Çağa ayak uyduramayan tasfiye olur!

Dünya Ekonomik Forumu tarafından yapılan “Geleceğin Meslekleri” araştırması sonuçlarına göre, 5 yıl içinde işgücü piyasasında bugün için ihtiyaç duyulan becerilerin yüzde 35’i değişecek. Teknolojik değişimin çalışma hayatı içindeki yerine baktığımızda…

8 Mayıs 2023 09:31
A
a
Sütiş Eskişehir
Dünya Ekonomik Forumu tarafından yapılan “Geleceğin Meslekleri” araştırması sonuçlarına göre, 5 yıl içinde işgücü piyasasında bugün için ihtiyaç duyulan becerilerin yüzde 35’i değişecek.
Teknolojik değişimin çalışma hayatı içindeki yerine baktığımızda…
Bunu bire bir gazeteci olarak yaşadım, deneyimledim ve halen bu gelişimin içinde var olma çabasını sürdürüyorum.
Yaklaşık 30 yıl önce yani 1990’lı yılların başında basın sektörünün amiral gemisi gazeteler, 20 yıl kadar daha yaşayacakları altın çağın farkında olmadan bu süreyi geçirdi.
Özel televizyon kanallarının yaygınlaşması, peş peşe özel radyo kanallarının açılmasıyla Türkiye’de adeta bir iletişim devrimi yaşandı.
Geçen süre zarfında gazetelerin baskı ve yapım aşamalarında kullanılan araç ve gereçler değişti, daktiloların pabucu dama atıldı, pikaj masalarından grafik tasarım donanımlı bilgisayarlara, film montaj ve renk ayırım makinelerinden direkt kalıba baskı aşamalarına sırayla geçildi.
Bu durum habercilerin kullandığı araç ve gereçlere de yansıdı.
Filmli fotoğraf makinelerinden dijital makinelere adım atarak bu alanda bir çağ kapanırken, internetin devreye girmesiyle bilgisayarlarla dünyadaki bir ağın parçası oluverdik. Faks makineleriyle vedalaşırken, gazeteci, atladığı haberi önce gazetelerde okumak yerine, medya organlarının internet haber portallarında görür oldu.
Şimdi ise sosyal medya gerçeğiyle karşı karşıyayız.
Dijital dönüşümün mesleklere yansımasına medya sektöründen örnek vererek ışık tutmaya çalıştım. Kalabalık kadroların yaptığı işi daha az kişi görür oldu.
Teknolojik gelişim ile istihdam, ters orantılı bir ilişki içine girdi.
Kısaca, bilgi iletişim teknolojilerinin sunduğu fırsatların bazı işlerin ve belirli görevlerin yerine geçebileceği ortaya çıktı.
Diğer taraftan, dijital dönüşüm yeni işler yaratma açısından büyük bir potansiyeli de beraberinde getirdi.
Yapılan araştırmalar bugün doğan bir çocuğun hayatı boyunca en az 7 defa iş değiştirmek zorunda kalacağını gösteriyor. Dünya Ekonomik Forumu’na göre bu işlerin 5’i işgücü piyasasında henüz bulunmuyor.
Yani, bu işler dijitalleşmenin etkisiyle işgücü piyasasındaki değişim sürecinde ortaya çıkacak yeni işler.
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası Girişimcilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç'ın "Dijitalleşmenin işgücü piyasasına etkileri" konulu araştırmasında yer verdiği Manpower Group’un Yetenek Devrimi araştırması sonuçları da Z kuşağının sahip olacağı mesleklerin yüzde 65’inin henüz dünyada olmayan meslekler olacağını ortaya koyuyor.
Prof. Dr. Cem Kılıç, meslekler ve bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin karşılaşacağı bu duruma ilişkin önemli ipuçları veriyor:
“118 ülkeye ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı Küresel Yetenek Rekabeti Endeksi raporunda, yeni teknolojilerin yalnızca ürünlerin nasıl üretildiğini değil, daha da önemlisi nerede üretildiklerini değiştirdiği ifade edilmektedir. Bu bağlamda, gelişmiş ülkeler robotlar ve otomasyonla kendi kendine daha yeterli hale geldikçe, gelişmekte olan çok sayıda ülke ucuz işgücü sunmasına rağmen ana üretim kaynaklarını ve üretim faaliyetlerini kaybetme riski ile karşı karşıya kalacaktır.
Dolayısıyla, gelişmekte olan ülkelerin üretim faaliyetlerini değiştirmesi gerekmektedir. Bu anlamda, örneğin Çin ucuz işgücü rekabetinden daha çok otomasyona yaptığı yatırımla daha fazla iş yaratmak zorunda kalacaktır. Bununla birlikte, dijital dönüşümün işin doğasını değiştirmesi ve yeni teknolojilerin sunduğu fırsatların otomasyonun ötesinde düşünülmesi gerekmektedir.”
Ez cümle…
Çağa ve dijital dönüşüme ayak uyduramayan kişi, kurum ve kuruluşlar tasfiye olmaya mahkumlar.

 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi