Doç. Dr. Turan Akman ERKILIÇ
Enstitüler katılımlı yönetimi benimsemişlerdir. Katılımlı yönetim kuşkusuz içinde uygulama zorlukları ve hatta olumsuzlukları da bulundurması büyük olasılık. Ancak eğitim insan yetiştirmedir. Öğrenme yaparak yaşayarak kalıcı olmakta; rol model alınarak yetkin kılınmaktadır. Hem bu hem de insancıl yaklaşım bir gereği olarak öğretmen yetiştiren kurumlarda katılımlı yönetimin esas alınması bir gereklilik gibi duruyor.
Eğitim fakültelerinde akademik bağlamda öncelikle öğretimin geliştirilmesi ve öğretmen yetiştirmenin merkeze alınacağı bir yapılanmaya ihtiyaç vardır. Araştırma mı öğretim mi ikilemi içindeki gelgitlerle öğretim elemanlarının motivasyonları düşmektedir. Bu bağlamda eğitim fakülteleri öğretim elemanlarının atama ve yükseltme koşulları gözden geçirilmelidir.
Bilimsellik ve bilimsel çalışma araştırma kuşkusuz akademin temel görevlerinden biridir. Ancak akademik çalışmalarla bunaltılmış öğretim elemanının nitelikli öğretmen yetiştirilemediği açıkça görülmektedir. Öğretmen yetiştiren kurum öğretim elemanlarının yetiştirilmesi, atanması ve yükseltilmesi bilimsellik esas alınarak yeniden yapılandırılmalıdır.
Okulöncesi ile sınıf öğretmeni yetiştiren bölümler ayrı kurumsal yapıda ele alınması tartışılmalıdır.
Sınıf öğretmenliği ve okul öncesi öğretmenliği programlarında uygulamalı güzel sanatlar eğitimi yetkinleştirilmelidir. Sınıf öğretmenliği ve okul öncesi öğretmenliği programlarına öğrenci kabulünde yeni arayışlar gözden geçirilmeli ve öğretmen adaylarının Resim İş, Beden Eğitimi-Oyunlar ve Müzik Eğitimi alanlarında gerekli bilgi, beceri ve tutumlar kazanmaları için program geliştirilme yoluna gidilmelidir.
Sonuç yerine
Aslında karınca kararınca ifade ettiklerimiz Köy Enstitülerini anlatmaya yetmez… Köy Enstitüleri bizler ve ötekiler ikilemiyle güdük bir tartışmaya kurban edilecek kazanımlar değildir. Amigolar takımlarını savunurlar. Amigolar seyirlik sporlarının doğasında vardır ve hoştur. Sosyal, ekonomik ve politik konuların takım tutar gibi tartışılması, ülkeye sağlı sollu pek çok iyi de bile uzlaşamadığımız cepheler yaratmıştır. Bu durum Enstitülerin tartışılmasında görülmektedir. Unutmamak gerekir ki her tezin anti tezi ve nihayetin de bir sentezi vardır.
Evet yukarıda ifadeler göreceli doğru. Ancak biz akademisyen ve öğretmenlerle birlikte tüm toplumumuzun Köy Enstitülerini bilimsel çalışmak, anlamak, aktarmak, ders çıkarmak ve eğitim süreçlerinde yararlanmak görevimiz olmalıdır.
KÖY ENSTİTÜLERİ
Onlar,
Köy çocuklarıydı.
Kurumuş çalılar gibiydiler bozkırda.
Kavrulmuş ekinler gibiydiler.
Geldiler,
Yalın ayakları
Ve
Yırtık mintanlarıyla geldiler,
Gönen’e, Aksu’ya, Kepirtepe’ye.
Ezilmiş, sömürülmüş, horlanmış
KAYNAKÇA
Akın, G. (1999). Tonguç’un kır çiçekleri. (2. Baskı). Ankara: Güldikeni Yayınları.
Altunya, N. (2005). Köy enstitüsü sistemine toplu bir bakış. İstanbul: Kelebek Matbaası.
Aybek, Ş. (2020). Türkiye hepimizin eğitim hepimizin daha iyi bir eğitim mümkün 1.Ankara: Son Çağ Yayınları.
Aydın, B. M. (2007). Köy enstitüleri ve toplum kalkınması. Ankara: Anı Yayıncılık.
Aydoğan, M. (2006). Köy eğitim sistemi köy enstitüleri. Ankara: Aydan Yayıncılık.
Başaran, İ. E. (1990). Sistem Olarak Köy Enstitüleri. Kuruluşunun 50. Yılında Köy Enstitüleri. İçinde 38-49. Ankara: Eğit- Der Yayınları.
Boratav, K. (2007). Yakınçağ Türkiye Tarihi, 1908-1980. İstanbul: Milliyet Kitaplığı.
Büyükdüvenci, S. (2019). Eğitim felsefesine giriş. İstanbul: Fol Kitap.
Dündar, C. (2015). Belgesel kitaplar Köy Enstitüleri. (4. Baskı). Ankara: Can Yayınları.
Ertuğrul, F. (2002). Köy enstitüleri sistemi ve düşündürdükleri 1. (2. Basım). Ankara: Güldikeni Yayınları.
Gerede, İ. (2018). Belediyelerin eğitimdeki yeri ve kent enstitüleri. Eskişehir: tepebaşı Belediyesi Yayınları.
Göker, D. A. (2006). Kapatılan köy enstitüleri yüksek köy enstitüleri öğretmen okulları yüksek öğretmen okulu eğitim enstitüleri Konya kız öğretmen okulu ve öğretmen lisesi. Konya: Selçuk Üniversitesi.
KEÇEV. (2004). Köy enstitüsü programları. Ankara: Birlik Matbaası.
Kömürcü, M. C. (2018). Köy Enstitüleri Kuruluş Amacı Nedir? Köy Enstitüleri Özellikleri https://www.milliyet.com.tr/koy-enstituleri-kurulus-amaci-nedir-koy-enstituleri-ozellikleri-molatik-7796/. Erişim Tarihi: 4. 4. 2020.
Küçükcan, İ. (2018). Öncesi ve sonrasıyla Çifteler Köy Enstitüsü. Ankara: Yeni Kuşak Köy Enstitüler Yayınları.
Makal, M. (1997). Köy enstitüleri ve ötesi. Ankara: Güldikeni Yayınları.
Türkoğlu, P. (2013). Tonguç ve enstitüleri. Ankara: İş Bankası Kültür Yayınları.