CHP İl Kadın Kolları Başkanı Yeşildal’dan AK Parti iktidarına zor sorular

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç CHP İl Kadın Kolları Başkanı Yeşildal’dan AK Parti iktidarına zor sorular
A
a

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Kadın Kolları Başkanlığına seçilen Sibel Yeşildal, ilk röportajını ESGROUP’a verdi

Sütiş Eskişehir
9. Yargı Paketi başta olmak üzere gündemle alakalı değerlendirmede bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Kadın Kolları Başkanı Sibel Yeşildal, “Hedefimiz iktidar. Bu hedefte de kadın mücadelesinin öneminin farkındayız. Elimizden gelenin fazlasını yapacağız” dedi.



TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilen kadının soyadı düzenlemesinin yer aldığı 9. Yargı Paketi’yle ilgili görüşleriniz nelerdir. CHP İl Kadın Kolları nasıl bir duruş sergileyecek?

“Medeni Kanun’un 187’nci maddesinde yer alan ‘Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır’ hükmü anayasamızın 10’uncu maddesi gereği Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilmişti. Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra 9 ay içerisinde de yürürlüğe girdi. Ama şu sürece baktığımı zaman, maalesef kadınlarımızın dişiyle, tırnağıyla mücadele vererek kazanmış olduğu bu hakkımız elimizden alınmak isteniyor. Tabii ki biz kadınlar olarak buna asla ve asla müsaade etmeyeceğiz. Yine 9. Yargı Paketi içerisinde sadece kadınların soyadı ile ilgili düzenlemeler yer almıyor. Tazyik hapsine itiraz yolunun açılması ve genel affa yönelik çalışmalar da var. Ki bu çalışmalar kadınlarımızın hayatına yönelik büyük bir tehdit oluşturuyor. Hepimiz farkındayız. Yine 6284’ün neredeyse tek yaptırımı olan bu itiraz yolunu açıp kadınların tümüyle saldırıya açık ve hukuki olarak savunmasız bırakılmaya çalışılıyor. Biz her anlamda, her platformda bu mücadelenin içerisinde yer alacağız. ‘Acaba biz Ortadoğu bataklığı içerisine mi sürükleniyoruz’ diyorum ama baktığımız zaman Suudi Arabistan’da, Filistin’de, İran’da, Suriye’de böyle bir uygulamanın olduğunu görmüyoruz. ‘Neden Türkiye’ diye sorguluyoruz. Eğer sadece bu uygulamalar 3-5 oy için, tarikatların, cemaatlerin ya da siyasi figürleri memnun etmek için mi böyle bir uygulama yapıyorlar? Biz kadınlar olarak hayretler içerisindeyiz. Ülkemizde o kadar çok sorunumuz var ki… Emekliler, emekçiler geçinemiyor. Kadınlar şiddete uğruyor, cinayete kurban gidiyor, çocuklar istismara uğruyorken 9. Yargı Paketi adı altında bu yaptırımın getirilmesine anlam veremiyoruz.  Bu yüzden biz kazanmış olduğumuz bu hakları asla geri vermeyeceğiz. Burada bir mücadele var, emek var. AKP’nin kadınlar üzerinden bu tür uyguladığı politikalara her zaman karşı durduk ve karşı durmaya da devam edeceğiz. Aile birliğini zedeliyor, soy birliğine zarar veriyor, çocukları etkiliyor diye bahaneler üretiyorlar. Sadece bahane üretmekle yetiniyorlar. Biz soruyoruz: Çocuklar yatağa aç girerken neredeydiniz? Kadınlar şiddete uğrarken neredeydiniz? Kadınlar cinayete kurban giderken neredeydiniz? Laik eğitime karşı durup ÇEDES’e çocuklarımızı emanet ederken neredeydiniz? Tarikat yurtlarında kalan çocuklarımız istismara uğrarken neredeydiniz? Bu sistem tamamen kadınlarımızı toplumda ve aile içindeki eşitlik ilkesine aykırı bir uygulamadır. Biz bunu kabul etmeyeceğiz.”

Cumhuriyet Halk Partisi son seçimden 1’inci parti olarak çıktı. Örgütteki ortak kanaat de partinin iktidar yürüyüşünün başladığı yönünde. İl Kadın Kolları bu yürüyüşte nasıl bir rol üstlenecek?

“Zaten biliyorsunuz Eskişehir bu anlamda kadın kolları çalışmalarında büyük bir hızla hep devam etti. Hiçbir zaman sekteye uğramadı. Kadınlar seçim çalışmalarında çalmadık kapı bırakmadılar. Erkekler her eve giremiyor olabilirler ama biz kadınlar çaldığımız her kapıya girebiliyoruz ve hane halkıyla çok güzel sohbetler, ilişkiler kurabiliyoruz. Kadın kollarının bu anlamda çok şanslı olduklarına inanıyorum.”

İlk Kadın Kolları Başkanlığına aday olma motivasyonunuz neydi? Neden aday oldunuz?

“Şu anda önümüzde bir erken seçim görünmüyor ve parti içinde bazı kırgınlıklar, küskünlükler olabiliyor. Öncelikle örgütü toplamak, kadınlarla tekrar birlik ve beraberlik içinde el ele vererek birlik sağlamak istiyorum. Süreci bu şekilde değerlendirip iktidar yürüyüşünde tüm Eskişehirli kadınlarımızla omuz omuza, tek yürek olarak iktidar mücadelesinde birlikte hareket etmek istiyorum.”

Önümüzdeki süreçte hayata geçireceğiniz projeleriniz neler? Hangi konulara ağırlık vereceksiniz?

“Kadınlara yönelik birçok projemiz var. Öncelikle hedefimiz, şu anda izin aşamasındayız, İl Kadın Kolları olarak 9. Yargı Paketi ile ilgili bir eylem yapmak istiyoruz. Eskişehir’de sesimize ses olmak istiyoruz. Merkez 2 ilçenin dışında 12 ilçemiz daha var. Buradaki kadın kolları başkanlarımızla birlikte iktidar mücadelesinin içinde yer alacağız. Her anlamda onlara destek olmak için gayret göstereceğiz. Ekonomik sıkıntılar malum, herkes geçim derdinde. Özellikle ev kadınlarına bir bütçe sağlayabilmek için, evlerinde ürettiklerini pazarlama konusunda sıkıntılar yaşıyorlar. Yönetim kurulunda bir e-ticaret uzmanı arkadaşımız var. Kadınlara eğitimler vererek, ellerindeki ürünleri nasıl pazarlayabilirler, ev ekonomisine nasıl katkı sunabilirler, bununla ilgili eğitimlerimiz olacak. Yönetimde 3 avukat arkadaşımız var. Kadınlar şiddete uğradığı zaman, tacize uğradığı zaman çalacak kapı bulamayabiliyorlar. Bu noktada özellikle kadınlarımızı bir araya getirerek, hukuki süreçte neler yapılabilir, neler yapmaları gerekiyor, onlara bir yol haritası çizmek istiyoruz. Bunun dışında da birçok eğitim düzenleyeceğiz ve bu doğrultuda planlarımızı yapıyoruz.Hedefimiz iktidar. Bu hedefte de kadın mücadelesinin öneminin farkındayız. Elimizden gelenin fazlasını yapacağız.”

Yeşildal’dan AK Parti iktidarına zor sorular:
Çocuklar yatağa aç girerken neredeydiniz? Kadınlar şiddete uğrarken neredeydiniz?
Kadınlar cinayete kurban giderken neredeydiniz?
Laik eğitime karşı durup ÇEDES’e çocuklarımızı emanet ederken neredeydiniz?
Tarikat yurtlarında kalan çocuklarımız istismara uğrarken neredeydiniz?
 
Kaynak : ANADOLU GAZETESİ MUHABİRİ - M. ANIL AKSOY
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi