MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ni de hedef aldı. Bahçeli İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 5 senesini kaybettiğini belirterek, “Aynı durum Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Mersin, Tekirdağ, Eskişehir, Muğla, Aydın, Hatay büyükşehir belediyeleri için de geçerlidir” ifadelerinde bulundu.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ni de hedef aldı. Bahçeli İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 5 senesini kaybettiğini belirterek, “Aynı durum Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Mersin, Tekirdağ, Eskişehir, Muğla, Aydın, Hatay büyükşehir belediyeleri için de geçerlidir” ifadelerinde bulundu.
Bu konuşmalardan siz ne sonuç çıkartırsınız bilemem. Ancak benim çıkardığım sonuç MHP’nin söz konusu illerde AK Parti ile ittifak yapacağı, bazı illerde MHP’nin bazı illerde de AK Parti’nin ortak aday çıkaracağıdır.
Bu koşullar altında Eskişehir’de CHP’nin kendi içinde kavga etmesi, AK Parti – MHP koalisyonunun işini daha da kolaylaştıracaktır.
Şimdi pek çok kişi Yılmaz Büyükerşen’in seçimlerde bir daha aday olup olmayacağını merakla bekliyor. Büyükerşen’in aday olmaması durumunda Eskişehir’de Büyükşehir’e kimin aday gösterileceği ise CHP içinde kavga çıkmasının nedeni olabilir. Bir tarafta Sayın Ataç’a gönül verenler, bir diğer tarafta da Kurt’a gönül verenler bulunuyor.
Bunların kendi aralarında uzlaşmaları değil de rekabet etmeleri, seçimi kazanma ihtimallerini düşürecektir.
Ayrıca CHP’nin yerel seçimlere ittifak olarak girmesi bile pek kolay olacak gibi gözükmüyor.
Ancak şimdiye kadar Büyükerşen – Kurt – Ataç üçlüsü Eskişehir’de millet ittifakını pek güzel bir araya getirmeyi başardı. Şimdi Eskişehir’de CHP yönetiminin kendi içinde rekabete girmesi, kendi ayağına sıkması sonucunu doğuracaktır.
Üstelik karşı tarafta AK Parti – MHP cephesinde işlerin çok sıkı tutulduğunu da görüyoruz.
Bahçeli CHP’yi kötü sıkıştırıyor
CHP için önümüzdeki yerel seçimler Eskişehir’de zor geçecek gibi gözüküyor. Sebebini açıklayayım;
Öncelikle CHP üst düzey yönetimi, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını dikte ederek büyük bir kumar oynadı ve bu kumarı kaybetti. Şimdi öyle bir noktadalar ki, Dimyat’a pirince giderken, eldeki bulgurdan oldular. HDP veya yeni adıyla Yeşil Sol Parti, “Neden İstanbul’da biz sizi destekliyoruz da, siz bizi Diyarbakır’da desteklemiyorsunuz?” diyerek kırmızı kartı göstermiş durumda.
İYİ Partililer de Kılıçdaroğlu yönetimiyle bir daha aynı masaya oturmayacak gibi gözüküyor. Parlamento’da mevcut milletvekillerinin 4’te birini toplam oyu yüzde 2’yi ancak bulan partilere dağıtan CHP yönetimi, elindeki tek bir belediyeyi bile İYİ Parti’yle paylaşmak niyetinde değil. Dolayısıyla 2024 Mart seçimlerine CHP tek başına katılacak gibi gözüküyor.
İşin CHP’liler tarafından daha vahim tarafı ise, bir yandan “Parti içinde karşımıza rakip çıkmasın” diye alttan alta Ekrem İmamoğlu yönetimiyle savaşan bir CHP Genel Merkezi göreceğiz. Ki aynı yönetimin, “Genel Başkanımıza karşı sesini çok çıkartıyor” diyerek Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’a karşı ayak oyunu çevirme ihtimali de var. İşin özeti CHP’nin popüler belediye başkanları sadece rakipleriyle değil, bir de kendi yönetimleriyle de mücadele vermek zorunda kalabilirler. Yani ve mesela İstanbul’da Ekrem İmamoğlu sadece AK Parti ve MHP’lilerle değil, eski ortakları HDP’liler, İYİ Partililer ve daha da kötüsü defterini dürmek isteyen Kemal Kılıçdaroğlu yönetimiyle de mücadele edecek gibi gözüküyor.
Bu koşullar altında CHP’nin tek umudu, MHP ve AK Parti’nin ayrı ayrı seçimlere girmesi olacaktı. Ancak Sayın Bahçeli’nin açıklamaları gösteriyor ki, bu umutlar da suya düşmüş durumda. Büyük ihtimalle Cumhur ittifakının bu iki partisi aralarında belediyeleri paylaşıp, seçimlere öyle girecekler.
Biz MHP lideri Devlet Bahçeli’nin açıklamalarına geri dönelim.
Sayın Bahçeli İstanbul dışında hangi illerden bahsediyordu? Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Mersin, Tekirdağ, Eskişehir, Muğla, Aydın, Hatay…
Bu illerde AK Parti ve MHP’nin aldıkları toplam oylar İzmir’de CHP’nin arkasında kalıyor. Tekirdağ’da oylar kafa kafaya geliyor. Geri kalan her yerde AK Parti – MHP ittifakı CHP’yi geçiyor. Mesela Eskişehir’de AK Parti – MHP koalisyonu yüzde 42,5 oy alırken. CHP yalnızca 34,06’da kalıyor. Üstelik Yeniden Refah Partisi, Vatan Partisi HÜDA – PAR ve BBP’yi de eklediğinizde bu rakam yüzde 45’e 34 oluyor…
Gelişmeler şimdilik CHP’nin pek de hoşuna giden gelişmeler değil. Tabii seçimlere daha 9 ay var. 9 ayda köprünün altından çok sular akacaktır.
Ancak tüm bunlar olurken Eskişehir’de CHP’lilerin kendi aralarında uzlaşamaması, şanslarını hepten azaltacaktır. Kendi içinde anlaşamayan CHP’lilerin, Eskişehir’de yeni ittifaklar bulması zaten pek kolay olmayacaktır. Bekleyip göreceğiz…