×

SGK büyük kaos çıkardı: Eskişehir'de de eczaneler felç!

SGK’nın kimseye haber vermeden eczacıların reçetelerini işlediği Medula Sistemi’ne e-devlet üzerinden giriş yapma zorunluluğu getirmesi ilaca erişimi durma noktasına getirdi. Nöbetçi eczanelerde ilaç temini yapılamadığı için hastaların mağduriyet yaşadığını belirten Eczacı Odası Başkanı Mustafa Çelik, yaklaşık 3 saat boyunca tüm Türkiye’de ilaca ulaşımın engellendiği söyledi.

Eczanelerdeki reçete ve fatura işlemlerinin çevrimiçi olarak yapıldığı Medula Sistemi’nin işleyişi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından alınan ani bir kararla değiştirildi. Yalnızca eczacının e-devlet bilgileri ile giriş yapabildiği yeni uygulama konusunda Türk Eczacılar Birliği’ne dahi bir bilgi verilmedi. 15 Ekim Salı günü yapılan değişikliğin mesai saati dışında uygulamaya konulması, nöbetçi eczanelerdeki işlemleri adeta durma noktasına getirdi.  Eczacılar duruma tepki gösterirken ilaca erişemeyen hastalar da mağdur oldu.

“NE OLACAK BİLMİYORUZ”

Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Mustafa Çelik, tüm Türkiye’de yaklaşık 3 saat boyunca ilaca ulaşımın engellendiğini belirterek, “SGK hiçbir yere haber vermeden farklı bir sağlayıcıya geçmiş. Akşamüzeri saat 17.00’de sistemler kesildi. Biz rutin bir kesinti sanıp gelmesini bekledik. Sonradan bir anda SGK’nın sağlayıcıyı değiştirdiğini ve e-devlet şifremizle gireceğimizi öğrendik. Eczanelerde 4-5 tane bilgisayar var. Ben e-devlet şifremi hepsine vermem lazım. Bu da yetmiyor. Bizim kullandığımız Medula Sistemi’ne entegre olan paket programlarımız var. Onların da haberi olmadığı ve entegrasyon sağlanamadığı için 2-3 saat eczaneler hizmet veremedi. Biz hemen nöbetçi eczaneleri arayıp bilgi verdik. Türk Eczacılar Birliği, SGK ile görüştü. Bize bahsedilen, geçici süreyle yeni sistem durduruldu ve eski sisteme geçildi. Tekrar ne zaman yeni sisteme geçileceğini bilmiyoruz. Buradaki en büyük problem SGK’nın ne bize ne eczanelere hiçbir bilgi vermeden yeni sisteme geçmiş olması oldu. Dün nöbetçi eczanelerde çok ciddi sorunlar yaşandı” ifadelerini kullandı. İlerleyen süreçte ne olacağına dair bir bilgi vermediklerini söyleyen Çelik, “Ben e-devlet şifremi bütün personele vermek zorundayım. Bu şifreyi alan her şeyi yapabilir. SGK kendi güvenliğini sağlayabilmek adına, aslında bizi zor duruma sokuyor” açıklamasını yaptı.