Eskişehir Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğünün işbirliği ile enstitü öğretim üyelerinden Yard. Doç. Dr. Uğur Avdan tarafından "Eskişehir Mobil Kent Rehberi Uygulaması" konulu tanıtım toplantısı Uzay Bilimleri Fakültesi’nde gerçekleştirildi. Düzenlenen toplantıya Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Anadolu Üniversitesi Rektörü Naci Gündoğan, Rektör Yardımcısı ve Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yücel Güney’in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
Tanıtımı gerçekleştirilen mobil uygulama, Eskişehir il merkezi içerisindeki hastaneler, kafeler, camiler, bankalar, akaryakıt istasyonları, kamu hizmetleri, okullar, alış-veriş merkezleri, taksi, otobüs ve tramvay durakları, müzelerin yanı sıra diğer tarihi ve turistik noktaları içeriyor. Ayrıca uygulama sahip olduğu toplu taşıma menüsü ile gidilmek istenen mekanlara, il merkezinde bulunan tramvay ve otobüs hatlarını kullanarak kişinin bulunduğu noktadan kolaylıkla ulaşabilmesine olanak sağlarken kentte görülmeye değer varlıklarla ilgili bilgilerin edinilmesini sağlıyor. Ayrıca uygulama ile, eğer istenirse haritadaki herhangi bir konuma tıklanarak navigasyon yazılımı yardımıyla özel araç ile de ulaşım sağlanabiliyor.
Toplantını açılışında konuşan Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Eskişehir’in uluslararası toplantılarda, fuarlarda kenti anlatırken bunu haritada ya da broşürde net bir şekilde gösterilmesi gerektiğini bildirdi. İlk başta kentle ilgili bir harita oluşturulduğunu daha sonra kendilerine gelen fikir ile bu haritanın mobile uyarlandığını aktaran Günay, Türkiye’de belki de ilklerden olabilecek bir çalışmayı gerçekleştirdiklerini bildirdi. Günay, Eskişehir olarak gerek yurt içinden gerekse yurt dışından kente gelen herkesin ‘Eskişehir Mobil Kent Rehberi’ni indirdiği anda, harita bilgilerinin tamamına hatta fazlasına sahip olacağını vurguladı.
“BU ASLINDA BAŞLAYIP BİTEN DEĞİL, SÜREKLİ GÜNCELLENMESİ GEREKEN BİR PROJE”
Anadolu Üniversitesi Rektörü Naci Gündoğan ise, üniversitenin böyle bir çalışma yapmasından dolayı büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade etti. Gündoğan, “Anadolu Üniversitesi ülkeye ve dünyaya hizmet veren bir üniversite. Ama tabi ki öncelikle etrafına hizmet vermek durumunda. Yani şehrine hizmet veren, sosyal sorumluluğunu yerine getiren bir üniversite. Bu kapsamda Eskişehir’in sorunlarıyla ve konularıyla doğrudan ilgilenen bir üniversite. Bu çalışmayı da bu kapsamda değerlendiriyoruz. Eskişehir, turizm kenti olma yolunda hızla ilerleyen bir kent. Bu noktada Eskişehir turizmini hareketlendirmede ciddi bir katkı sağlayacaktır bu çalışma. Biz katkı sunduk ama bu çalışmada herkesin payı var. Bu aslında başlayıp biten bir proje değil. Sürekli güncellenecek, yenilenecek bir proje. Bu bilgilerin sürekli güncellenmesi lazım. Maalesef Türkiye’de her şey aynı kalmıyor. Avrupa’ya, Amerika’ya gidildiğinde bütün sokaklar, duraklar aynı ama bizde neredeyse 5 ayda bir her yer değişiyor. Bu noktada güncelleme önemli. Güzel bir başlangıç yapıldı. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
“ESKİŞEHİR ARTIK KABINA SIĞMAYAN, BÜYÜYEN BİR ŞEHİR”
Uygulama ile ilgili görüşlerini aktaran Vali Tuna ise şöyle konuştu:
“Kurumların işbirliği ile gerçekleştirilen güzel bir çalışma. Eskişehir’in tanıtımı ve turizmi için güzel bir çalışma oldu. Yerel yönetimlere şu mesajı vermek lazım. Kent hayatı, şehircilik ilkeleri ve planlama çalışmalarında her halde Anadolu Üniversitesi’nin görüşlerini veya katkılarını alıyorlardır. Hangi bölgeye ne yapılmalı? Ne yapılmamalı? Ne şekilde bir şehircilik olmalı? Burada elimizde bize rehber olacak bir altyapı var. Bilim adamlarımız ve veriler var. Bunu her halde iyi değerlendiriyorlardır diye düşünüyorum. Tabi bunları onlar daha iyi biliyorlardır. Eskişehir’in geleceğinin planlanması açısından bu önemli. Çünkü artık kabına sığmayan büyüyen, büyümek zorunda olan bir şehir var biliyorsunuz. Çok önemli potansiyelleri var. Buralar değerlendirilmeli. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”
Konuşmaların ardından Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Uğur Avdan tarafından uygulamanın nasıl kullanılacağı ve özellikleriyle ilgili bilgiler verildi.