Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde yürütülen kazılarda önemli bulgular elde edildi. Küllüoba Höyüğü’nde gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalarda, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne özgü Neolitik Dönem yapı gömme uygulamalarına dair izlere ulaşıldı.
Kazılar, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Türkteki’nin liderliğinde gerçekleştirildi. Çalışmalar, höyüğün batısında yer alan İlk Tunç Çağı'na ait 5 bin 200 yıllık yapılarda, evlerin ve içindeki ocak, kül çukuru, silo gibi öğelerin tamamen boşaltıldıktan sonra, kırmızı renkli steril toprakla kapatıldığını ortaya koydu. Ayrıca, çamurdan yapılmış silonun tahrip olmadan korunduğu görüldü.
Prof. Dr. Türkteki, bu bulguların literatürdeki ilk örnekler olduğunu belirtti. "Kazılarda, yapıların özellikle arka odalarının gömüldüğünü tespit ettik. Kırmızı steril toprak, yapıların içine tamamen doldurulmuş ve bu sayede duvarlar 2,5-3 metre yüksekliğe kadar korunmuş. Normalde bir höyükte sadece temel izleriyle karşılaşırken, burada duvarların neredeyse çatıya kadar korunmuş olduğunu görüyoruz. Bu işlemler öncesinde kapılar ve havalandırma alanlarının taşla örüldüğü ve sonrasında doldurma işleminin yapıldığı anlaşılıyor. Bu süreçte bir tören veya ritüel düzenlendiği, örülen kapı ve pencere boşluklarına kurban edilen hayvan parçalarının bırakıldığı ve kullanılan kaplardan birinin yapının içine atıldığı görülüyor. Bu örnek, literatürde tespit edilen ilk örnektir" dedi.