AKP Koalisyonu çoktan kurmuş ama fark eden olmamış

Soner Yüksel yazdı

3 Kasım 2015 22:31
A
a
Sütiş Eskişehir
7 Haziran seçimlerinde ortaya çıkan sonuç ve Koalisyon görüşmelerinden alınamayan sonuca odaklandık aylardır. Koalisyon kurulamamasında ana etken olarak MHP’nin inadı, AKP’nin ise uzun süreli hükümete yanaşmaması üzerinde duruldu.
CHP uzun yıllardır görülmeyen bir uzlaşıcı tavır, dişe dokunan somut bir politika ve taraflı tarafsız herkesin hakkını teslim ettiği bir süreç yürüttü.
HDP ise teröre karşıyım mesajı veremedi, tepki koyamadı, haliyle genç kitlenin sempatisi de, sol düşünceden kayan emanet oyları da kaybedeceği aşikârdı.
Toplumdaki genel kanı şuydu… Terör faaliyetleri nedeniyle fatura HDP ve çözüm sürecini başlatan AKP’ye kesilir.
MHP her şeye ‘hayır’ dese de, uzlaşıya yanaşmasa bile terör karşısında tepkisel milliyetçi oylar ile mevcudunu korur, hatta hiçbir politika ortaya koymasa bile bu durumdan oy kazanarak çıkılır dendi.
HDP’ ye giden emanet oyların da CHP’ye akacağı ve CHP’nin olumlu tavrı ile yüzde 30 bandını zorlayacağı düşünüldü.
Ancak tüm düşüncelerin ortak noktası, hatta AKP’li adayların bile pek çoğunun ana düşüncesinde çıkacak sonucun tek başına İktidar değil, koalisyon olduğu algısı vardı.
Sonuç olarak çoğumuz yanıldı. Kimse süreci doğru okuyamadı. Kimsenin tahmin etmeyeceği bir sonuç ortaya çıktı.
Bu sonucun dağılımına bakınca gördük ki, AKP aslında koalisyonu çoktan kurmuş, AKP partilerle, liderler ile değil koalisyonu seçmenle yapmış.
MHP’nin uzlaşmaya yanaşmayan tavrının tepkisi de, HDP’nin teröre tepki gösteremeyen iradesinin tepkisi de toplanmış ve AKP’ye eklenmiş. Saadet, Büyük Birlik, Demokrat Parti gibi yüzdelik dilimde baraj sorunu yaşayan partilerin de oylarını alan AKP iddiasını bir kez daha kanıtlayarak, “Türkiye’nin en büyük merkez partisi benim” dedi.
“MHP ayak direyedursun, HDP teröre tepki göstermesin önemli değil” diyen vatandaş cezayı kesti. “Siz yapamıyorsunuz ben kendi koalisyonumu kurarım” dedi.
Kaybeden CHP değil, CHP iyi mücadele etti. Sonuç alamadı ama çabası kabul gördü. Bu asıl diğer 2 parti için ders olmalı.
Bu inatla istifa etmem diyen Bahçeli için ders olmalı.  Bu barajın bir dahaki seçimde altında kalmak istemeyen Demirtaş için de ders olmalı.
Bu siyasette ideolojilerin ve milliyetçiliğin artık kabul görmediği, bu sonuç artık daha az riskli merkez partilere ihtiyaç duyulduğunu, bu sonuç siyasetin değişime, tabandan tavana yenilenmeye, yeni yüz ve umutlara teslim edilmesi gerektiğini işaret ediyor.
Tabi anlayan olursa, cesaret gösterip en azından kendi bekasından vazgeçebilecek siyasetçiler olursa…
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi