Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde epilepside kullanılan ilaçlarla tedavi olmayan “Dirençli Epilepsi” hastaları için nöbet oranını yüzde 50-70 oranında azaltan pil tedavisi (Vagal Sinir Stimülasyonu) uygulandı.
Hastaneden yapılan açıklamada; Türkiye’de sayıları yaklaşık 750 bini bulan epilepsi hastalarının tedavisinde ilk basamağın ilaç tedavisi olduğu, ilaca yanıt vermeyen epilepsi hastalarının bir kısmının ameliyat ile tedavi edilebildiği bildirildi. Bu yöntemde başarı oranının yüzde 50-80 arasında değiştiği, nöbetleri durmayan ya da ameliyat şansı olmayan hastalara uygulanan diğer bir yönteminse halk arasında pil olarak bilinen vagal sinir stimulasyonu olduğu belirtildi. Bu uygulamada, boyundan geçen vagal sinirin etrafına iletici bir tel sarılarak pilin göğüs duvarında cilt altına yerleştirildiği ve pilin beynin içine doğru elektriksel akım göndermesiyle nöbet eşiğinin kırıldığı açıklandı. Böylece, hastaların yarısının nöbetlerinde önemli oranlarda azalmalar görüldüğü ifade edildi. Operasyondan birkaç gün sonra hastanın kontrol altında tutularak taburcu edildiği, ameliyat sonrasındaki süreçte takibinin, yine nöroloji ve beyin cerrahisi ile birlikte yürütüldüğü belirtildi.
Operasyonun başarıyla sonuçlanmasında hasta seçiminin oldukça önemli olduğu ve disiplinler arası bir yaklaşımın gerektiği pil (VNS) yerleştirme operasyonunu; ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Osman Erdinç, Yrd. Doç. Dr. Demet İlhan Algın, Uz.Dr. Gönül Akdağ ve Beyin Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Vural’dan oluşan ekip, cerrahi tedavi şansı olmayan 18 yaşındaki bir epilepsi hastasına başarılı bir şekilde uyguladı.
Kaynak : İHA