×

Hedef 'yeşil ambulans filosu'

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Mumcu, kentte bulunan mevcut 112 ambulans faaliyetlerinden kaynaklanan “Karbon Ayak İzi Envanterinin” hesaplanması ve üretilen karbon ayak izinin dengelenmesi için gerekli çalışmaların yapıldığını, amaçlarının “hedef yeşil ambulans filosu” olduğunu belirtti. 

Dr. Ali Mumcu, günümüzde enerji için fosil yakıtların aşırı derecede kullanılması nedeniyle, giderek etkisini arttıran küresel ısınma ve iklim değişikliğinin, ekosistem ve insan sağlığı üzerindeki etkileri giderek görülmeye başladığını belirtti. Mumcu, bu nedenle, yüksek yaşam kalitesi ve refahı tüm vatandaşlarına düşük karbon yoğunluğu ile sunabilen bir ülke olmak için, kentlerin ve kurumların karbon ayak izi envanterini ve küçültme eylem planlarını yakın bir gelecekte zorunlu olarak ortaya koymalarının gerekeceğini anlattı.

Karbon ayak izinin, başta fosil yakıt kaynaklı enerji kullanımına dayalı olarak üretilen sera gazlarının, ekosistemlere ve çevreye verdiği zararın bir ölçüsü olduğunu belirten Dr. Mumcu; “Bu çalışmalara, halk sağlığına yönelik farkındalık yaratma çabası içerisinde başladıklarını ve tüm kurumlar için küçük ölçekli bir iyi uygulama örneği oluşturmayı amaçladıklarını, hedeflerinin ise “Yeşil Ambulans Filosu”idealine ulaşmak olduğunu” söyledi. Dr. Ali Mumcu, "Yaptığımız bir dizi çalışma sonucunda kurumsal karbon ayak izimize en büyük katkının 112 Ambulans faaliyetlerinden kaynaklandığı belirlenmiştir. Mevcut ambulans faaliyetlerinden kaynaklanan “Karbon Ayak İzi Envanterinin” hesaplanması ve üretilen karbon ayak izinin dengelenmesi için gerekli çalışmalar ise; Anadolu Üniversitesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe’nin katkılarıyla yapılmaktadır.

İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Mumcu, yapılan çalışmaların sonuçları hakkında şu açıklamaları yaptı:
"Bu çalışma sonucunda düzenli veri kayıtları tutulan 2010-2014 baz yılları arasında gerçekleştirilen ambulans faaliyetleri her aracın teknik özelliklerine bağlı ve yapılan kilometre cinsinden yol miktarına dayalı eşdeğer-karbondioksit miktarı ton biriminden belirlenerek bir grafik üzerinde sunulmuştur. Grafik incelendiğinde, yıllara göre yapılan ambulans hizmet oranındaki artışa bağlı olarak araçlardan gerçekleşen karbon salımı da artmıştır. Beş yıllık bir süreyi kapsayan araştırma verilerine göre 1737. 44 eşdeğer-ton karbondioksit salımı gerçekleşmiştir. Beş yıl için araç başına düşen salım 29. 4 ton,hasta başına düşen ortalama salım 8. 15 kg ve yıllık hasta başına düşen ortalama salım 1.63 kg eşdeğer- karbondioksittir."