×

Sokağın melodisi susmasın

Sokak müzisyenleri, sokağın sesi, sokağın neşesi. Ama son zamanlarda sanatlarını icara ederken engellemelerle karşı karşıya kalıyorlar.

Eskişehir, iki üniversiteye sahip ve gençlerin yoğunlukta olduğu bir kent. Çoğu zaman çarşıda ya da İsmet İnönü Caddesi’nde gezerken kulağımıza gelen gitar ya da erbane sesiyle yürürüz.  Fakat sokak sanatçıları son zamanlarda polis ve zabıtanın engeliyle karşı karşıya kaldıklarını, Eskişehirli vatandaşların da kendilerine destek olmadığını iddia etti.

 

KİMSEYİ RAHATSIZ ETMİYORUZ

 

İsmet İnönü Caddesi’nde sokak müziği yapan genç sanatçı adayı Utku Serintürk, Anadolu Üniversitesi sinema televizyon mezunu. Uzun zamandır sokakta müzik yapmaya çalıştıklarını söyleyen Utku Serintürk, her türden müzik yaptıklarını, hem kendilerinin eğlendiğini hem de vatandaşları eğlendirdiklerini söyledi. Hava şartlarına çok aldırış etmeden şarkı söyleyen gençler, “biz müziğimizi yaparken saat kuralına dikkat ediyoruz. Çok geç saatlerde insanları rahatsız etmemek adına müzik yapmıyoruz. Fakat aldığımız olumlu tepkilerin yanı sıra 6. – 7. kattan kafamıza cam gazoz şişesi, vazo, yumurta atanlar da oluyor” dedi.

 

ZABITALARI ELEŞTİRDİLER

Türkiye’de yaşanabilecek kentler arasına giren ve Avrupa kenti olarak tanınan Eskişehir’de sokak sanatçılarına bu şekilde davranılması şehrin renkli ve aydınlık havasına gölge düşürüyor. Konuşmaları esnasında belediye yetkililerine seslenen genç sanatçılar, “biz sadece sanatımızı paylaşmak istiyoruz. Bir yandan da öğrenci arkadaşlarımız harçlıklarını çıkarıyorlar. Fakat zabıtalar bu konuda çok sertler. 2 – 3 kişi müzik yapıyoruz ama zabıtalar kalabalık bir şekilde etrafımızı sarıyor ve şikayetler olduğunu iddia ederek bizi engellemeye çalışıyorlar” ifadelerini kulandılar. HM