Son yapılan bir araştırma, sıcak çay içmenin göz tansiyonu (glokom) riskini azalttığını ortaya koydu.
Yapılan son çalışma sıcak çay içmekle göz tansiyonu arasında bir ilişki olduğunu ortaya koydu.
Glokom ya da halk diliyle göz tansiyonu, genellikle 60 yaş üzeri hastalarda görülen bir rahatsızlık. Hastalığın nedeni yapısal olsa da, bazı vakalarda kortizon kullanımı, diyabet veya travma nedeniyle de ortaya çıkabiliyor. Glokom, göz içi basıncının, göze gelen kan akımını azaltacak seviyeye gelmesi ile başlıyor.
Hastalığın ortaya çıkış sebebi genellikle genetik özelliklerden kaynaklanıyor. Diğer yandan glokom hastalığı yavaş ilerleyen bir hastalık olmasıyla biliniyor. Dünyada yaklaşık 57.5 milyon insan göz tansiyonu hastasının olduğu tahmin ediliyor.
Araştırmacılar kafeinin göz içindeki basıncı etkileyip etkilemediği sorusunu araştırırken sıcak çay içmenin glokom riskini azalttığıyla ilgili bulgular olduğunu belirtiyorlar.
İngiliz Oftalmoloji Dergisi'nde çıkan bir yazıda ABD'deki araştırmacılar, 40 yaş ve üstü 1.678 katılımcının göz muayene sonuçlarını inceleyerek analizlerde bulundu.
Katılımcıların kafeinli olsun ya da olmasın ne sıklıkla kahve, sıcak çay, alkolsüz içecekler tükettiği de araştırıldı.
Sonuç olarak katılımcıların toplamda 84'ünde glokom hastalığı tespit edildi. Bunlardan çoğunda diyabet ve azında da sigara alışkanlığı olduğu gözlendi.
Ancak ekip, sıcak çay ile glokomun bağlantısı olduğu sonucuna ulaştı.
Araştırmada haftada 6 bardaktan fazla sıcak çay içen kişilerin, yaş, vücut kitle endeksi, diyabet ve sigara içme alışkanlığı gibi durumlar hesaba katıldığında dahi, daha az göz tansiyonu olma ihtimali olduğu sonucuna varıldı.
Sıcak çay tüketen bireylerin glokom hastası olma ihtimalinin, içmeyenlere göre yüzde 74 daha düşük olduğu belirtildi.
Soğuk çay ile glokom hastalığı arasında hiçbir bağlantı bulunmadığı da kaydedildi.
Diğer yandan çalışmayı yürütenler, herhangi bir kesin sonuca varmanın şu an için zor olduğunu ifade ettiler.
Kaynak : Habertürk