Yüksek kolesterolün genellikle herhangi bir belirtisi yoktur. Bu nedenle, "sessiz katil" olarak da bilinir. Bu nedenle, düzenli olarak kolesterol testi yaptırmak önemlidir.
Yüksek kolesterolün risk faktörleri şunlardır:
- Ailede yüksek kolesterol öyküsü
- Yaş (55 yaş üstü erkekler, 65 yaş üstü kadınlar)
- Fazla kilo veya obezite
- Hareketsiz yaşam tarzı
- Sağlıksız beslenme (yüksek yağlı ve doymuş yağlı besinler, kolesterol ve trans yağ içeren besinler)
- Sigara kullanımı
- Diyabet
- Yüksek tansiyon
- Böbrek hastalığı
Yüksek kolesterolün tedavisi:
Yüksek kolesterol tedavisi, yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavisini içerir.Yaşam tarzı değişiklikleri:
- Sağlıklı beslenme (meyve, sebze, tam tahıllar, yağsız protein ve sağlıklı yağlar açısından zengin bir diyet)
- Düzenli egzersiz yapmak (haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta aerobik egzersiz)
- Kilo vermek (fazla kilolu veya obezseniz)
- Sigarayı bırakmak
- Stresi yönetmek
- İlaç tedavisi:
Yüksek Kolestrolü Düşüren Besinler
Yulaf ezmesi- Yulaf ezmesi yüksek miktarda lösin, beta glukan ve lif içerir. Bu bileşenler kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Yulaf ezmesi tüketimi ile LDL (kötü kolesterol) seviyeleri azalır ve HDL (iyi kolesterol) seviyeleri artar.Soğan- Soğanın içeriğindeki bileşenler kan basıncını düşürerek kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Ayrıca, soğan vücudun antioksidan kapasitesini arttırır.
Zeytinyağı- Zeytinyağı, yağ asitleri ve polifenoller bakımından zengindir. Bu bileşenler kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur ve HDL seviyelerini arttırır.
Balık- Balık, omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir ve kötü kolesterol seviyelerini düşürürken iyi kolesterol seviyelerini arttırır. Ton balığı, somon, uskumru, sardalye ve alabalık gibi yağlı balıkların tüketimi önerilir.
Lahana- Lahana, lif bakımından zengin bir sebzedir ve kolesterol düşürücü özellikleri ile bilinir. Lahana tüketimi, LDL seviyelerinde azalma ve HDL seviyelerinde artışa neden olur.
Elma- Elma, kan şekerini düzenleyen ve kolesterolü azaltan bir bileşen olan pektin içerir. Elma tüketimi, kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur ve kalp hastalığı riskini azaltır.
Badem- Badem, sağlıklı yağlar ve lifler bakımından zengindir. LDL kolesterol seviyelerini azaltır ve HDL kolesterol seviyelerini arttırır. Günlük tüketimi 23-25 adet bademdir.
Bitki Sterolleri- Bitki sterolleri doğal olarak mevcut olan bileşenlerdir ve margarin, süt, yoğurt ve meyve suları gibi ürünlere eklenirler. Bitki sterolleri kolesterol seviyelerini düşürürler ve kalp sağlığına katkıda bulunurlar.
Doğal besinler kolesterol düzeylerini düşürmede oldukça başarılıdır. Yulaf ezmesi, soğan, zeytinyağı, balık, lahana, elma, badem ve bitki sterolleri gibi besinler sağlıklı bir diyet için önemli seçeneklerdir. Tam bir zeytinyağı, taze yapraklı sebzeler, tam buğday ekmek ve et, balık ve kepekli tahıllar gibi sağlıklı gıdaları içeren dengeli bir diyet, kolesterol seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olabilecektir.