30 Mart 2014 tarihinden itibaren Eskişehir ile birlikte 29 il “Bütünşehir” yasası uygulanmasına içerisine alındı…
30 Mart 2014 tarihinden önce ilçe belediyelerinin uhdesinde olan ulaşım, mezarlık, itfaiye, alt yapı, üst yapı, imar gibi hizmetler Büyükşehir Belediyesine geçti…
BÜTÜNŞEHİR UYGULAMASI NEDİR?
“Bütün şehir uygulamasına geçilecek illerde belde belediyeleri ve köy muhtarlıkları kalkacak. Köyler mahalleye dönüştürülecek. İlçe belediyelerinin imar yetkileri ile itfaiye ve zabıta hizmetleri büyükşehir’e devrolacak” diyordu…
Bu yasayla Eskişehir’in 12 ilçesi ile “Bütün Şehir” yasası ile artık mahalle olan köylerde mahalleye dönüştü ve bu mahallelerden de Büyükşehir Belediyesi sorumlu…
AMAÇ HİZMETİN VERİMLİLİĞİNİ ARTTIRMAK
Uygulamaya konulan düzenlemeyle hedeflenen amaç, hizmetlerin verimliliğini artırmak, kaynakların yerinde kullanımını sağlamak, hizmetteki aksamalara engel olmak, denetim alanındaki boşluğu doldurmak, afet ve acil yardım hizmetlerini yürütmek.
Bütünşehir yasası çıktığı günden beri eleştiriliyor…
En çok eleştirenlerden birisi de Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen…
Büyükerşen, Bütünşehir yasası ile birlikte Özel İdare Müdürlüğü’nün kapatılmasından sonra Özel İdare’nin mal varlığının Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi gerekirken, çürük, hurdaya ayrılmak üzere olan araç gereçlerin kendilerine verildiğinden yakınmıştı…
Bütünşehir Yasası ile Büyükşehir Belediyelerinin yapacakları hizmet alanının genişlemesiyle giderlerinin de artacağı söyleniyordu…
Ancak kapatılan İl Özel İdarelere gelen ödeneklerde Büyükşehir Belediyesi bütçesine aktarılıyor…
AK Parti hükümeti yerel yönetimlerde köklü bir değişiklik için düğmeye bastı…
Milletvekillerinin tatilleri bitip TBMM yeniden çalışmalara başlamasıyla AK Parti hükümeti Meclis’e yeni bir ‘bütünşehir’ kanun tasarısı teklifi verecek…
Kanun tasarısı teklifi Meclis'ten geçerse 51 il Bütünşehir olacak.
BÜTÜNŞEHİR YASASI KALDIRILSIN
Kendisi eski bir Büyükşehir Belediye Başkanı olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İçişleri Bakanlığına bağlı belediyelerin bundan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde faaliyetlerinde devam edeceğini bildirdi. Bu açıklama yerel yönetimleri de ikiye böldü.
CHP’li belediyeler atılması gereken daha önemli adımların olduğunu belirtirken AK Parti’li belediyeler ise alınan kararın en doğru adım olduğu kanaatinde. Bakanlığın önceliği ise ‘şehir cinayetlerinin’ önlenmesi için belediyelerde imar denetimlerine başlamak…
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İçişleri Bakanlığına bağlı belediyelerin İmar bakımından Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlanmasına ilişkin, "Bu konu eskiden beri tartışılırdı, prensip itibarıyla kabul edildi. İçişleri Bakanlığına bağlı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü bundan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde faaliyetlerinde devam edecek” demişti…
Yasa tasarısı TBMM’den geçerse belediyeler İmar uygulamaları nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlanacak…
Tartışmaları sürerken Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ta, “Bütünşehir Yasası”nın kaldırılmasını talep etti…
Ataç: “ Daha sağlıklı denetime bizim itirazımız yok biz açığız ancak buna önce AK Parti’li belediyelerden başlanmalı. İstanbul’da 280’e yakın deprem toplanma alanları imara açıldı. Her yerde kuleler. Levent’te yakında yayalar bile giremeyecek. Buranın belediyesi AK Parti’li. Bunun gibi imar rantıyla alakalı çok
şey var. Tabii ki imar denetimi yapılsın. Öncelikle iğneyi kendine çuvaldızı başkasına batırsınlar. Bu işlerin kökeninde yasa var. Sıkıntılar yasadan kaynaklanıyor. Bütün şehir Yasası çıktı rezalet bir yasa. Hiçbir yararı yok. Önce bu yasanın ortadan kaldırılması şart. Kişiye özel yasa yapamazsınız. Önce buradan başlasınlar, belediyelerin kaynaklarını arttırsınlar. Biz parasızlıktan proje yapamıyoruz. Kendi belediyelerine müfettiş gitmiyor. Biz denetimlerin yapılmasının arkasındayız ancak burada eşit davranılsın. Bize yapılan AKP belediyelerine de yapılsın. Bunları düzeltmeden bakanlığın değişmesi bir şeyi değiştirmez. Önce adaletli yönetimleri kurmayı hedeflesinler. Yasaları düzeltirlerse her şey kendiliğinden zaten düzelir.”
“BELEDİYELER ÖZERK OLMALI”
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’ta belediyelerin imar uygulamalarıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlanmasına karşı….
Kurt,“ Biz bağımsız özerk kuruluşlar olmalıyız. Ama bir koordinasyon açısından muhatabın yerel yönetimlerle ilgili özel bir bakanlık olmasında da bir sorun olmaz. Şuanda bizim işlerimizin imar ile olan büyük bir kısmı Çevre ve Şehircilik bakanlığı ile olan işler. Belediyeyi sadece imar diye görürseniz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlamanız doğru. Ama belediye sadece imar değil ki. Birçok alanda görevi ve sorumluluğu var. Bunların hepsi bütünlük arz ediyor. Dolayısıyla belediyelerin rahat edebilmesi için çözüm özerklik. Yerel yönetimlerin özerklikle ilgili çekincelerin kaldırılması gerekiyor.”
Bayram tatili bitti…
Ay sonunda meclisin de tatili bitiyor…
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, yukarıda da belirttim…
Eski belediye başkanı…
Yıllarca Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptı…
Belediyelerin İmar uygulamaları ile yaşadıkları sorunları çok yakından biliyor…
Bu nedenle bakanlar kurulu üyelerini de ikna etmiş görünüyor…
Yasa tasarısı Ekim ayında TBMM’ye gelirse, CHP ve MHP karşı çıksa bile AK Partili milletvekillerinin “evet” oyları büyük olasılıkla kabul edilecektir diye düşünüyorum…
Bu konuda belediye başkanları ne kadar bağırırsa bağırsın, seslerini özellikle AK Partili milletvekillerine duyuramayacaklar!
Günün Sözü : Nasıl bir at, üzerindeki zengin koşumların farkına varmazsa insan da içinde yaşadığı nimetlerin öyle farkına varmaz. W. Shakespeare
Dedem diyor ki: Kimseyi küçümseyecek kadar büyük değilsin. Çünkü gün gelir, küçümsediğin her şey için önemsediğin bir bedel ödersin.