×

İnternetten ilaç satışına dikkat!

Eskişehir 9. Bölge Eczacı Odası Başkanı Yücel Yenilmez, internetten rahatça satın alınan...

Eskişehir 9. Bölge Eczacı Odası Başkanı Yücel Yenilmez, internetten rahatça satın alınan ve hiçbir kontrol mekanizmasından geçmeden kullanılan bu tür ilaçlara karşı uyarılarda bulundu. Yenilmez, Batman’da zayıflama ilacı kullandığı için kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırılan 16 yaşındaki genç kızın, 6 gündür yoğun bakımda yaşam mücadelesi verdiğini hatırlattı.

Yücel Yenilmez, içerisinde ne olduğu bilinmeyen, internetten rahatça satın alınan ve hiçbir kontrol mekanizmasından geçmeden kullanılan bu tür ilaçlarla sağlığımızla oynadıklarını söyledi. Bu konuyla ilgili defalarca yetkilileri ve vatandaşları uyardıklarını belirten Yenilmez, “Kimi zaman reklamında ünlü kişilerin oynatıldığı, kimi zaman bitkisel olduğu gerekçesiyle masummuş algısı yaratılan ve çeşitli satış teknikleriyle piyasaya sürülen ürünler, yetkili kişilerin umursamazlığı nedeniyle canımıza kast etmeye devam ediyor. Peki reklamları yapılarak ve kolaylıkla her yerden temin edilen bu ilaçların satışına ve dahası üretimi için devletin ilgili birimlerinden kolaylıkla onay belgesi alınmasına kim dur diyecek? Bu durumun önüne geçilmesi için daha kaç canın yitmesi gerekecek” diye sordu?
 
 

Piyasaya hiçbir kontrol mekanizmasından geçmeden sürülen ve sonrasında takip edilmeyen bu ürünlerin ruhsatlandırmasının da acilen Sağlık Bakanlığı tarafından yapılması gerektiğini belirten Yenilmez şunları söyledi:

SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN KONTROLÜNDE ECZANELERDE SATILMALI
“Bizler sırf adına ‘bitki’ dendiği için bu tür ürünlerin Tarım Bakanlığı tarafından izin verilmesine karşıyız. Çünkü, bu tür bitkisel ürünler, Batman örneğinden de anlaşılacağı gibi, hiçbir denetim olmaksızın reklamı yapılıyor ve piyasada satılıyor. Oysa ister bitkisel ürün olsun, ister kimyasal ürün olsun; bu ürünler birer ilaçtır. Eczacı ve hekim kontrolü dışına çıkarılarak vatandaşların kullanımına açılan her ürün ise, birer sağlık mayınıdır. Unutulmamalıdır ki, ilaç herhangi bir ürün değildir. İlaçta reklam yalnızca yanıltıcı değil aynı zamanda birey ve toplum sağlığını tehdit eden bir unsurdur. Reklamla yaratılan sanal gerçeklik, ölümcül sonuçlar doğurabilir. Biz eczacılar, yeni ölümler yaşanmadan halkımızı, ilaçlarını sadece eczanelerden almaları; yetkilileri ise, bu ilaçların diğer ilaçlar gibi Sağlık Bakanlığı’nın izin ve kontrolünde, eczanelerden halka ulaştırılması konusunda uyarıyoruz. Hiçbir şey için geç olmadığını belirtiyor, kendini sorumlu hisseden herkesi daha fazla duyarlı olmaya çağırıyoruz.”iha