Prof.Dr. Alper Çabuk

Çölleşen vicdanlar I

Prof. Dr. Alper Çabuk yazdı

26 Ekim 2015 00:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Daha önce de bu köşeden pek çok kereler çölleşme ile ilgili yazılar yazmışımdır. Bugünkü yazımın ayrı bir önemi var, çünkü ülkemiz Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi karar organı Taraflar Konferansı’na ev sahipliği yaptı. Kabul edilmesinin üzerinden 21 yıl geçen BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD), sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasında ve fakirliğin azaltılmasında önemli bir araç olarak kabul görüyor.

……………………

17 Haziran 1994 yılında Paris’te kabul edilmiş olan, 115 ülkenin imzalamasıyla 26 Aralık 1996’da yürürlüğe giren ve bugüne kadar 195 ülke ve Avrupa Birliği’nin taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi'nin en üst  karar organı olan Taraflar Konferansı’nın 12.’si; 12-23 Ekim tarihleri arasında Türkiye’nin başkanlığında, Ankara’da Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın koordinasyonunda gerçekleştirildi.

195 ülkeden devlet başkanları, başbakan ve bakanlar ile uzmanlar ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 10 bine yakın katılımcı Ankara’da çölleşme ile mücadeleyi konuştu. Konferansta, çeşitli toplantılar, sunumlar, konuşmalar yapılıyor, ancak Konferans Programı’nda yer alan Bakanlar Toplantısı çok önemli bir konumda yer alıyor.

Bu yılki Konferans süresince birbirlerine paralel oturumlar şeklinde  "iklim değişikliği", "çölleşmenin su ve kuraklıkla olan ilişkisi" ile "arazi bozulumu dengelenmesi" temalarında "Yuvarlak Masa Bakanlar Toplantısı" düzenlendi. Yuvarlak masa toplantılarından sonra asıl müzakerelerin gerçekleştiği "Bakanlar Genel Kurulu Oturumu" icra edildi ve burada çölleşme ile mücadele hususunda çok önemli kararlar alındı.  Bu kararlar, Dönem Başkanı sıfatıyla Türkiye tarafından 2015 yılının Aralık ayında Paris'te 30 Kasım-11 Aralık tarihleri arasında yapılacak İklim Değişikliği Zirvesi'nde sunulacak.

..................................

Peki neden önemli çölleşme? Tanımından başlamak gerekirse UNCDD’ye göre “çölleşme; kurak, yarı-kurak ve yarı nemli alanlarda, iklim değişiklikleri ve insan faaliyetleri de dahil olmak üzere çeşitli unsurlardan kaynaklanan arazi bozulmasıdır. Kurak, yarı-kurak ve yarı nemli alanların toplamı yeryüzündeki arazi yüz ölçümünün büyük bir bölümünü oluşturmaktadır ve bu alanlar dünya nüfusunun büyük bir kesiminin yaşam alanı ve geçim kaynağıdır. Dünyada 250 milyondan fazla insan doğrudan çölleşme ve kuraklıktan etkilenmektedir ve 4 milyar hektardan fazla arazi çölleşme tehdidi altındadır. Buna ek olarak 110’dan fazla ülkede yaklaşık 1,2 milyar insan çölleşme tehdidiyle karşı karşıyadır”.

......................................

Cumhurbaşkanımızın da bir konuşma yaptığı konferansta, Cumhurbaşkanımızın konuşmasındaki  “Vicdanların çölleştiği bir dünyada toprağın çölleşmesini önlemek mümkün değildir” vurgusunu ifade etmeden geçemeyeceğim ve bu hafta yazımı “çölleşme güzel ülkem, çölleşme” temennileriyle bitireceğim. Gelecek hafta konuya tam kaldığımız noktadan, Cumhurbaşkanımızın konuşmasından hareketle, bir başka bakış açısıyla devam edeceğim... İyi haftalar...

Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi