Ara eleman problemi, Türkiye’nin en önemli sorunlarından bir tanesi. Tabii bu sorunun çözülmesi için, eğitim sistemimizin bağımsız koşullarda baştan aşağı yenilenmesi gerekiyor. Sık sık eğitimde revizyon yapıyoruz, ancak bu revizyonlar hiçbir işe yaramadığı gibi, daha büyük sorunları da beraberinde getiriyor. Dedim ya, bağımsız bir eğitim planlaması yapamıyoruz; çünkü ülkemize dayatılan çemberin dışına çıkamıyoruz!
*
Evet, çözülemeyen ve yakın gelecekte de çözülebileceğini düşünmediğim ara eleman problemi…
Kısmen sanayileşen şehrimiz de, bu problemden bir hayli mustarip. Sanayicilerimiz, her platformda, ‘ara eleman sıkıntısı çekiyoruz, teknik eleman bulamıyoruz’ şeklinde feryat ediyorlar. Haklılar… Gençlerimiz, ailelerin ve sistemin yönlendirmesiyle, büyük çoğunluğu bir binadan oluşan derme çatma üniversitelerin hayalini kuruyor ve o üniversitelere gidiyor. Meslek liselerine de burun kıvrılıyor; durum böyle olunca meslek liseleri gitgide işlevini yitiriyor. Sonuçta ne oluyor? Üniversite mezunları işsiz geziyor ve geçmişte yaptıkları hata nedeniyle başını taşlara vuruyor! Sonuçta ne oluyor? Teknik eleman açığı yaşanıyor!
*
Neyse ki bazı şehirlerimizde, söz konusu problemin üstesinden gelinebilmesi amacıyla girişimde bulunan sorumluluk sahibi isimler var. O şehirlerden bir tanesi de Eskişehir! Bahsi geçen sorunun çözümü noktasında sorumluluk sahibi olan Eskişehir’deki isim ise, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkanı Nadir Küpeli!
*
Uzun uzadıya anlatmayacağım… “Yıllardır ‘o’ yapmadı, ama Nadir Küpeli şıp diye yaptı” şeklinde kullanılan beylik cümleleri de bir kenara bırakacağım. Ancak üzerinden ufak da olsa geçeceğim ki, konuyu daha iyi kavrayabilelim. Geçmiş yıllarda, EOSB’nin içerisine, meslek lisesi kurulmak isteniyordu. Ancak ‘bazı kişisel kaygılar’ nedeniyle, bu girişim rafa kaldırıldı!
*
Her neyse…
*
Bugüne geldiğimizde… Başkan Nadir Küpeli, verdiği sözü, görev süresinin daha ilk yılında yerine getirdi. Bununla beraber EOSB içerisinde kurulacak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin ilk etap temel atma töreni yapıldı!
*
Tabii bu süreç, ‘temel atıldı, okul yapılacak, 2019-2020 eğitim öğretim döneminde hizmete açılacak’ deyip geçiştirilebilecek basit bir süreç değil. Bu süreç, oldukça zorlu, bürokratik ve riskli bir süreç…
*
O nedenle, EOSB’ye kurulacak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin temel atma törenine kadarki süreci, kısa bir özetle maddeler halinde aktarmak istiyorum…
- Proje, Eskişehir 2019 Türk Dünyası Eğitim Başkenti ile entegre bir proje.
- Bu nedenle AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı’nın yakından ilgilendiği bir proje.
- Nabi Avcı’nın, Milli Eğitim eski Bakanı olması münasebetiyle, söz konusu projenin Avcı için önemi daha da artıyor.
- Durum böyle olunca, Nabi Avcı, konuyu Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a taşıdı ve Nadir Küpeli ile EOSB yöneticilerinin Selçuk’la görüşmesini sağladı.
- Bakan Selçuk projeyi beğenip destek vereceğini söyleyince, konu, Nabi Avcı’nın da katıldığı Sanayi Konseyi’nin gündemine alındı ve çalışmalar başladı.
- Akabinde, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından görevlendirilen Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Varım Numanoğlu, Milli Eğitim Bakan Danışmanı Adem Çilek, Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Şennur Çetin, Eğitim Politikaları Daire Başkanı Recep Altın ve dönemin Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen; EOSB Başkanı Nadir Küpeli ve EOSB’nin yöneticileriyle görüştü. Görüşmeyle beraber eşgüdüm halinde hareket edilmesi kararlaştırıldı.
*
Tüm bunları okuduktan sonra, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi projesinin, ne kadar zor bir süreçle ortaya çıktığını daha iyi kavradığınızı düşünüyorum.
* Şimdi gelelim, projenin detaylarına…
- 65 bin metrekare alan üzerine inşa edilecek okul binası, yaklaşık 15 bin metrekare olacak.
- Okul, tamamlandıktan hemen sonra, 900 öğrenci kapasitesine ulaşacak.
- İlk aşamada, sanayicinin görüşü alınarak belirlenen dört alanda ders açılacak. O alanlar şunlar olacak: Makine teknolojileri, metal teknolojileri, elektrik elektronik teknolojileri, plastik teknolojileri.
- Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin müfredatı, sanayinin günümüz ihtiyaçlarına göre belirlenecek. Okulun yönetimi, Milli Eğitim Bakanlığı ile Organize Sanayi Bölgesi’nin belirleyeceği temsilcilerden oluşacak.
- 2019-2020 eğitim öğretim döneminde sınırlı kapasitede hizmete açılacak okul; 600 metrekare sınıf, 400 metrekare atölye ve 96 öğrenci kapasitesi ile bu yıl sadece makine teknolojisi alanında bilgisayarlı makine imalatları dalında (CNC) eğitim verecek.
- Öğrencilerin ulaşım ve beslenme giderleri EOSB tarafından karşılanacak. Ayrıca başarılı öğrencilere burs verilecek. Çevre ilçelerden gelecek başarılı öğrenciler için de yurt imkanı sağlanacak.
*
EOSB’nin eğitime ilişkin hayata geçireceği projeler, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’yle de sınırlı değil. Bir projeyi daha hayata geçirmeye hazırlanıyor, EOSB! Nedir o proje? Sınav ve Belgelendirme Merkezi! Peki, ne işe yarar? Şöyle anlatayım… 5544 sayılı kanuna göre, tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanların, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip olma zorunlulukları var. İşte bu merkez, Eskişehirli sanayicilerimizin ve çalışanlarımızın işini bir hayli kolaylaştıracak. Ve söz konusu merkezde, sanayicinin görüşü alınarak belirlenen makine, metal, lojistik ve plastik sektörlerinde, 15 yeterlilik alanında belgelendirme hizmeti verilecek.
*
Yazıma başlarken de belirttiğim gibi; Türkiye’nin ve doğal olarak Eskişehir’in, çarpık eğitim sistemi nedeniyle ara eleman açığı bir hayli fazla. Bu açığı Eskişehir’de kapatmak adına elini taşın altına koyup sorumluluk alan, devletin eksik kaldığı bir noktayı düzeltme gayreti içerisine giren Nadir Küpeli ve yönetimi, çok önemli bir iş başardı. Bu yapılan eğitim hamlesine, her platformda dikkat çekmek, hepimizin görevi. Çünkü bu hamle, Türkiye’ye örnek gösterilmesi gereken bir hamle; ülkemizdeki irili ufaklı tüm OSB’lerde uygulanması gereken ciddi bir hamle…