×

LÖSEV Eskişehir tedavi süreçlerine dair önemli bilgiler verdi

26 yıldır lösemili çocukların yanında olan LÖSEV’in Eskişehir İl Koordinatörü Yelda İlker, vakfın bugüne kadarki başarılarını ve projelerini anlattı. İlker, Türkiye’deki ve Eskişehir’deki lösemili çocukların tedavi süreçlerine dair de önemli detaylar verdi.

LÖSEV Eskişehir İl Koordinatörü  Yelda İlker, LÖSEV’in 1998 yılında bir çelik masa ve bir sandalye ile kurulduğu belirterek şunları söyledi:

“LÖSEV Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı 8 Kasım 1998 yılında hemotolog, onkolog pediatrik doktor Üstün Ezel, iki doktor arkadaşı ve iki lösemili çocuk babası ile birlikte bir çelik masa ve sandalye ile kuruldu. Bunun altında yatan gerçek şuydu; o yıllarda biz lösemiden çocuklarımızı %80 oranında kaybediyorduk. İdealist bir doktor olan Üstün Ezel bu kayıpların, sefaletten, yoksulluktan ve ilgisizlikten kaynaklandığını, sadece hastalıktan kaynaklanmadığını düşünüyordu. Bir çelik masa, bir sandalye 5000 lira birikmiş parayla kurulan LÖSEV bugün artık 26.yılında. Biz Ankara’daki LÖSENT Hastanemiz ile birlikte çocuklarımızı %94 oranında lösemiden kurtarmanın onurunu ve gururunu yaşıyoruz."

“Çocukluk çağındaki kanserde karşılaşılan en büyük zorluk tanı”

Özellikle lösemi, gribe çok benzer fonksiyonlar gösteriyor diyen İl Koordinatörü İlker, “Yüksek ateş, geçmeyen halsizlik, bacaklarda morluk şeklinde ilerleyen aslında griple değerlendirdiğimiz ama bir türlü geçmeyen hastalıklar olarak biliniyor. Lösemiyle karşılaştığımızda löseminin uzun soluklu bir hastalık olduğunu ve 3 yıl kadar çocuklarımızın hayatından kopmasıyla, sürekli tedavi görmesiyle karşılaşılan bir hastalık.” ifadelerini kullandı.

26. yılımızda Türkiye genelinde 90 binin üzerinde kayıtlı hastamız var diyen İlker, hastalarımıza çeşitli destekler sunuyoruz dedi.  “Yaklaşık 13 yıldır yetişkin hastalara da destek veriyoruz. Hastalarımıza nakdi destekler verdiğimiz gibi her ay kırmızı et dağıtıyoruz. Çünkü kanserin iyileşmesinde protein önemi çok büyük. Bunun yanında aylık erzaklarını veriyoruz, hijyen paketlerini veriyoruz. Ve tabii ki psikolojik destek çok önemli. Hastalık hakları nelerdir bilinçlendiriyoruz, avukat desteği sunuyoruz. Diyetisyen destekleri sunuyoruz. Hastalarımıza düzenli beslenmenin önemini anlatıyoruz. Farklı onkolog görüşlerine yer veriyoruz. “

LÖSEV Eskişehir İl Koordinatörü İlker “Ankara merkezli olmak üzere 8 tane bölge koordinatörlüğümüz var. Biz Eskişehir bölge olarak Eskişehir, Kütahya, Bilecik, Uşak illerine bakıyoruz. Diğer bölge koordinatörlüklerimiz İstanbul, İzmir, Adana, Antalya, Samsun ve Kayseri. Dolayısıyla 8 bölge koordinatörlüğünde ve 81 ilde faaliyetlerimizi eşzamanlı olarak sürdürüyoruz.” dedi.

“Hanımlarımızın yaptıkları eserleri LÖSEV dükkanında satıyoruz”

Burada kendisi iyileşmiş bir çocuğu, çocukları iyileşmiş annelerimizi rehabilite etmek amacıyla ofislerimizde tekstil atölyelerimiz, seramik atölyelerimiz var diyen İlker, bu durumu şöyle açıkladı:

“Bu şekilde onlar hayata ve topluma kazandırılıyorlar. Burada hanımlarımızı tekrar topluma kazandırmanın da ayrıca onurunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Hanımlarımızın yaptıkları eserleri LÖSEV dükkanında da satışını yapıyoruz.Onun dışında bize bağışlanmış arsalarda biz doğal tarım yapıyoruz. Doğal tarımdan elde ettiğimiz ürünleri yine annelerimiz, domates salçasından reçele, tahine pekmeze, hatta ve hatta çikolataya kadar kendileri üretiyorlar. Ayrıca Ankara’da lösemili çocuklar köyümüz var. Ailelerimiz orada hasta çocuklarımız ile birlikte 1+1 ve 2+1 evlerde konaklıyorlar. Babalarımızda aynı yerleşke içinde olan otelimizde konaklıyorlar ve çocuklarını görebiliyor. Pijamasından terliğinine, 0-16 yaş çocuklarımızın her türlü ihtiyacını karşılayarak onlara %94 başarı oranıyla hizmetlerimizi sunuyoruz.”

“Bağışlar Lösev için çok çok önemli”

Lösev’in tek gelir kaynağının bağışlar olduğunu ifade eden Yelda İlker,  “Bağışlardan başka hiçbir desteğimiz yok. Eskişehir halkı, Türk halkı LÖSEV’i seviyor. Onların bağışlarıyla bir yere geldik. Türkiye’de 90 binin üzerinde hastamız var. 1500 personelimiz var. Ama bizim 7 milyonun üzerinde gönüllümüz var. Çocuklarımız sizin desteklerinizle gülüyorlar. Biliyorsunuz ki günde 500 kişiyi kanserden öldüğü bir ülkede yaşıyoruz. Kanser farkındalığını yaratmak için bu bağışlar çok önemli. Bizim 7’den 77’ye gönüllülerimiz var.” ifadelerini kullandı.

LÖSEV’in projelerinden bahseden LÖSEV Eskişehir İl Koordinatörü Yelda İlker, LÖSEV projeleri hakkında konuşarak cümlelerini noktaladı:

“İnci projemiz var.Bu projemizde ilkokuldan lise son sınıfa kadar LÖSEV’i anlatıyoruz. Tüm öğrencilerimize, velilerimize, öğretmenlerimize farkındalık sağlıyoruz. Onun haricinde Fayda Projemiz var. Üniversite’de üniversite öğrencilerimize faaliyetler düzenliyoruz. Öğretim görevlilerimizin katkısıyla kanser farkındalığı yaratıyoruz.Kamu kurum ve kuruluşlarının desteğini alıyoruz. Onların dışında tüm özel sektör kuruluşlarımızın, sanayi odalarımızın, ticaret odalarımızın bize çok büyük destekleri var. Onların bu büyük destekleriyle biz 90 binin üzerinde hastaya ulaştık ve daha çok hastaya ulaşmak istiyoruz. Daha çok hastaya dokunmak onların yanında olmak, onları tekrar topluma kazandırmak istiyoruz.”