Özel Eskişehir TSG Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Pala, hemoroid şikayeti ile doktora başvuran hastalarda, rektum kanserinin önüne geçilebilmesi için mutlaka kolonoskopi istemesi gerektiğini söyledi.
Halk arasında basur olarak bilinen hemoroid hastalığı bulunan hastalar, doktorların elle muayene yapmasından dolayı utanıyor. Çeşitli nedenlerden dolayı yaşanan gecikmelerden dolayı hemoroid hastalığı kolon ve rektum kanserini saklayan ve sinsice ilerlemesine yol açan bir hastalık durumuna gelebiliyor. Bundan dolayı hastalar tedavi için gittiklerinde doktorlarından mutlaka kolonoskopi istemeleri öneriliyor. Konu hakkında konuşan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Pala, hastaların genellikle kanama, makatta ele gelen kitle ve ağrılı büyük abdest yapma şikâyetlerinden dolayı doktora başvurduklarını söyledi. Hemoroid hastalığın küçümsenmemesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Pala, “Hastalar bu şekilde geldiği zaman çoğu hekim iki fitil, hap ve krem yazıyor. Bunları alan hasta aslında büyük oranda rahatlıyor. Belki de hasta rektum kanseri ile geldi, ancak bu geçici tedavilerin verilmesiyle hekimler bu tehlikeyi gözden kaçırmış oluyor. İlaçlar rahatlattığı sürece hekime tekrar gelmeyen hastanın kalın bağırsağı içindeki olası bir tümörde zamanla büyüyor. Bir süre sonra ilaçlarda etkisiz kalınca, hasta tekrar doktora gidiyor ve yapılan kolonoskopik incelemede büyük ve ileri aşamada bir tümör saptanıyor; maalesef hastaların bazıları tümörün kalın bağırsağı tıkaması nedeniyle acil servise barsak düğümlenmesi ile gelebiliyor. Herhangi bir hekim hastanın ilk başvurusundaki olonoskopi istemiş olsa, erken teşhis ile bu durumlar yaşanmayabilir. Süre uzayınca ne yazık ki kanser bir çok organa yayılabiliyor. Hemoroid şikayeti ile gelen hastalara kolonoskopinin yapılması bu açıdan hayati önem taşıyor.1 ay kadar önce 29 yaşında genç bir hastam hemoroid şikayeti ile ilaçlardan fayda görmediğini ve lazerle ameliyat olmak istediğini söyleyerek geldi. Hastamız kolonoskopi ile incelediğimizde, bu genç hastanın gecikmiş ve ileri evrede bir rektum kanseri olduğunu gördük. Günümüzde Holmium lazer ile dikişsiz ve yüksek konforlu hemoroid ameliyatı yapıyoruz. Bu nedenle geçici olan ilaç tedavisi yerine, kalıcı ve kesin çözüm olan lazer hemoroidektomi ameliyatı daha çok tercih edilir hale gelmiş durumda. Yapılan incelemelerde hemoroid hastalığıyla geldikten sonra hemoroidektomi öncesi kolonoskopi yapılan hastalarda kanser çıkma riski yüzde 5- 8 civarındadır. Bu rakam maalesef az değil” dedi.
“ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR”
Hemoroid ve rektum kanseri konusunda doktorların yanı sıra vatandaşların da bilinçli olması gerektiğine vurgu yapan Op. Dr. Hüseyin Pala, konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Hastaya bu durumu vurgulamamız lazım. Basurdan utanıyor ve gelmiyor. Aslında hastalarımız altında başka bir hastalığın yatabileceğini bilmiyor. Rektum kanserinin, hemeroidden farklı hiçbir belirtisi yok. Vatandaş hekiminden tedavi öncesi kolonoskopi yapılmasını istemesi lazım.Artık Eskişehir’de hemen hemen her hastanede kolonoskopi var. Meslektaşlarımızın hemoroid şikayeti ile gelen hastalarından mutlaka kolonoskopi istemesi gerek. Parmakla muayene ile rektum kanserini anlayabilmek bazen mümkün oluyor. Rektum kanseri genellikle ilk 15 santimetre de oluyor. Erken aşamada ki polipler (kalın barsak içindeki et benleri) yıllar süren 3 aşamadan geçiyor. Ufak,milimetrik-mercimek kadar bir polipin kaderi yavaş yavaş değişiyor. Giderek büyüyor, üzerinde ki dokular kansere dönecek şekilde değişim geçiriyor. Bunun ilerisin de ise tümöre-kansere dönüşüyor. Bundan dolayı kolonoskopi ile erken dönem depolipler toplandığı-alındığı zaman, gelecekte kansere dönebilecek olası bir tehlikeyi ortadan kaldırmış oluyoruz. Dolayısıyla kolonoskopi, bu açıdan hem bir erken teşhis , hem de erken tedavi aracı olarak tam bir hayat kurtarıcı diyebiliriz.”
Kaynak : İHA