×

HER YIL 100 BİN KADIN BAŞVURUYOR

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Özlem Özgür Gürsoy, kadınların yüzde 25’inin yaşamları sırasında idrar kaçırma sorununu yaşadığını ifade ederek, “Türkiye’de yılda yaklaşık 100 bin kadın doktora başvuruyor” dedi.

İdrar kaçırma sorununun erkeklere oranla kadınlarda daha çok görüldüğünü belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Özlem Özgür Gürsoy, idrar kaçırma sorununun kadınların sosyal durumlarıyla ilişkili olabileceğini söyledi.

Yapılan araştırmalarda kadınların yüzde 70'inin doktora başka nedenlerle başvurduğunda yapılan muayene sonucunda idrar kaçırma sorununun tespit edildiğine dikkat çeken, “İdrar kaçırmanın değişik tipleri, nedenleri ve nedene göre değişik tedavileri vardır. Bazı idrar kaçırma sebepleri geçicidir yani sebepler ortadan kaldırıldığında idrar kaçırma geçer. Bunlara örnek idrar yolu enfeksiyonları, kabızlık, gebelik dönemi ve ilaçların yan etkileri olabilir. İdrar kaçırma başlıca 3 gruba ayrılır bunlar; stres (hareket ile ilişkili) inkontinans, urge (sıkışma veya acil idrar yapma hissi), inkontinans karışık tip” dedi.

İdrar kaçırma sorununun önüne geçilmesi için ilk önce neden olan faktörlerin ortadan kaldırılmasının gerektiğine dikkat çeken Dr. Özlem Özgür Gürsoy, “Kabızlık, şişmanlık, sigara kullanımı, vajinal ve idrar yolu enfeksiyonları, idrar taşları ve tümörleri, kontrolsüz şeker hastalığı, adele gevşeten, tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, sakinleştirici, depresyon ve alerji ilaçları da idrar kaçırmaya sebep olabilir. Kegel egzersizleri, pelvis kasların eğitimi idrar yaparken, bu bölge kaslarının sıkılması ile idrar akımının durdurulması ve 5 saniye tutulması, sonra tekrar gevşetilmesi ile olur. Bu işlemi yaparken hangi kasların kasılmasının bu etkiyi sağladığı anlaşılır. 1 hafta içinde öğrenildikten sonra, gün boyu 5 yavaş, 5 hızlı hareket günde en az 5 kere yapılmalıdır. Hamilelik süresince de en az 3 kez yapılmalıdır ve doğum sonrası da minimum 10 kez yapılmalıdır. İlaç tedavisi, hekim tarafından karar verilen ilaçların kullanımı uygun hastalarda fayda sağlamaktadır. Cerrahi tedavisi, stres inkontinansın tedavisi için çeşitli ameliyat tipleri mevcuttur. Seçilmiş vakalarda cerrahi tedavideki başarı oranları yüzde 60-90'lara ulaşmaktadır” diye konuştu.