Tepebaşı’nda 1999 yılında Belediye Başkanı seçildiği günden itibaren Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile eşgüdüm içinde bu kente kültür ve sanat alanında önemli değerler katan Ahmet Ataç, modern ve çağdaş Eskişehir’in yaratılmasında adeta dinamo oldu.
Tepebaşı’nda 1999 yılında Belediye Başkanı seçildiği günden itibaren Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile eşgüdüm içinde bu kente kültür ve sanat alanında önemli değerler katan Ahmet Ataç, modern ve çağdaş Eskişehir’in yaratılmasında adeta dinamo oldu.
Yüzyıllar boyu varlığını sürdürmeyi başarmış bir yapı malzemesi olan pişmiş toprak, bugün hem sanayinin hem sanatın önemli bir kolu.
“Kentin önemli kimliklerinden pişmiş toprağı sanatsal olarak ela alıp, birer heykele dönüştürmek, bilimsel olarak ele alıp sunumlar bir kitapta toplamak, sektörel olarak ele alıp kentte bu alandaki tuğla ve kiremit sektörünü sahiplenmek nasıl olur?” derseniz, yanıtını Ahmet Ataç’ın bu yıl 16’ncısını gerçekleştirerek geleneksel hale getirmesine liderlik ettiği Pişmiş Toprak Sempozyumu’nda bulursunuz.
Eskişehir’i ve böylesine önemli değerini dünyaya tanıtmak adına Pişmiş Toprak Sempozyumu’nu göreve geldiği yıllarda hayata geçiren Ataç, kentin bu yönünü söz konusu sempozyumla adeta hafızalarda perçinledi.
Ha keza Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması da öyle.
Bu yıl 11’incisi düzenlenen Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması’nın açılışı Özdilek Sanat Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Başkan Ahmet Ataç, 11. Uluslararası Şiir Buluşması’nın bu yıl ki Onur Konuğu Erdal Alova’nın rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı etkinlikte son derece manidar bir konuşmaya imza attı.
Ataç, küresel ve yerel pek çok sorunu günlük yaşama taşıdığı zorlu bir süreci adımladığımız şu günlerde kültür ve sanatın iyileştirici dokunuşlarına ihtiyacımız olduğuna dikkati çekerek, “Bu şiir buluşmamızın da önceki yıllarda olduğu gibi yeni dostluklara köprü oluşturmasını diliyorum” ifadesini kullandı.
Fransa, İtalya, Sırbistan, Romanya ve Portekiz’den gelen şairler, birer şiir okudu.
Başkan Ataç’ın öncülük ettiği uluslararası etkinlikler sadece bunlarla sınırlı değil. Bir diğer kültür ve sanat etkinliği de bu yıl 12’ncisi gerçekleşecek Sanat Çalıştayı.
İlki Nisan 2010 tarihinde düzenlenen Sanat Çalıştayı ile bugüne kadar 290 sanatçının katılımıyla toplamda 396 eser belediye arşivine kazandırıldı.
12. Sanat Çalıştayı bu yıl 12 Haziran’da başlayacak.
Eskişehir’e üç uluslararası kültür-sanat etkinliği kazandıran, pek çok sanatsal çalışmaya imza atan Tepebaşı Belediyesi, Ahmet Ataç gibi bir başkana sahip olmasaydı bunların hangisi olurdu? Sorarım size…
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kültür ve sanata dair söylediği sözlerin birkaçını hatırlamakta fayda var.
“Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz. Hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz, fakat sanatkar olamazsınız.”
“Sanatsız kalan bir milletin, hayat damarlarından biri kopmuş demektir.”
Prof. Dr. Yılmaz Özbek’in, sanatın en önemli işlevinin düşündürmek ve bilinçlendirmek olduğunu belirttiği makalesinin şu bölümünü sizinle paylaşmak isterim:
“Sanat, eğlendirir, oyalarken bunu yapar. Sanat ürünleri topluma, halk kitlelerine yöneldiği oranda kitlelerin bilinçlenmesine, toplumsal gerçeklerin daha iyi anlaşılmasına neden olur. Kişiyi yetiştiren, yönlendiren, değiştiren ve yetkin hale getiren işlevleriyle ve içinde taşıdığı anti-sav konumu ile de eleştirel bakış kazandırır ona sanat.
Az gelişmiş toplumlarda sanatın toplumsal işlevi daha da önem kazanır; çünkü sanat bir aydınlatma, bir bilinçlendirme ve çok etkili bir eğitim aracıdır. Sanat içinde taşıdığı aykırı düşüncelerle, karşıt konumu ile insanları, içinde bulundukları durumları, sahip oldukları düşünceleri, yaşama biçimlerini. Dünya görüşlerini ve ideolojik yaklaşımlarını irdeler, sorgular ve dinamik yapısıyla değişime olan yatkınlığı ile toplumlara gelişmeye giden yolları açar.”
Unutmayalım ki sanat sayesinde insan doğayı sever, onu korur, daha özgür düşünür. Kişi ve toplumun duygu, anlama, düşünme, duyarlı olma kabiliyetlerini sanat geliştirir.
Tüm bunların ışığında Ahmet Ataç’ın kültür, sanat ve sanatçıya bakışındaki estetik, kentteki kültür-sanat etkinliklerinin halkla buluşmasında Tepebaşı Belediyesi’nin önemli katkılar sunmasına neden oluyor.
Yöneticinin modern ve çağdaş vizyonu toplumun da ufkunu açıyor…
Bilmem anlatabildim mi?