Kütahya’da açılan iğne oyası kursu ilgi görüyor. Yöreye özgü iğne oyasının, bir süre önce Kütahya Valiliği tarafından yapılan başvuru sonucunda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili alarak koruma altına alındığı belirtildi.
Kütahya Halk Eğitimi Merkezi İğne Oyası Öğretmeni Ayşe Gül, kurs sayesinde kadınlara meslek edindirmenin yanı sıra unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının yaşatılmasının da sağlandığını ifade etti. Gül, "UNESCO Şehirler Ağı Zanaat ve Halk Sanatları Merkezi UNESCO Konağında Geleneksel Sanatlar Genç Kuluçka Merkezi proje çerçevesinde Halk Eğitim Merkezi ve Kütahya Belediyesi iş birliği ile hazırlanan kursumuzda düzenlenen eğitim faaliyetlerinde coğrafi işaretli iğne oyası kursumuz açılmaktadır. İğne oyasında kayıtlı 40 öğrencimiz var. Kütahya’nın geleneksel iğne oyasını tanıtmak ve öğrencilerimize meslek edindirmek amacıyla kursumuz başlamıştır. Bu kursu düzenleyenlere, müdürlerime, halk eğitim müdürüme, belediye başkanıma, müdürlerimize hepsine çok teşekkür ederim. Öğrencilerimiz meslek ediniyor ve burada aile bütçesine katkıda bulunuyorlar. Kütahya’mızın iğne oyasının çeşitli isimleri vardır; zambak oyası, gönül dolabı, çarkıfelek, malak sattıran, gönülçelen. Bu oyalarımız genelde kıyafetlerimizin üzerinde takılarak, danelerin, yazmaların üzerinde örtünür. Ama biz bunları daha açarak ve bütün günlük kullanabileceğimiz giysilerimizde, eşyalarımızda düzenleyerek öğrencilerimizi meslek sahibi yapıyoruz. İğne oyamızın tarihçesi çok eskilere dayanmaktadır. Geleneksel nakışımız nasılsa iğne oyamızda o şekilde devam etmektedir. Son 5-6 yıldır talep çok fazla. Sağ olsun bizi Halk Eğitim, belediye çok desteklediği için biz bu konularda çok rahat rahat öğrenci yetiştirebiliyoruz. Onun için çok teşekkür ederim ve elimizden gelen en güzel şekilde temsil etmeye çalışıyorum. Kütahya Halk Eğitim Merkezinde usta öğretici olarak çalışmaktayım. En güzel şekilde temsil ediyoruz ve meslek edindirmek için gayretlerimizi gösteriyoruz" dedi.
Gül, iğne oyası kursunun haftada saat 3 gün ve iki grup halinde günde 6 saat devam ettiğini belirtti.
Öğretmen Ayşe Gül, kurs sonrası yapılan iğne oyalarının sergileneceğini, başarılı kursiyerlere ise sertifika verileceğini sözlerine ekledi.