AK Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Ali Acar, Ağustos ayı içerisinde ES TV ekranlarından bir söz vermiş “Odunpazarı Belediyesiyle ilgili detaylı bir dosya hazırlayıp Eylül ayı içerisinde kamuoyuna sunacağız” demişti.
*
Başkan Acar sözünü tuttu, Eylül ayının son günü, yani 30 Eylül’de basın toplantısı yaparak Odunpazarı Belediyesi ve teşkilat çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
*
Acar’ın gerçekleştirdiği teşkilat çalışmaları hususunda yorumda bulunmayacağım; zira değerlendirme için daha çok erken olduğunu düşünüyorum, zamanla söz konusu çalışmaların faydalı olup olmadığını hep birlikte göreceğiz ve masaya yatıracağız.
*
O halde Acar’ın, Odunpazarı Belediyesi’ne ilişkin yaptığı eleştirilere bir göz atalım…
*
AK Parti Odunpazarı ilçe Başkanı Ali Acar,
*
Küçük Sanayi Sitesi konusunda Odunpazarı Belediyesi’nin bir takım çalışmalar yaptığını kaydetti, ancak sonuçlandıramadığını ifade etti. Ancak biliyoruz ki Küçük Sanayi Sitesinin dönüşümü hususundaki yetki bakanlığa geçti, yani bu noktada belediyenin yapacağı hiçbir şey yok; şu anda orayı, yalnız ve yalnız bakanlık dönüştürebilir.
*
Millet Bahçesi konusunda destek göremediklerini, hatta belediyeler tarafından engellenmeye çalışıldığını ileri sürdü. Fakat söz konusu proje oluşturulurken belediyelerden görüş alınmadı, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un ifadesiyle proje belediyelerden kaçırıldı; durum böyle olunca da belediyeler tedirgin oldu, alanın betonlaşacağından korktu. Dahası Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Odunpazarı Belediyesinin alan üzerindeki tüm yetkisini elinden aldı; yani “sen karışma” dedi.
*
Çay referandumu konusunda Odunpazarı Belediyesinin samimi olmadığını ifade etti. Kesinlikle katılıyorum! Zira daha önce de dile getirdim. Türkiye’deki genel seçimler bile sayımı dahil bir günden daha az sürerken, bir hafta süren referandum enteresan geldi bana. Dahası, sonucu belli olan bir referandum yapılıyor da, başka çalışmalara ilişkin niçin referandum yapılmıyor? Yani burada bir popülizmin olduğunu net ifadelerle söyleyebilirim. Beri yandan, başarılı bir halkla ilişkiler çalışması oldu; hem zamlara dikkat çekilerek iktidar partisi eleştirildi, hem de ‘demokratik bir belediye’ havası yaratılmaya çalışıldı.
*
Asfalt katılım paylarının, yol hizmetlerinin yeteri kadar verilmemesine rağmen alınmaya ısrar edildiğini vurguladı. Kanun açık, belediye asfalt parasını isterse alır istemezse almaz. Ha, keşke almasa, ancak belediyede de para yoksa ne yapacak? Asfalt parası alıp başka hizmet kalemlerinde değerlendirecek.
*
Hamamyolu köprüsünü eleştirdi, özellikle engelliler ve yaşlılar tarafından kullanılamadığını söyledi; katlı oturma alanlarının sadece ilk basamağından faydalanılabildiğinin altını çizdi. Katılıyorum; söz konusu köprüyü tamamen gereksiz buluyorum, çöpe atılan para olarak görüyorum, görüntü kirliliği oluşturduğunu düşünüyorum.
*
Muhtarların yer, ısınma, elektrik gibi sorunlarının olduğunu ifade etti. Son seçimlerden sonra belediyenin muhtarlara olan desteğini kaldırdığını söyledi. Bir kere belediyeler, muhtarlara destek vermek zorunda değiller, onu bir kenara yazalım. Ha, destek verirlerse de memnun oluruz. Şu hatırlatmayı da yapalım; belediye, kurduğu halk merkezlerinin bir odasını muhtarlara tahsis ediyor. Yeni kurulacak halk merkezleri, muhtarlık binası sorununu bir nebze de olsa çözecektir. Tabii şunların altını çizmek istiyorum. Belediye seçimden önce muhtarlara destek verirken, seçimden sonra niye desteği kesti? Seçim bitti, iş bitti mi yoksa? Ya da bazı muhtarlar, seçimde Kazım Kurt’un rakibi lehine mi çalıştı?
*
Buraya kadar hem Ali Acar’ın düşüncelerine yer verdim, hem de kısa yorumlar yaptım. Şimdi ise Acar’ın, “somut bir çalışma göremedik” dediği projeleri sırasıyla aktarmak istiyorum. Birazdan, Acar’ın ifadeleriyle okuyacağınız projeler, Belediye Başkanı Kazım Kurt’un seçimden önce sunduğu vaatleri içeriyor.
*
Diyor ki Acar:
- Borç yüküne rağmen 100 kreşin nasıl yapılacağı sorgulanmalı.
- El Sanatları Lisesi konusunda çalışması yok.
- Örnek Köy konusunda yeterli adım atılmadı.
- Cem Evi projesi noktasında ciddi adım yok.
- Osmangazi Kapalı Pazar ile Yenikent Kültür Merkezi ve Kapalı Pazar konusu ne oldu?
- Gençlik Stüdyosu ne alemde?
- Her mahalleye halk merkezi yapılması noktasında takibimiz sürecek. (Ali Acar bu bölümde, Büyükdere Halk Merkezini örnek göstererek belediyenin başarılı bir çalışmaya imza attığını söyledi.)
- Koca Çınar 2 projesi ile Yaşlı Bakım Merkezi konusunda gelişme yok.
- Taziye evi ve taziye çadırları projesinde adım atıldığını göremedik.
- Güneş Enerji Santrali, Doğal Yaşam Parkı, Engelsiz Park ve Atölye konularında çalışma yapılıyor mu? n
- Belediye Hizmet Binası ve poliklinik noktasında hiçbir gelişme yok. (Bu çalışmalar, Küçük Sanayi Sitesini dönüştürme yetkisinin belediyeye verildiği takdirde yapılacak çalışmalar. O nedenle söz konusu eleştiri yersiz.)
- Karapınar ikinci etap dönüşüm çalışmasında bir gelişme yok.
- Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezinin restorasyonu konusunda bir şey göremiyoruz.
- Olimpik Havuz, 75. Yıl Spor Salonu, Çankaya Spor Kompleksi ve Mahallelerde Ücretsiz Halı Saha projeleri ne alemde?
- Akıllı belediyecilik hususunda yeni bir şey yok, geçtiğimiz dönemde yapılan birkaç dijital çalışma var, o kadar.
*
Acar, yukarıda sıralı halde bulunan seçim vaatleri konusunda özetle ‘somut bir çalışma olmadığına’ vurgu yaptı ve Kazım Kurt tarafından verilen vaatlerin takipçisi olacaklarını ifade etti. Yurttaşlarımız, 31 Mart’ta, AK Parti’ye muhalefet görevi verdi. Haliyle Acar da bu görevi yerine getirecek ve aynı zamanda mecliste AK Parti Grup Başkanı olarak yurttaşlarımız adına belediyeyi denetleyecek. O nedenle Acar’ın bu açıklamasını, değerli bulduğumu söylemek istiyorum. Ancak seçimlerin üzerinden yalnız ve yalnız altı ay geçti; o nedenle söz verilen projelerin bu süre zarfı içerisinde ete kemiğe bürünmesi pek mümkün değil; Odunpazarı Belediyesine biraz daha zaman tanımak gerekiyor. Dahası, bazı projeleri yapma yetkisi, belediyenin elinde değil; örneğin Küçük Sanayi Sitesi dönüşümü gibi. Bu noktada da, iktidarın yönettiği kamu kurumlarının belediyenin önünü açması, belediyeyi yetkilendirmesi ve gerektiği yerde desteklemesi gerekiyor.
*
Yazımın sonuna yaklaşırken, Ali Acar’ın şu iddiasını paylaşmak istiyorum. Acar’a göre seçimden sonra bazı çalışanların görev yerlerinin değiştirilmesi siyasi görüşlerinden kaynaklanıyor; yani belediye yönetimi, partizanlık yapıyor.
*
Şöyle bitiriyorum…
*
Başkan Acar, açıklamasının sonunda kamuoyu adına şunları sordu:
- Belediyenin ne kadar borcu var?
- Seçim vaatlerinin yerine getirilebilmesi için ne kadar bütçe gerekiyor?
- Belediye borçlarının ödenmesi, rutin harcamaların-yatırımların yapılması ve söz verilen projelerin hayata geçirilmesi noktasında kamuoyunun önüne somut bir plan koyabilir misiniz?