×

TOPLUMSAL OLAYLARIN 3 BOYUTU

Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 4’üncü sınıf öğrencisi Mert Ay, bitirme projesi kapsamında açtığı 3 boyutlu seramik sergisinde Grimm Kardeşlerin masallarıyla toplumsal olaylara dikkat çekti.

Anadolu Üniversitesi Seramik Bölümü son sınıf öğrencisi Mert Ay, Serbest Seramik Tasarımı Atölyesi Sınıfı’nda mezun olma projesi kapsamında ‘Ve Sonsuza Dek Mutlu Yaşadılar…’ isimli kişisel seramik sergisinin açılışını gerçekleştirdi. Sergi açılışına Seramik Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Kemal Uludağ, Prof. Dr. Münevver Çakı, Prof. JoAnn Schnabel, Öğretim Görevlisi Özgür Kaptan, Araştırma Görevlisi Öncü Çelikoğlu ve çok sayıda davetli katıldı. Sergisinde Grimm Kardeşlerin en çok bilinen “Kırmızı Başlıklı Kız, Rapunzel, Bremen Mızıkacıları, Uyuyan Güzel, Kurbağa Prens, Çizmeli Kedi ve Fareli Köyün Kavalcısı” gibi eserleri ele alan Ay, toplumsal olayları 3 boyutlu olarak masallara uyarlayıp hayata geçirdi. Çocukluğundan beri masallara ilgi duyan ve her eserinde farklı bir toplumsal olayı konu alan Mert Ay, ‘Kırmızı Başlıklı Kız’ masalını uyarladığı eserinde kadın ve çocuk cinayetlerini, Kurbağa Prens’te insanların karşısındakileri istedikleri gibi biçimlendirmek istemesini işledi.

“MEZUNİYET PROJESİ OLARAK TOPLUMSAL OLAYLARI 3 BOYUTLU OLARAK MASALLARA UYARLADIM”
Bitirme projesi kapsamında bu sergiyi açtığını ifade eden Seramik Bölümü son sınıf öğrencisi Mert Ay, yaptığı eserlerde Grimm Kardeşlerin en çok bilinen hikayelerini seçtiğini ifade etti. Ay, “Çocukluğumdan beri masallara karşı aşırı ilgim olmuştur hep. Dört yıllık seramik eğitimim sonunda mezuniyet projesi olarak bu ilgimi üç boyutlu bir şekilde günümüzde yaşanan bazı toplumsal olayları masallara uyarlayarak hayata geçirme fikri cezbetti beni. Jack ve Fasulye Sırığı'nda Kevin Carter'ın Pulitzer ödülü kazanan fotoğrafından esinlenerek açlığı, hayatın zorluklarını anlatmaya çalıştım. Aynı zamanda Kırmızı Başlıklı Kız masalında da günümüzün en büyük problemlerinden biri olan kadın, çocuk cinayetlerini, Kurbağa Prens'te ise insanların karşı cinsi istedikleri şekilde biçimlendirmeye çalışmasını ifade etmeye çalıştım. Yaklaşık 8 ay kadar uğraştım eserleri bitirebilmek için. 2 dönem boyunca uğraştığım projemin üstesinden geldiğimi düşünüyorum. Beni yalnız bırakmayan ve katılan herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.