Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER), Türkiye'nin önemli akarsularından Sakarya Nehri’nin doğduğu yer Sakaryabaşı’nda, bilinçsiz yer altı suyu kullanımı ve kuraklığa bağlı olarak yaşanan debi düşüklüğüne dikkati çekti.
Eskişyehir’in Çifteler ilçesindeki Sakarbaşı’nda bir araya gelen bir grup ESÇEVDER üyelerinin Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Türk bayrağı önünde yaptıkları açıklamada, şunlar ifade edildi:
“Eskişehir’in Çifteler ilçesinin ‘Sakaryabaşı’ denen bölgeden doğan Sakarya Nehri susuzlukla karşı karşıya olup bugünlerde can çekişmektedir. Türkiye'nin önemli akarsularından olan Sakarya Nehri Kızılırmak ve Fırat nehirlerinden sonra Türkiye'nin 3. en uzun ve Kuzeybatı Anadolu'nun en büyük akarsuyunun doğduğu yer olan Sakaryabaşı susuzluk ve kuraklıkla boğuşmaktadır. İklim krizinin etkilerinin yanı sıra bilinçsizce ve ruhsatsız açılan yeraltı kuyularının çokluğu da Sakaryabaşından kaynayarak çıkan suların azalmasına ve tedbir alınmazsa Sakarya Nehri’nin kurumasına sebep olabilecektir. Türkiye'nin 3. en uzun akarsularından olan ve 750 kilometre olan Sakarya Nehri Sakaryabaşı’ndan kaynayarak çıkan su önce Bardakçı, sonra Seydisu ve Sarısu ile birleşerek Güneydoğu’ya doğru akarken Ankara - Eskişehir - Bilecik - Adapazarı illerini dolaşarak Karasu’da Karadeniz’e dökülmektedir. Bu derece öneme sahip olan ve Sakarya Nehri’nin doğduğu yer olan Sakaryabaşındaki susuzluğa bir nebze dikkat gerekmek ve gereken önlemlerin alınabilmesi açısından küratör Ayşegül Bengü İşcan ve Sanat Danışmanı Cemil Cahit Yurtseven'in öncülüğünde Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER ), Çifteler Belediyesi ve ULTRAMARINE ile birlikte "Sakarbaşı Kurumasın" Resim Çalıştayı’nı 7-10 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirecek olup Sakarya Nehri’ne rengini vermeye geldik temasıyla gökyüzündeki kuşları, ormandaki ağaçları, nehirdeki balıkların geleceği için sular gerekiyor, Sakarya Nehri ölüyor temalı resimler yapmak üzere Türkiye'nin dört bir yanından ressamlar o tarihlerde resim yaparak susuzluğa dikkat çekeceklerdir. Bugün bizler doğasına, doğal değerlerine, toprağına, ormanına, suyuna sahip çıkmaya çalışan gönüllü demokratik kuruluşlar olarak bir kez daha sesimizi duyurmak istiyoruz ve bu konuda ESÇEVDER olarak tarım politikalarının bir kez daha gözden geçirilmesini ve ruhsatsız kuyu açılmasının önüne geçilmesini ve akılcı bir su politikası uygulamasının önemine bir kez daha dikkat çekmek üzere tüm kamuoyuna açıklamaktan mutluluk duyuyoruz.”