×

KANSER HAFTASINDA BİR ARAYA GELDİLER

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Onkoloji Merkezi’nde tedavisi tamamlanan onkoloji hastaları ile hekimler Kanser Haftası’nda bir araya geldi. 

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanları Doç. Dr. İ. Serdar Sürenkök, Dr. Emre Tahberer ile Tıbbi Onkoloji Uzmanları Doç. Dr. Hasan Üstün, Dr. Mustafa Canhoroz’ un katılımıyla gerçekleşen söyleşide ilk olarak Dr. Emre Tahberer kanser, kanserin belirtileri ve tedavi yöntemlerinden bahsetti. Erken teşhisin önemini vurgulayan Dr. Emre Tahberer “Meme kanseri için 40 yaşından sonra yıllık mamografiler çektirilmelidir. Yılda bir kez bir uzman tarafından meme muayenesi yapılmalıdır. Eğer, 1’inci derece akrabalarda meme kanseri varsa, bu muayenelerin sıklığı veya tipinin değiştirilmesi gerekebilir. Bunun için uzman görüşü alınmalıdır. Rahim kanseri için ise 30 yaşına kadar düzenli PAP testi (rahim ağzı sürüntüsü ile yapılan test) yaptıran ve sonuçları normal çıkan kadınlarda, sıklık uzman görüşüyle 2 yılda bire çıkarılabilir Herhangi bir anormal kanama (damla halinde bile) olursa, hemen bir uzmana başvurulmalıdır” dedi.

Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Emre Tahberer Prostat kanseri için ise “50 yaşından itibaren, 10 yıldan fazla yaşam beklentisi olan her erkek, yılda bir, PSA testi (kanda bulunan prostata özgün bir molekül), ve rektal tuşe (uzman tarafından, makattan parmakla prostat muayenesi) yaptırmalıdır. Eğer kuvvetli aile öyküsü varsa test 45 yaşından itibaren de başlatılabilir” şeklinde açıklamada bulundu.

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Üstün “Uygulanan standart kemoterapi ilaçları kanserli hücreleri öldürüyor. Bunu yaparken sağlıklı hücrelere, özellikle de kemik iliği ve sindirim sistemine yan etkileri çok fazla oluyor. Hastalar birçok sıkıntı yaşıyor. Ama hedefe yönelik tedavilerde, sadece kanserli hücrelerde bulunan moleküllere özel ilaçlar geliştiriliyor. Bu ilaçlarla en çok kanser hücreleri etkilendiği için, vücudun sağlıklı hücreleri daha az zarar görüyor. Söz konusu ilaçlar eskiden beri meme kanserinde yaygın olarak kullanılıyor ama bunun yanı sıra akciğer kanserinde hedef tedaviler bulunuyor. Diğer kanserlere yönelik arayışlar da var. Çalışmalar umut veriyor” dedi.

Tedavisi tamamlanan hastalar hekimleriyle bir araya geldikleri için çok memnun olduklarını ifade etti. Ailelerin de yoğun ilgisi olan etkinlikte hastaların tedavi sonrası değerlendirmeleri, sorularının cevaplanması ve pasta kesimiyle etkinlik sona erdi.