×

Gemide çalışma vaadi ile dolandırdılar!

Maltepe'de genç bir hemşire, yurt dışında gemi personeli olarak çalışmak amacıyla başvurduğu denizcilik şirketi tarafından 30 bin TL dolandırıldı.

3 bin 500 dolar maaşla işe alınma vaadiyle kandırılan genç hemşire, firma yetkilileriyle tartıştığı anları cep telefonuyla kaydetti.

3 Bin 500 Dolar Maaş Vaadiyle Başvurdu

25 yaşındaki hemşire N.G., yurt dışında gemi personeli olarak çalışmak isteyenler için yayınlanan bir iş ilanına başvurdu. İlanda, gemi personeli olarak çalışacağı ve 3 bin 500 dolar maaş alacağı belirtilen genç hemşire, bu fırsat için denizcilik firmasıyla temasa geçti. Firma yetkilileri, N.G.'ye yurtdışı harçları ve gerekli eğitimler için 30 bin TL ödeme yapması gerektiğini söyledi.

30 Bin TL'lik Ödeme ve Sözde Geri İade Garantisi

Firma, ödemenin yapılmasının ardından iş başvurusunun iptal edilmesi halinde 14 gün içinde ödemenin geri iade edileceğini belirtti. Bu garantilere güvenerek 30 bin TL'yi ödeyen genç hemşire, başvurusunu iptal etmek istediğinde ise sorunlarla karşılaştı. Şirket yetkilileri önce ödeme yapılacağını belirtse de uzun süre geri dönüş yapılmadı.

Firma Ofisinde Gergin Anlar

Genç hemşire, birkaç gün boyunca para iadesi talebine yanıt alamayınca firmanın ofisine giderek parasını talep etti. Ancak, burada ödeme yapılamayacağı cevabını aldı. Bu sırada N.G. ile firma yetkilileri arasında yaşanan gergin anlar, cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Olay sonrasında N.G., dolandırıldığını iddia ederek firmadan şikayetçi oldu.

"Üç Ülkeyi Gezeceğimi Söylediler"

Yaşanan dolandırıcılık olayı hakkında açıklama yapan N.G., internet üzerinden başvurduğu şirketin kendisine 3 bin 500 dolar maaş ve üç ülkeyi kapsayan bir gemi yolculuğu vaat ettiğini söyledi. Genç hemşire, "Görüşmede üç ülkeyi gezeceğimizi, yolcu gemisinde hemşirelik yapacağımı söylediler. Maaş olarak 3 bin 500 dolar alacağımı belirttiler" dedi.

Sözleşme ve İptal Vaadi

Görüşme sonrası kendisine bir sözleşme sunulduğunu belirten N.G., "Sözleşmeye imza atmam gerektiğini söylediler. İmzalamadığımda ise, zaten ödemenizi yaptınız, sadece prosedür gereği imza atıyorsunuz dediler. Ayrıca 14 gün içinde başvuruyu iptal edersem paramın geri ödeneceğini garanti ettiler" ifadelerini kullandı.

İptal Talebi Sonrası Oyalama Taktikleri

N.G., başvuruyu iptal etmek istediğinde firmadan geri dönüş alamadığını belirtti. "Dört gün boyunca oyaladılar, telefonlarıma cevap vermediler. Mesajlarla sürekli erteleme oldu. En sonunda ofise gidip ödemeyi yapacak mısınız dediğimde 7 gün içinde dönüş yapacağız dediler" şeklinde konuştu.

"Paranızı İade Etmiyoruz" Yanıtı

Firma yetkililerinin kendisine sözlü olarak parayı iade etmeyeceklerini belirttiğini aktaran N.G., "Bana ses kaydı göndererek, hiçbir hak talep edemeyeceğimi ve paramın iade edilmeyeceğini söylediler. Bu firmadan mağdur olan birçok kişi var. Böyle bir geminin olduğunu da düşünmüyorum. Kendilerini büyük bir şirket olarak tanıtıyorlar ancak sadece küçük bir ofisleri var" dedi.

Genç hemşirenin dolandırılma iddiası üzerine yasal sürecin başlatıldığı ve konuyla ilgili araştırmaların devam ettiği bildirildi.