Anadolu Üniversitesi Çağdaş Sanatlar Müzesi’nde açılışı gerçekleştirilen sergiye, Anadolu Üniversitesi Rektörü Naci Gündoğan, New York Islamic Arts grubu kurucusu ve eğitmeni Müjgan Başköylü, Çağdaş Sanatlar Müzesi Müdürü Sadettin Aygün, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve Çağdaş Sanatlar Müzesi Yönetim Kurulu Üyesi Recai Dönmez’in yanı sıra çok sayıda sanatçı, akademisyen ve sanatsever katıldı. Neyzen Yavuz Kenarda tarafından açılış öncesinde ney konseri verildiği sergide, Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde faaliyet gösteren “New York Islamic Arts” grubunun karma eserleri yer alıyor. Sergide grubun kurucu eğitmeni Müjgan Başköylü’nün Kat’ı sanatının örneklerinden olan 38 adet eseri ve öğrencileri A. Elinor Holland, Zinnur Doganata, Behnaz Karjoo, Nurdan Yeneroğlu ve Nadia Celestin’in hat, tezhip,minyatür, ebru ve kat'ı tekniği ile çalıştıkları 30 eseri bulunuyor.
"SERGİNİN GÜZELLİĞİ YUNUS EMRE HAFTASI İÇERİSİNDE OLMASI"
Serginin açılışında konuşan New York Islamic Arts Kurucusu ve Eğitmeni Müjgan Başköylü, kendilerine gelen talep doğrultusunda yaklaşık 9 ayda bu sergiyi hazırladıklarını bildirdi. Eserlerin 6 yıllık çalışma sonrasında ortaya çıktığını dile getiren Başköylü, “Bu sergi, New York Islamic Arts’ın New York’ta yapılmış ve New York’taki öğrencilerinin ve bizim ortak düzenlediğimiz bir sergi. Serginin güzelliği Yunus Emre Haftası içerisinde olması. Bu haftada biz de elimizden geldiği kadar bu haftaya özgü bazı çalışmalarla sergiye katıldık. Yunus Emre, ‘Biz bu kapıdan eğri bir şey sokmayız’ der ve onun sanat anlayışı, estetiği de hep doğrunun ve idealin peşinde koşmaktır. Biz sadece o doğruyu ve ideali bulmak için yola çıktık. İnşallah bu sergide bir parça onları görüp yakalama fırsatı olur. Serginin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Amerika’dan gelen sanatçılara teşekkür ederek konuşmasına başlayan Rektör Gündoğan ise, “Kadim sanatımızın dünyanın öbür ucundaki sanatçılar tarafından devam ettiriliyor olması, sanatımızın ışığının yeni dünyada ışıldıyor olması gerçekten bizim için gurur verici. Ramazan ayı boyunca da devam edecek güzel bir sergi. 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olan kentimizde 2013-2014 yıllarında üniversitemiz çok ciddi etkinlikler gerçekleştirdi. Hem Türk dünyasına ilişkin hem de kadim mirasımızın tanıtılmasına yönelik önemli etkinlikler gerçekleştirdi. Bunun devamı olarak da üniversitemiz Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni kurdu. Bu merkez aracılığıyla da bundan sonra Türk dünyasına ilişkin sanatsal ve bilimsel tüm çalışmaları üniversitemiz çatısı altında devam ettireceğiz. Bu serginin aynı zamanda Yunus Emre Haftası’na denk gelmiş olması da gerçekten kayda değer. İnşallah 2 ay boyunca sergimize konuklarımızı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Yunus Emre ile de alakalı çalışmaların yer aldığı “Kadim Sanatın Işığı Yeni Dünya'da'' isimli sergi, 30 Haziran tarihine kadar açık kalacak.