×

Sabahları eğer bunu yapmazsanız kanser olma riskiniz artıyor!

Yeni araştırmalar, dişlerinizi yeterince iyi fırçalamamanın baş ve boyun kanseri riskini artırabileceğini gösteriyor. Ağız hijyenine dikkat etmek, sadece diş eti hastalıklarını önlemekle kalmıyor; aynı zamanda kanser gelişim riskini de azaltıyor. Bu bulgular, düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanma ve diş hekimi kontrollerinin önemini vurguluyor. İşte detaylar...

Dişlerinizi fırçalamanın yanlış bir şekilde yapılmasının yaşamınızı tehdit edebileceğini düşünmezsiniz. Ancak yeni bir araştırma, sabahları aceleyle dişlerinizi fırçalamanın ve ihmal etmenin baş ve boyun kanseri riskini artırabileceğini ortaya koydu.

İyi ağız hijyeni, günde iki kez diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak, kanser riskini azaltabilir. Araştırmalara göre, diş eti hastalıklarından kaynaklanan kötü bakterilerin, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon gibi hastalıkların yanı sıra baş ve boyun skuamöz hücre karsinomu riskini artırdığı bilinmektedir.

ABD'deki bilim insanları, ağızda bulunan 13'ten fazla bakterinin kanser riskini yüzde 50 oranında artırabileceğini tespit etti. Bu bulgular, ağız hijyeninin önemini bir kez daha vurguluyor; günde iki kez diş fırçalamak, diş ipi kullanmak ve düzenli diş hekimi kontrolleri yapmak gerekiyor.

İstatistikler Alarm Veriyor

Her yıl yaklaşık 13,000 yeni baş ve boyun kanseri vakası teşhis ediliyor ve bu sayı her on yılda yüzde 30 oranında artıyor. Bu kanser türü yılda 4,000'den fazla insanın hayatını kaybetmesine yol açıyor. Belirtiler genellikle sinsi olduğundan, kanser genellikle geç aşamalarda teşhis ediliyor.

Araştırmanın yazarlarından Profesör Richard Hayes, "Sonuçlarımız, ağız hijyeninin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor. Dişlerinizi fırçalamak ve diş ipi kullanmak, sadece periodontal hastalığı önlemekle kalmaz, aynı zamanda baş ve boyun kanserine karşı da koruma sağlayabilir" dedi.

Araştırmanın Detayları

Çalışmada, yaklaşık 160,000 kişinin diyetleri, yaşam tarzları ve tıbbi geçmişleri analiz edildi. Katılımcılardan ağız gargarası ile durulama yapmaları ve tükürük örnekleri vermeleri istendi. 15 yıl sonra 236 katılımcıda baş ve boyun skuamöz hücre karsinomu teşhisi konuldu. Bu katılımcıların ağız mikrobu DNA'sı, kanser olmayan 458 katılımcının verileriyle karşılaştırıldı.

Araştırmada, ağızda bulunan 13 tür bakteri, kanser riskini artırma veya azaltma potansiyeline sahip bulundu. Yüksek düzeyde bu bakterilere sahip olanların, kanser geliştirme olasılıkları yüzde 30 daha fazlaydı. Diş eti hastalıklarıyla ilişkili beş başka türle bir araya geldiğinde, toplam risk yüzde 50 oranında arttı.

Ağız Hijyeninin Önemi

Diş hekiminin belirttiğine göre, ağız sağlığınızı korumak için her gün diş ipi kullanmak büyük önem taşıyor. Diş ipi, diş eti çizgisi altındaki plakları temizleyerek diş minesinin aşınmasını ve diş eti iltihabını önlüyor. Dişlerinizi günde iki kez en az iki dakika fırçalamak, florür içeren diş macunu kullanmak da kritik öneme sahip.

Ayrıca, her ay ağız kontrolü yapmanın kanserin erken teşhisinde büyük fark yaratabileceği belirtiliyor. Belirtileriniz üç haftadan uzun sürerse, bir doktora veya diş hekimine danışmanız önemlidir. Erken teşhis, tedavi ve iyileşme şansınızı artırır.