Haplar, prezervatifler, doğum kontrol iğneleri ve RİA'lar (rahim içi araçlar,spiral) gibi çeşitli doğum kontrol yöntemleri mevcuttur. Bunlar arasında spiraller son zamanlarda giderek daha popüler hale gelmekte ve tercih edilmektedir. Spiral, rahim içine T şeklinde küçük bir cihaz yerleştirilmesini içeren uzun süreli ve geri dönüşümlü bir doğum kontrol yöntemidir. Yaygın olarak kullanılan Spirallerden biri, bakır T şeklinde bir cihaz olan spiraldir. Türkiye'de spiral taktıran kadınların yorumları, giderek daha fazla kadının bu yöntemi benimsemesiyle birlikte tartışma konusu haline gelmiştir. Bu yazıda, kadınların spiral deneyimlerini, görüşlerini, bu doğum kontrol yöntemini kullanmanın avantajlarını ve dezavantajlarını inceleyeceğiz.
Spiral nedir?
Spiral, sapının etrafına bakır bir tel sarılmış T şeklinde bir cihaz olan rahim içi bir doğum kontrol cihazıdır. Rahim içine yerleştirilerek gebeliğin önlenmesine yardımcı olur. Cihazdaki bakır, rahim zarını tahriş ederek sperm için toksik hale getirir ve bu da döllenmeyi önlemeye yardımcı olur. Spiral, kullanılan spiralin türüne bağlı olarak 10 yıla kadar kullanılabilen uzun süreli bir doğum kontrol yöntemidir.
Spiral taktıran kadınların yorumları
Spiral kullanımı Türkiye'de giderek daha popüler hale gelmekte ve giderek daha fazla kadın bu yöntemi bir doğum kontrol yöntemi olarak tercih etmektedir. Spiral kullanan kadınlar, bu yöntemin etkinliği, avantajları ve dezavantajlarına ilişkin deneyimlerini ve görüşlerini paylaştılar. İşte spiral taktıran kadınların yorumları...
-
Şubat 2015’den beri kullanıyorum. Türkiye’de ilk kullananlardanım. Çok memnunum. Kullanmak isteyenlere tavsiye edebilirim.
Bir ay oldu gynefix taktıralı.Şimdilik çok memnunum umarım ilerleyen zamanlarda da bir problem yaşamam.
-
Ben hiç doğum yapmadım. Doktorum gynefix önerdi. Taktırdıktan sonra ilk zamanlar kasık ağrılarım ve ara lekelenmelerim oldu.3.aydan sonra şikayetlerim olmadı, inşallah böyle devam eder.
-
Enfeksiyonlara sebep olabilr steril olunmasi onemli ayrica adet duzenini bozabilr adet sayinin artmasi ve uzamasi gibi ayrica vok sancili adet donemlrinede sebep olabilr. Bir de cok az bir ihtimal de olsa hamile kalinma riski var.
-
Ben 4 yıllık evliyim 2 sene sonra bebegim oldu şimdi 5 bucuk aylik bir oglum var 23 yasindayım ve 2 hafta önce ven taktırdım.
-
Taktirdigim gün cok agridi çok sancim vardı simdi rahatım bir sorun yok.
-
Rahatca taktirabilirsin 10 yil koruyor.
-
Annem taktirdiktan sonra kardesime hamile kalmisti gerek yok eger hic cocuk istemiyorsan kesin cözüm baglatmak dedikleri olay
Spiral Etkisi Nedir?
Spiral kullanmanın başlıca avantajlarından biri etkinliğidir. Araştırmalara göre, spiralin başarısızlık oranı %1'den azdır ve bu da onu oldukça etkili bir doğum kontrol yöntemi haline getirmektedir. Spiralin gebeliği önlemedeki etkinliği sterilizasyon kadar iyidir.
Spiral Taktırmanın Avantajları
Kadınlar spirali doğum kontrol yöntemi olarak kullanmanın çeşitli avantajları olduğunu belirtmişlerdir. Başlıca avantajlarından biri uzun ömürlü olmasıdır. Spiralin ömrü, kullanılan türe bağlı olarak 5 ila 10 yıl arasında değişmektedir. Bu, spiral takıldıktan sonra bir kadının birkaç yıl boyunca doğum kontrolü konusunda endişelenmesine gerek olmadığı anlamına gelir. Dahası, spiral hormonsuz bir doğum kontrol yöntemidir ve tıbbi nedenlerden dolayı hormon alamayan kadınlar için mükemmel bir seçenektir. Kadınlar ayrıca spiral kullanımının adet kramplarını ve kanamayı azalttığını bildirmişlerdir.
Spiral taktırmanın Dezavantajları
Spiralin çeşitli avantajları olsa da, kadınların bildirdiği birkaç dezavantajı da vardır. En yaygın dezavantajlardan biri yerleştirme sırasında yaşanan ağrıdır. Rahim hassastır ve spiralin yerleştirilmesi ağrılı olabilir ve kramplara neden olabilir. Kadınlar ayrıca takıldıktan sonra birkaç hafta sürebilen uzun süreli kanama ve kramp yaşadıklarını bildirmişlerdir. Nadir durumlarda spiral yerinden çıkabilir ve bu da hamilelikle sonuçlanabilir.
Spiral Hakkında Merak Edilen Sorular
Spiral taktırdıktan sonra cinsel ilişki nasıl ve ne zaman olmalı?
Spiral takıldıktan sonra seks yapmak söz konusu olduğunda herhangi bir kısıtlama yoktur. Spiral takıldıktan hemen sonra gebeliği önlemeye başlar. Bununla birlikte, takıldıktan sonraki ilk 48 saat boyunca tampon, duş veya seks de dahil olmak üzere vajinaya herhangi bir şey sokmaktan kaçınmak çok önemlidir. Çünkü spiralin bu süre zarfında kayması veya yerinden çıkması daha olasıdır.
Kadına takılan spiral nasıl bir şey?
Spiral, gebeliği önlemek için rahim içine yerleştirilen küçük plastik bir cihazdır. Döllenmeyi önlemek için çeşitli mekanizmalar kullanarak çalışır. Spiraller bakır ya da hormon içerikli olabilir. Bakır spiraller spermleri öldürerek etki gösterirken, hormon içeren spiraller spermlerin yumurtaya ulaşmasını veya döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesini engeller.
Spiral takıldıktan sonra kaç gün ilşki yasak?
Spiral takıldıktan sonra ilk 48 saat boyunca seks yapmaktan kaçınmak çok önemlidir. Bunun nedeni, bu süre zarfında spiralin kayma veya yer değiştirme olasılığının daha yüksek olmasıdır.
Spiral taktırdıktan sonra korunmaya gerek var mıdır?
Spiral hamileliği hemen önlemeye başlasa da, %100 etkili olmadığını unutmamak gerekir. Bu nedenle, takıldıktan sonraki ilk birkaç ay boyunca ek bir doğum kontrol yöntemi kullanmak faydalı olabilir.
Kısaca spiral taktırmak kişinin seks yapmasını engellemez. Bununla birlikte, takıldıktan sonraki ilk 48 saat boyunca vajinaya herhangi bir şey sokmaktan kaçınmak çok önemlidir. Ek olarak, yerleştirmeden sonraki ilk birkaç ay boyunca ekstra bir doğum kontrol yöntemi kullanmak, etkinliği artırmaya yardımcı olabilir.
Türkiye'de giderek daha popüler hale gelen, oldukça etkili, uzun ömürlü, hormonsuz bir doğum kontrol yöntemidir. Bu yöntemi kullanan kadınlar, yerleştirme sırasında ağrı, uzun süreli kanama ve kramp ve spiralin yerinden çıkma riski gibi avantaj ve dezavantajlarına ilişkin deneyimlerini paylaşmışlardır. Genel olarak, spiralin artıları ve eksileri vardır ve bunun kendileri için doğru doğum kontrol yöntemi olup olmadığına karar vermek her bir kadına bağlıdır.
En İyi Soğuk Algınlığı İlaçları