×

RAMAZANA ÖZEL ÖNERİLER

Acıbadem Eskişehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hayati Yavuz, Ramazan ayına özel beslenme önerilerinde bulundu.

Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi beslenmeyi daha da önemli kılıyor. Sağlıklı bir Ramazan geçirmek için iftar ve sahurda dengeli beslenmek önem teşkil ediyor.Herhangi bir sağlık sorunu yaşamamak için de uzun süre tok tutan ve kan şekerinin düşmesine engel besinlerin tercih edilmesi gerekiyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Acıbadem Eskişehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hayati Yavuz, sindirimi ve emilimi uzun süren gıdaların tokluğu uzun süre sürdürebildiğine dikkat çekti.

Oruç sırasında düşük kan şekeri sebebiyle açlık oluşmaması için, kan şekerinin düşmesine engel olan glisemik indeksi ve yükü düşük gıdaların tüketilmesini önerdiklerini aktaran Dr. Yavuz, “Ramazan ayında kan şekerini yavaş yükselten ve yavaş düşmesini sağlayan gıdaların tüketilmesi önem taşıyor. Hem iftarda hem de sahurda lifli besinlerin tüketilmesinin tokluk süresini uzatıyor ve bağırsakları rahatlatıyor” dedi.

Dr. Hayati Yavuz, günde 2-2,5 litre su içmeye özen gösterilmesi gerektiğini de hatırlatarak, suyun yanı sıra ayran, taze meyve suyu veya maden suyu da tercih edilebileceğini kaydetti.

SAHUR ÖĞÜNÜNÜ KESİNLİKLE ATLAMAYIN
Sahur öğününün kesinlikle atlanmaması gerektiğini de ifade eden Dr. Yavuz, “Bu öğünde tercihin ceviz, fındık, tuzsuz badem, kahvaltı ürünleriveya çorba, sebze yemekleri, zeytinyağlılardan yana kullanılması öneriliyor. Açlıkla baş etmekte güçlük çeken kişilerin uzun süre tok tutmaya yarayan kuru fasulye, nohut, mercimek veya bulgur tüketmesi gerekiyor” diye konuştu.

PİRİNÇ YERİNE BULGUR PİLAVI TÜKETİN
İftar yemeğinde ilk olarak doyurucu ve sindirimi kolay bir çorba içilmesi, ardından sadece salata tüketilerek 20 dakika sonra ana yemeğe geçilmesi öneriliyor. Dr. Hayati Yavuz, iftar öğününde tüketilmesi gereken besinleri de şöyle anlattı:
“Pide tüketiminin sınırlı, ana yemeklerin az yağlı ve sebze ağırlıklı olması gerekiyor. Pirinç yerine bulgur pilavı, beyaz yerine de kepekli ekmek tercih edilmesi öneriliyor. Sütlaç, güllaç, muhallebi gibi sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilerek aşırı şerbetli ve yağlı tatlılardan kaçınmak önem taşıyor.”

YÜRÜYÜŞ YAPARAK KİLO ALIMINI ENGELLEYİN
İftardan birkaç saat sonra hafif tempolu yürüyüş yapmanın sindirim sistemini rahatlatmanın yanı sıra kilo alımına da engel olduğuna dikkat çeken Dr. Hayati Yavuz, oruç tutması riskli olan kişileri ise şöyle belirtti:
“Kalp ve damar hastalığı, böbrek yetmezliği, diyabet, hipertansiyon, tiroid, karaciğer yetmezliği hastalığı olup da oruç tutmak isteyen kişilerin mutlaka bir uzmana danışmaları gerekiyor. İleri yaşta olan kişilerin uzun süre aç kalması da sağlığı olumsuz şekilde etkiliyor.”