×

Millî Eğitim ve Sağlık Bakanlığı'na özel çağrı: Ücretsiz verilsin!

Afyonkarahisar'da Saadet Partisi İl Başkanı Beytullah Karataş, Sandıklı Teşkilat Buluşması'nda yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin eğitimde karşılaştığı beslenme sorunlarına ve ekonomik zorlukların çocuklar üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Karataş, özellikle yetersiz beslenmenin bilişsel ve fiziksel gelişimi olumsuz etkilediğini vurguladı.

Afyonkarahisar'da Saadet Partisi İl Başkanı Beytullah Karataş, Sandıklı Teşkilat Buluşması’nda partililer ve ailelerle bir araya gelerek eğitim ve ekonomik krizler nedeniyle ortaya çıkan beslenme sorunlarına dikkat çekti.

Karataş, Türkiye’nin 37 OECD ülkesi arasında, yüzde 19,2 oranıyla son 30 günde haftada en az bir kez yiyecek parası bulamayan öğrenci sayısının en yüksek olduğu ülke olduğunu belirtti. Özellikle Afyonkarahisar’da, ekonomik zorluklar yüzünden çocuklarının eğitim masraflarını karşılayamayan velilerin, lise çağındaki çocuklarını okulu bırakıp iş arayışına girmek zorunda kaldığını ifade etti.

YOKSULLUK EVLATLARIMIZI SAĞLIKSIZ BİREYLERE DÖNÜŞTÜRÜYOR

Eğitim masraflarını karşılayamayan ailelerin çocuklarının sağlıklı ve dengeli beslenememesi, bilişsel ve fiziksel gelişimlerinde sorunlara yol açtığını vurgulayan Karataş, "Yoksulluk, evlatlarımızın yetersiz beslenmesine neden oluyor. Ücretsiz okul yemeği, en temel haktır. Şubat 2023'te başlatılan anaokullarına besin desteği hizmeti, ekonomik koşullar nedeniyle deprem bölgesi haricinde durduruldu" dedi.

Karataş, asgari ücretin açlık sınırının altında olduğunu ve ailelerin dört temel ihtiyacını bile karşılamakta zorlandığını belirterek, "Yetersiz beslenen çocuklar, hem fiziksel hem de zihinsel gelişimlerinde ciddi sorunlar yaşıyor. Okulda yeterli besin bulamayan çocuklar, eğitimde de zorluk çekiyor" şeklinde konuştu.

İSKOÇYA'DA DÜŞÜK GELİRLİ AİLELERİN ÇOCUKLARINA ÜCRETSİZ VERİLİYOR

Dünyada birçok ülkede çocuklara ücretsiz yemek sağlandığını hatırlatan Karataş, Türkiye'de bu tür uygulamaların yetersiz olduğunu ifade etti. "Örneğin, İskoçya’da düşük gelirli ailelerin çocuklarına 2015'ten beri ücretsiz yemek veriliyor ve bu uygulama okula devam oranını artırıyor" dedi.

ÜCRETSİZ OKUL YEMEĞİ UYGULAMASI GELMESİ GEREKİYOR

Karataş, "Millî Eğitim ve Sağlık Bakanlığı'nın bir an önce ücretsiz ve sağlıklı okul yemekleri uygulamasına geçmesi gerekiyor. Eğitim ve sağlık alanında tasarruf olmamalı" diyerek, yerel yönetimlerin de bu sorunlar karşısında çocuklar, kadınlar ve yaşlılar için dayanışma içinde olmaları gerektiğinin altını çizdi.

Son olarak, Afyonkarahisar merkezde 30 bin hane sosyal yardımlara muhtaç durumda. Karataş, şehir merkezine okumaya gelen öğrencilerin yemek ve yol masraflarında sıkıntı çektiğini belirtti ve Türkiye’de birçok çocuğun yetersiz beslenme nedeniyle okula aç gittiğini vurguladı.