardır ki; ilaç gibidir. Gerektiğinde ararsın. Bir dost vardır ki; hastalık gibidir. O seni arar.
 
Odunpazarı Belediyesi Türkiye’de ilk kez daktilo müzesi açıldı. O da Eskişehir’de tarihi Odunpazarı Bölgesinde…
Tarihi Şamoğlu Konağı, 'Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi'ne dönüştürüldü. Müzede Bülent Ecevit'in daktilo başında oturmuş balmumu heykeli de bulunuyor.
Müzeye, kullandığı çok sayıda daktilosunu bağışlayan gazeteci ve televizyon programcısı Tayfun Talipoğlu'nun adı da bu nedenle verildi.
Odunpazarı Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Arif Ambar kardeşim telefon edip,”Abi Odunpazarı Belediyesi olarak daktilo müzesi oluşturuyoruz. Müzeye daktilo topluyoruz. Seninde mutlaka bir daktilon vardır. Müzeye hediye eder misin?” dediğinde şaşırdım…
Daktilonun da müzesi mi olurmuş?” dedim kendi kendime…
“Arif ben daktilomu bir arkadaşıma hediye etmiştim. Onda durup durmadığını bilmiyorum. Eğer duruyorsa, o da kullanmıyorsa alıp size hediye ederim” dedim…
Arif, Eskişehir’de benim gibi meslekte en 30-40 yılını doldurmuş arkadaşlardan daktilo istedi…
Çünkü bizden sonraki nesil daktilo kullanmadı. Onlar mesleğe başladıklarında masalarında bilgisayar vardı…
Daktilomu hediye ettiğim arkadaşım, bilgisayar kullanımı yaygınlaşınca o da Günyüzü İlçesinin bir köyünde öğretmenlik yapan bir arkadaşına kullanmak üzere vermiş…
O yıllarda şehir de bilgisayar kullanılıyor ancak, daha köylere gelmemişti…
Benim daktilomu köyde öğretmenlik yapan bir arkadaşın kullandığını öğrendiğimde mutlu oldum…
Nedeni ise hala kullanımda olması…
Şimdilerde emekli olan o öğretmen arkadaşı araştırıyorum…
Kendisine ulaşabilirsem daktilomun durup durmadığını soracağım…
Duruyorsa,”Odunpazarı Belediyesi’nin daktilo müzesine hediye edeceğim” diyerek isteyeceğim…
Öğretmen arkadaşa ulaşamazsam veya ulaştığımda daktilomun hurda olduğunu öğrenirsem Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’a söz vermiştim…
Sözüm söz…
Odunpazarı Belediyesi Daktilo Müzesine eski bir model daktilo bulup hediye edeceğim…
O müzede hediye edeceğim daktilom ile birlikte benim de ismimin yaşamasını istiyorum…
Bu yazıyı yazmayı bir zamanların Eskişehir’in en meşhur sünnetçilerinden Hacı Ziya Çalışırın yıllarca kullandığı daktilosunu Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi’ne bağışlamasından esinlendim…
Benimde babam kadar sevdiğim Hacı Ziya Çalışır, emektar daktilosunu Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’a teslim etmiş…
2016 yılının Mayıs ayının ortalarında açılmıştı daktilo müzesi…
Üzerinden bir ay geçti…
Kısa sürede müzeye bağışlanan daktilo sayısı 78 olmuş…
Önemli bir rakam…
Demek ki duyarlı Eskişehirliler, yıllarca evlerinde sakladıkları emektar daktilolarının bağışlamak için bir fırsat bekliyorlarmış…
Bu sayı 100, hatta 200 olur inşallah…
Artan daktilo sayısı ile birlikte ‘Daktilo Müzesi’nin de değeri de o zaman daha artacaktır…
Fikir babası kim ise hem onu, hem de bu fikre önem vererek hayata geçmesine vesile olan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’u kutluyorum…
 
*-******
 
Eskişehirliler basketi de seviyor…
 
Eskişehir’de yıllar önce liglerde mücadele eden Basketbol Takımı vardı…
Hafızam beni yanıltmıyor ise bir zamanların Eskişehir’in en önemli Sanayi Firmalarından birisi kapanan ESBANK’ın kuruluşu ESTON sponsorluk yapıyordu…
ESBANK’a el konulması ve ardından kapanması…
ESBANK ile birlikte bankanın kuruluşlarından birisi olan ESTON’a da kayyum atanmasıyla bu önemli sanayi kuruluşu da yıllarca direndikten sonra kapandı…
O yıllarda Eskişehir’de ETİ’nin ve Kılıçoğlu Kiremit Fabrikalarının sponsorluk yaptığı, Hentbol Birinci Liginde mücadele eden Avrupa Kupası maçları oynayan ETİ Spor ve Kılıçoğlu Toprak Spor Hentbol takımları olmasına rağmen, basketbol müsabakaları da hentbol kadar seyirci topluyordu…
Hatta yine yanlış hatırlamıyorsam Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’ta ESTON Basketbol takımında oynuyordu…
ESTON’un sponsorluk yaptığı basketbol takımı, sponsor firmanın mali sıkıntıya girmesinden sonra kapanınca yenisi hayata geçirilemedi…
Eskişehirliler olarak basketbola olan özlemimizi ya TV’lerdeki maçları veya Eskişehir’e verilen bir bölge karşılaşmalarını izleyerek gideriyorduk…
Eskişehir’in önemli sanayici iş adamı Sinan Özeçoğlu, Erkekler Birinci Liginde Olin Edirne adıyla mücadele eden, Olin firmasının sponsorluktan çekilmesinin ardından 2 yıl önce bu kulübün sponsorluğunu üstlenmişti…
Olin Edirne Basketbol Kulübü, Sinan Özeçoğlu’nun sponsor olmasıyla yönetim kurulu kulübü Eskişehir’e taşıdı. Olin Edirne Basket Kulübü Eskişehir’e taşınınca adı; “Eskişehir Basket” olarak değiştirilerek maçlarını Eskişehir Anadolu Üniversitesi Spor Salonunda oynamaya başladı…
Erkekler Birinci Ligde “Eskişehir Basket Kulübü” olarak yoluna devam eden Eskişehir Basket’in oynadığı tüm karşılaşmalar salonun şehre uzak ve ulaşım sorunu yaşanmasına rağmen büyük ilgi görmeye başladı…
Eskişehirliler yıllar sonra birinci ligde mücadele eden bir basketbol takımına sahip olmalarından dolayı kısa süre içerisinde Eskişehir Basket Kulübüne sahip çıktılar…
Tecrübesizlik Eskişehir Basket’in ikinci lige düşmesine neden oldu…
Ancak Eskişehir Basket Kulübünün Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Özeçoğlu ile yönetim kurulu üyeleri, 2016-2017 sezonunda şampiyonluğa oynayacak kadro kurmak için kolları sıvadılar…
İşe ilk olarak takımın başına ünlü bir spor adamı olan geçmişi başarılarla dolu Ali Parlak CEO olarak getirildi…
Eskişehir Basket Kulüp Başkanı Sinan Özeçoğlu yeni CEO Ali Parlak’ın imza töreninde yaptığı konuşmada; “Eskişehir’de basketbol alt yapısı olduğuna inanıyoruz. Kurumsallaşma adına basketbolda ve futbolda değeri olan Ali Parlak arkadaşımıza bir teklifte bulunduk, bizimle çalışmasını istedik. Bizi kırmadı ve ailemize katıldı. Bundan sonra Ali Parlak ile Eskişehir’de spor için elimizden geleni yapacağız. Hedefimiz birinci lig” dedi…
Ceo Ali Parlak ise şunları söyledi:
“Bazı şeylerin için zaman gerek. Ama sahada mücadele eden maçı kazanmak için ter döken bir ekip kurmak istiyoruz. Koçumuz hazır. Zaten ligi tanıyor. Yabancı antrenörlerin tek handikapı ligi tanımamaları oluyor. Ancak bizim hocamız ligi de tanıyor. O yüzden iyi bir sezon geçireceğimize inanıyoruz”. 
Eskişehir Basket bu sezonda geçen sezon, sezon arasında takımın başına getirilen Amerikalı koç Bred Greenberg ile yeni sezonda da yoluna devam edecek…
Tecrübeli Koç Bred Greenberg ile takıma yeni katılan ve katılacak basketbolcularla, Eskişehirli basketbol severlerinde vereceği büyük destekle ben sezon sonunda beklenen başarıya ulaşacaklarına inanıyorum…
Yolun açık olsun Eskişehir Basket…
 
*-*******
 
FIKRA:
 
12 ÜYELİ JÜRİ
Katil, suçunu itiraf etti, yargıç da durumu jüri heyetine iletti. Biraz sonra jüri başkanı kararı açıkladı: 
-Bu sanık suçsuzdur... 
Yargıç adamakıllı kızdı: 
-Canım, ne biçim iş bu!... Adam, ben katilim diyor suçunu itiraf ediyor sizde suçsuzdur kararına varıyorsunuz... Acaba, suçsuzdur kararını neye dayanarak verdiniz? 
-Delilik efendim, delilik... 
Yargıç bütün jüri üyelerini teker teker süzdü. Başını sallayarak : 
-Sahi mi? 12'niz de mi?
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi