×

İşaret dili eğitiminde büyük adım

Türkiye’de birçok projeye öncülük ederek ilkleri hayata geçiren Anadolu Üniversitesi...

Türkiye’de birçok projeye öncülük ederek ilkleri hayata geçiren Anadolu Üniversitesi, yine bir ilke imza atarak ders anlamında Türkiye’nin ilk işaret dili kitabını çıkarttı.

Buna yönelik açıklamalarda bulunan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, “Türk İşaret Dili Kitabı”nın Açıköğretim Fakültesi (AÖF) Yayınları’ndan çıktığını söyledi. Gündoğan, “Bu konuda çeşitli kurumların yapmış olduğu bir takım yayınlar vardı ama Açıköğretim Fakültesi Yayınları’ndan çıkan kitabımız, derslerde kullanılmak üzere hazırlanmış ilk kitap olma özelliğini taşıyor” dedi.

“ANADOLU ÜNİVERSİTESİ OLARAK BU ALANDA BİR DERS KİTABI HAZIRLAMAYI UYGUN GÖRDÜK”
2005 yılında Türkiye’de Türk İşaret Dili’nin resmi olarak tanındığını hatırlatan Prof. Dr. Gündoğan, “2013 yılından itibaren de yüksek öğretim kurumlarında seçmeli ders olarak okutulmasına karar verildi. Hatta Türk İşaret Dili, 2014-2015 öğretim yılından itibaren İşitme Engelliler Öğretmenliği’nde zorunlu dersler arasına girdi. Biz de özellikle işitme engelliler alanında çalışmaları olan, derin bir geçmişi olan bir üniversite olarak bu alanda bir ders kitabı hazırlamayı uygun gördük ve Türkiye’de bu alanın uzmanlarından oluşan bir grup öğretim üyemiz tarafından Türk İşaret Dili Kitabı hazırlanarak yayına girdi” diye konuştu.

“DİĞER ÜNİVERSİTELERDEN TALEP OLURSA BUNU KARŞILAMAYA ÇALIŞACAĞIZ”
Gündoğan, “Diğer üniversitelerden talep olursa bunu karşılamaya çalışacağız” diyerek, şöyle devam etti:
“Sadece kitap değil, bunun video çekimleri de yapıldı. Hem yazılı metin hem de görseller olarak bir ders materyali oluşturuldu. Bunu hem örgün de hem de açıköğretim de kullanacağız. Bu konuda diğer üniversitelerden de talepler olursa bunu da karşılamaya çalışacağız. Sadece üniversitelerden de değil, Türkiye’deki birçok kamu kurum ve kuruluşundan da buna ilişkin talepler geliyor. Biz de gelen talepler doğrultusunda elimizde var olan materyalleri kendileriyle paylaşma durumunda olacağız.”

“İŞARET DİLİ SAYESİNDE RAHATLIKLA İLETİŞİM KURABİLECEKSİNİZ”
Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yücel Güney ise, engelli öğrencilerin ve özellikle engellilerle iletişim kurmak isteyen ailelerin kitap sayesinde önemli bilgiler edinebileceğine dikkat çekti.

İşaret Dili’nin önemine değinen Prof. Dr. Güney, “Bu kitabın Açıköğretim Sistemi’ndeki en önemli tarafı, uzaktan öğretim sistematiği ve materyalleri kullanarak hayata geçirilmiş olmasıdır. Bunu bir başlangıç olarak kabul ediyoruz ve bu kitabın devamı da olacak. İşaret Dili özellikle günümüzde çok önemli bir hale geldi diye düşünüyorum. Çünkü çevremizdeki birçok insanla iletişime geçmek için kullanacağımız bir dil bu. İşaret Dili, dünyada da yeni bir dil olarak kullanılacak. İngilizce veya yabancı bir dil bilmiyorsanız bile İşaret Dili sayesinde rahatlıkla iletişim kurabileceksiniz. Biz Türkiye’de bunun bir başlangıcı yapmış olduk” şeklinde konuştu.

GELECEKTE AÖF’TE DE KULLANILACAK
Güney, “Türk İşaret Dili” kitabının gelecekte AÖF öğrencilerine sunulacağını aktararak, şunları kaydetti:
“Şuanda Yüksek Öğretim Kurumu’nun seçmeli dersi oldu ama gelecekte tabi ki bunu Açıköğretim Öğretim Sistemi’ndeki öğrencilerimize de açacağız. Şimdilik örgün öğrenciler için seçmeli ders, biz ileriki dönemler için açıköğretim öğrencileri için de ders materyali olarak kullandırmayı düşünüyoruz.”

“İŞARET DİLİ’YLE İLGİLİ GÖRSELLER DE HAZIRLADIK”
Kitabın yazarlarından Yrd. Doç. Dr. Serap Cavkaytar da, öncü kurum kimlikleriyle Anadolu Üniversitesi olarak Türk İşaret Dili Kitabı’nı hazırlamaya karar verdiklerini anlattı.
“Kitapta betimsel bir dil kullandık” diyen Cavkaytar, şöyle konuştu:
“Çünkü kitabı üniversite öğrencilerine yönelik hazırladık. Ama İşaret Dili takdir edersiniz sadece sözlü ve yazılı bir şekilde anlatılamayacak bir dil. Dolayısıyla görsellere gereksinimimiz vardı. Bu bağlamda da Anadolu Üniversitesi’nin olanaklarını kullanarak ünitelerle bağlantılı, ilgili videolar çekildi. Bu videoların çekiminde İşaret Dili alanında eğitmenlik ve çevirmenlik sertifikaları olan uzman kişilerle çalıştık. Öğrencilerimiz de şuanda hazırladığımız materyallerden yararlanmaktadırlar. Ayrıca öğrenciler için etkileşimli kitap olarak da hazırlandı. Bundan da yararlanılabiliyor.” (İHA)