×

Tarih Eskişehir'de hayat buluyor

Eskişehir’de özel bir kuruluş tarafından hazırlanan Dünya Müzeleri Müzesi, sanat ve tarihe adeta yeniden ışık tutuyor. Tamamı gönüllüler tarafından oluşturulan eserler, dünyanın 28 müzesinde bulunan, 12 uygarlığa ait 328 eser sergileniyor.

Tamamı Aktif Felsefe Kulübü gönülleri tarafından kurulan Dünya Müzeleri Müzesinde, orijinalleri dünyanın birçok farklı ülke müzelerinde bulunan Mısır, Grek, Roma, Aztek, Maya, Hint, Çin, Sümer, Asur, Hitit ve Frig uygarlıklarına ait eserlerin repredüksiyon halleri sergileniyor. 28 farklı ülkedeki müzelerde bulunan eserlerin yanı sıra 20 adet ören yerinde bulunan eser de küçültülerek sanatseverlerin beğenisine sunuyor. Dünyada başka bir benzeri olmayan müzede, 12 uygarlığa ait toplam 328 eser içeriyor. Anadolu uygarlıklarına ait eserlerin yanı sıra, Kibele, Midas, Yazılıkaya, Devrim Arabası, Yunus Emre gibi Eskişehir’e ait parçalar da müzenin eserleri arasında yer alıyor.

“12 uygarlığa ait 328 tane eser burada sergileniyor”
Kurulan müze hakkında çeşitli bilgiler veren Dünya Müzeleri Müzesi Kurucusu Ezgi Uzgel, Dünya Müzeleri Müzesi’nin Eskişehir’in en ilginç müzesi olduğu söyledi. Uzgel, “Dünya müzelerinde bulunan eserlerin minik minyatürlerini yapıyoruz burada ve sergiliyoruz. Dünya müzeleri derken örneğin, Brithish Museum’daki Rosetta taşının burada bir benzerini bulabiliriz veya Mexico müzesindeki bir Aztek takvimini burada görebiliriz. Eskişehir Müzesi’ndeki eserleri de burada bulabiliriz. Eskişehir’e özel yaptığımız eserler var, Yunus Emre gibi Devrim arabası gibi. Şuanda 28 dünya müzesinde bulunan, 20 ören yerinde bulunan 12 uygarlığa ait 328 tane eser burada sergileniyor. Müzemiz ücretsizdir. İsteyen herkes gezebilir. Aynı zamanda önceden haber verildiğinde burada ziyaretçilerimize gönüllü rehberler kendilerine eşlik ediyor” ifadelerini kullandı.

“İnsanların çok ilgisini çekti”
Uzgel, yaklaşık 8 yıl önce böyle bir atölye çalışması yapmayı istediklerini belirterek, “Bu eserleri yaklaşık yüz defa Eskişehir’de çeşitli yerlerde sergiledik. İnsanların çok ilgisini çekti. Çünkü değişik kültürlerle temas etme imkanını buldular. Sanki dünya müzelerini geziyormuşçasına bir atmosfer içerisine girdiler ve sürekli soruyorlardı, “Sabit bir yerde yok mu?, Sürekli gelip gezebileceğimiz, dostlarımızı getirebileceğimiz bir yer yok mu?” diye. Kendi Aktif Felsefe Kültür Derneği binamızın altında bir garajımız ve bahçemiz vardı. Tepebaşı Belediyemiz ve birçok dost sayesinde burayı restore ettik. Bu mekana uygun iki temel salondan oluşan bir müze oluşturmuş olduk” şeklinde konuştu.

“Polyester, mermer tozu karışımından bu kalıba çeşitli dökümler yapılıyor”
Müzede bulunan eserleri nasıl ortaya çıkardıklarından da bahseden Ezgi Uzgel, “Dünya müzelerini geziyoruz ve dünya müzelerindeki eserlerin önce örnekleri yapılıyor daha minyatür bir şekilde. Burada çeşitli sanatçı, güzel sanatlar mezunu olan arkadaşlarımız var. Bunlar onun ilk örneğini yapıyorlar. Daha sonra bu ilk örneğin kalıbı alınıyor ve polyester, mermer tozu karışımından bu kalıba çeşitli dökümler yapılıyor. Daha sonra gönüllüler işin içine giriyor, bu mermer tozu polyesterden yapılan dökümleri tekrardan tesviye ediyorlar, zımparalıyorlar ve boyuyorlar ve daha sonrada böyle sergilenecek hale geliyor. Dünya Müzeleri Müzesi’nin Eskişehir için çok büyük bir katkı olduğunu düşünüyoruz ve tüm Eskişehirlileri, Eskişehir’i gezmeye gelen bütün yerli ve yabancı turistleri buraya davet etmek isterim. Böylece dünya müzelerini gezmiş kadar olacaklar. Aynı şekilde okullar ziyaretimize geliyor. Öğrencilerimizi davet ediyoruz bu değerli eserleri görmek için. Diğer uygarlıkları tanımak için iyi bir fırsat” diye kaydetti.

“Kişiler gelip gezdikten sonra beğendikleri eserleri satın alabilirler”
Ayrıca Dünya Müzeleri Müzesi’nde İsmail isimli gönüllü atölyede üzerinde çalıştıkları eserlerden bahsederek, “Dünya Müzeleri Müsesi’nde devrim arabası üzerine çalışıyorum. Devrim arabası Eskişehir’de imal edilen ve Türkiye için çok önemli olan bir eser. Burada da aracın orijinali Tülomsaş’ta sergileniyor. Güzel sanatlarda okuyan veya sanatçı olan arkadaşlarımızın nesliyle devrim arabası bir kalıba alındı. Daha sonra buradaki gönüllülerimiz ile buradaki kalıpla çeşitli arabalar döküldü. Şuan bende bunun üzerine çalışıyorum. Hem devrim arabasının hem de Eskişehir’de ve dünyada bulunan diğer eserlerin sergilendiği bir müze var aşağıda. Müzemiz hafta içi her gün sabah 9’dan akşam 10’a kadar açık. Gelen herkes ücretsiz bir şekilde gezebilirler. Burada ücretsiz rehberler vasıtasıyla onlara yardımcı olabiliriz. Aynı zamanda eserlerimiz repredüksiyon olup, kişiler gelip gezdikten sonra beğendikleri eserleri satın alabilirler. Çok ilginç ve güzel bir hediye olabilir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.