Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği (ÖVDER) Eskişehir Şube kurucusu Faik Alkan, Eskişehir’de 30 dakika ders saati uygulamasına geçemeyen okulları ve Emek Mahallesi’nde yapımı devam eden lise ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kentin eğitimdeki en temel sorunlarından birisinin 30 dakika ders süresi olduğunu ifade eden Alkan, Odunpazarı’nda ara tatilden önce 5 tane okulun prosedürleri tamamlamasına rağmen Servisçiler Odası, veliler ve okul idaresi arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle Valilikten onay çıkmadığını düşündüklerini söyledi.
SERVİSÇİLER ODASI BASKI MI YAPIYOR?
Alkan, “Bizim için en temel sorun, okullarımızdaki 30 dakika ders saatler uygulamasıydı. Fakat ne yazık ki o da Tepebaşı’nda bir okulumuzda başlamasına rağmen şu anda ne Odunpazarı’ndaki ne de Tepebaşı’nda okullarımızda bu konuda adım atılamadı. Anladığımız kadarıyla Servisçiler Odası’yla, okul idareleri ve veriler arasında temel bir sorun oldu ki Valilik bu konuda onay vermedi. Bizim temel isteğimiz, bize ulaşan velilerin temel isteği, en temel isteğimiz çocuklarımız karanlıkta okula giriyorlar ve karanlıkta okuldan çıkıyorlar. Bu durumun acilen düzeltilmesi gerekiyor” dedi.
EMEK’TEKİ LİSENİN YETİŞMESİ ZOR
İkili eğitim konusunun Eskişehir’in kanayan yarası olduğunu söyleyen Alkan, “Şu anda okulların yüzde 40’ı neredeyse ikili eğitimde. Tam gün meselesi ayrı bir tartışma konusu çünkü inşaatları da devam eden birçok okulumuz var. Özellikle en çok Emek Mahallesi’ni konuşuyorduk. Emek Mahallesi civarında acilen bir lise ihtiyacımız vardı. Şu anda inşaatta... Baktığımız zaman işte temellere yükselen bir okul söz konusu. Gelecek döneme yetişmesi de gerçekten muamma. Bu konuda il Milli Eğitim Müdürümüze gerçekten büyük iş düşüyor. Şu anda temelleri yükselen, demirleri temelden bağlanacak bir okul durumunda ve duvarları yok. Gelecek eğitim dönemine yetişmesi gerçekten çok zor. Milli Eğitim’de inşaata bakan arkadaşlar bu süreci sizlerle daha iyi paylaşırlar, daha sağlıklı bilgi verirler ama bizim sahadan gördüğümüz, bizzat okula giderek yaptığımız incelemelerde ne yazık ki bunun bu okulumuzun gelecek eğitimde dönemine yetişmesi çok zor” şeklinde konuştu.
TAM GÜN UYGULAMASI HAYAL OLDU
Alkan, Anadolu liselerinde acilen yeni dersliklere ihtiyaç olduğunu vurguladı. Öğretmenlerin kalabalık sınıflarda ders anlatmak zorunda olduğunu ifade eden Alkan, “Veliler de bu konuda gerçekten çok şikayetçi. 36 kişilik ortamda anlatılan dersin ne kadar nitelikli ve verimli olduğunu ben Milli Eğitim’e bırakıyorum, onlar değerlendirsinler. Gelişmiş, çağdaş bir ülkede eğitime ayrılan para 20 - 25 yıl sonra karşımıza bir dönüt olarak çıkıyor. Bu çocuklar, bu gençler bizim yarınlarımız ama umudu kesildi. Bizim gençlerimizin, velilerimizin umudu kesildi artık eğitimden. Eskişehir gibi üniversitelerle anılan birkent maalesef ortaöğretimde, lise eğitiminde ve ilköğretimde sınıfta kaldı. Somut duruma baktığımız zaman da tam gün uygulamasının halihazırda gerçekten bu kentte uygulanması ütopik bir durum. Bunu uzun zamandır bizler söylüyoruz. Demokratik kamuoyu söylüyor, sendikalar söylüyor, dernekler söylüyor fakat gördüğümüz şekilde okullarımızda tam gün bir hayal oldu. Milli Eğitim bürokratları, Sayın Milli Eğitim Müdürümüz iddialı açıklamalar yapmıştı kamuoyuna, derslik ürettiklerini söylemişlerdi. Fakat biz şu anda tam günü hayal olarak görüyoruz kentimizde” açıklamasını yaptı.
EĞİTİMDE KARARLARI KİM VERİYOR?
Ders sürelerinin 30 dakika olması için prosedürleri tamamlayan okullar olmasına rağmen henüz uygulamaya geçilememesine anlam veremediklerinin altını çizen Alkan, “Ara tatil öncesinde Odunpazarı’na bağlı okullardan en az 5 tanesi geçmek için bütün prosedürleri tamamladılar. Velilerinden izin aldılar. Zaten o okullarımıza servis yok ki biz bunu da anlayamıyoruz. Servisin olmadığı servisin girmediği okullarda 30 dakika ders uygulamasına niye geçilmiyor? Yani bütünlüğü bozan bir durum değil ki bu. Evet, bazı okullarımızda anketler yaptı idarecilerimiz. Şunu gördük, okullara yüzde 42 şeklinde, bazıları da yüzde 30, bazıları yüzde 22 şeklinde servisler giriyor. Evet, buralarda tartışma olabilir ama hiç servis olmayan, yürüyerek gidilen mahalle okulu olan okullarımıza neden 30 dakika dersi getirilmedi? Bu gerçekten bir sorun. Demek ki ülkede bazı şeyler hâlâ aşılamıyor. Eğitime bakış açısında hâlâ bir sorun var. Eğitime, eğitimin paydaşları mı gerçekten karar verecek, yoksa başka merciler mi? Bu da ortada duran bir soru işareti” diye konuştu.