×

Yeni yasa, Eskişehir'deki hayvan barınaklarına yük oldu

Yeni hayvan koruma kanununun hayata geçmesiyle birlikte beklenmedik bir sorun ortaya çıktı. Cins kedi ve köpeklerin barınaklara terk edilme oranında ciddi bir artış yaşandı. Barınaklar, bu durum karşısında kapasite sorunu yaşıyor.

Meclis’ten geçen Hayvanları Koruma Kanunu’nun ardından cins kedi ve köpeklerde terkedilme oranının arttığını belirten Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi Veteriner İşleri Müdürü Alev Kulaç, “Kapasitemizin üzerinde çalışmaya başladık” dedi.
‘Katliam Yasası’ olarak anılan Hayvanları Koruma Kanunu’nun Meclis’ten geçmesinin ardından terk edilen ve öldürülen sokak hayvanları gündem oldu. 300 köpek ve 120 kediye ev sahipliği yapan Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi Veteriner İşleri Müdürü Kulaç, ES TV’ye yaptığı açıklamada, barınaklara bırakılan sokak hayvanlarının sayılarının arttığını söyledi.

KAPASİTEMİZİN ÜZERİNDEYİZ

Hayvanların terk edilme oranına dikkat çeken Kulaç, “Bu yasadan önce hayvanları bulundukları ortamdan alıp, kısırlaştırma yapıp tekrar ortamlarına bırakıyorduk. Şu anda hayvanları alıyoruz, kısırlaştırma işlemlerini yapıyoruz ve burada tutuyoruz. Öyle olunca da kısırlaştırma sayımızda düşüşler meydana geldi. Ayrıca bu yasa konuşulmaya başlandığı tarihten itibaren özellikle cins kedi ve köpeklerin barınağa terkedilme oranı arttı. 300 köpek ve 120 kedi kapasitemiz var fakat kapasitemizin üzerinde çalışmaya başladık” ifadelerini kullandı.

HER GÜN KONTROL EDİLİYOR

Doğal Yaşam Merkezi’nde yaşayan hayvanların genel sağlık durumu hakkında bilgiler veren Müdür Alev Kulaç, “Genel olarak veteriner hekimlerimizce hayvanların sağlıkları her gün kontrol ediliyor. Hayvanların sağlık problemleri yok. 8 tane engelli köpeğimiz var. Onlar kendilerine ayrılan bölgelerde yaşıyorlar. Bunun dışında normalden fazla sağlık problemi olan kedi ya da köpeğimiz yok” dedi.

SOKAĞA BIRAKMAYIN

“Hayvan sahiplenmek isteyen kişiler öncelikle iyi karar vermeliler” diyen Kulaç, süreç hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Hayvan sahiplenen kişilerin ömür boyu sorumluluk aldığını hatırlatan Veteriner İşleri Müdürü Kulaç, şunları söyledi: “Bizim burada yaşadığımız en büyük sıkıntılardan biri de hayvanların sahiplenip, 1 ay baktıktan sonra barınağa terk etmeleri. Bu onları psikolojik olarak çok üzüyor. Bizim de organizasyonlarımızı bozuyor. Çünkü ömürlük bir yuva bulacakken başka birini tercih ettiğimiz için süreç yeniden başlıyor. Bu konuda baya zorlanıyoruz. Biz sosyal medyadan gönüllülerimiz aracılığıyla hayvanların özelliklerini paylaşıyoruz. İlk olarak vatandaşlarımız sahiplendirme öncesi buraya geliyorlar. Onlara bir form doldurtuyoruz. Yapmaları gerekenlerle alakalı bir sözleşmemiz var. O sözleşmeyi imzalatıyoruz. Sahiplenilen küçük ırklarda yerleri uygun mu ve adres doğru mu diye özellikle bakıyoruz. Bunun akabinde de eğer talep ederlerse köpeği ekiplerimiz bizzat teslim ediyorlar.”

BARINAKLARDAN ALIN

Sahiplenme çağrısında bulunan Kulaç, “Biz satın alma sahiplen diyoruz. Bu yasadan önce de bunu diyorduk. Bu süreçlerden sonra sahiplenme daha çok önemli oldu. O yüzden herkes mümkün olduğunca iyi karar verip, ömür boyu bakabileceği, sorumluluğunu alabileceği kedi veya köpeği barınaklardan sahiplenmeli” diye konuştu.